Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie do baru-sali bankietowej

piasek1990 02 Jan 2008 20:25 2492 16
    piasek1990
    Level 19  
    Proszę o pomoc przy wyborze nagłośnienia. Potrzebne jest one do baru, używanego również jako sala bankietowa i na jakieś sobotnie potańcówki. Jest to pomieszczenie o powierzchni ok 50m². Sądzę że lepiej będzie założyć kilka mniejszych kolumienek niż dwie większe. Co do ceny, najlepiej jak by było to w miarę tanie, ale nie jakieś dziadostwo które po miesiącu się skończy. Załączam zdjęcie na którym jest jest bardzo ogólny plan lokalu (kreska na środku to ściana a na dole po prawej to bar gdzie również będzie stał sprzęt, na czerwono miejsca gdzie stoją stoliki). Myślałem o tym żeby zrobić to tak żeby 1 kanał grał ciszej przy stolikach a 2 głośniej do tańca, lecz nie wiem czy to wyjdzie. Jestem otwarty na wszelkie sugestie

jak byście mogli podrzucić jeszcze jakieś pomysły na efekty świetlne, tak żeby ładnie wyglądało bo na taki lokal nie ma co dawać jakiśch mocnych laserów itp
    !katun!
    Level 22  
    wpisz w allegro "dB technologies". Znajdziesz kolumny aktywne- rewelacyjna relacja cena/jakość. Można zastosować przykładowo dwie mniejsze serii "basic", której nie słyszałem. Mam za to starą serię Exe, oraz nową Operę live. Plastikowa, bas nie jest oczywiście mega rewelacyjny, ale na takie pomieszczenia w zupełności wystarczy. Poszukaj w okolicy sklepu, który takowe ma w sprzedaży, i posłuchaj. Może gdzieś niedaleko masz sklep o nazwie "Rock&Roll". Tam można podłączyć, przesłuchać, porównać. Ja w zeszłym roku zachorowałem na mackie srm, ale po przesłuchaniu zrezygnowałem. Fakt, te opery kosztują 2000zł, ale mają już 350W, ale Tobie w zupełności wystarczą mniejsze serii Basic. Możesz w jednej dać wzmacniacz wbudowany nieco ciszej, tam gdzie tego potrzebujesz. Raz jeszcze powtarzam: relacja ceny do jakości rewelacyjna.
    piasek1990
    Level 19  
    Czyli sugerujesz że lepiej kupić coś takiego niż kilka małych? Niestety do tego lokalu nie będą się nadawały. Szukam bardziej czegoś co można zawiesić na ścianie. Myślałem już o nagłośnieniu konferencyjnym, ale one chyba ma nie zbyt dobrą jakość?
    Dziub-Dziub
    Level 28  
    zależy pewnie jakie u nas na sali konferencyjnej są małe nadstawki jbl i działały bardzo dobrze dopóki nie zaczęli tłuc w nie basu :/ A powiedz ile masz kasy na to wszystko i w którym miejscu dokładnie jest tam cześć do tańca na tym rysunku :)

Dodano po 2 [minuty]:

wstępnie przy stolikach to mi wychodzi 8 małych nadstawek na ściany :P a na parkiet to trzeba albo dwa większe i dwa subbasy albo 4 mniejsze podwieszane na aluminiowym stelarzu pod sufitem i także dwa subbasy
    bartbox
    Level 15  
    To pomieszczenie ma tylko 50m!!!!!!!!!!!! Spokojnie tam wystarcza 2 kolumny kolo 300W i jeden basik ok 500W. A jezeli by byla konferencja to jedna kolumna na jedna strone stolikow a druga na druga.

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba, że ta sala ma być idealna pod względem akustycznym, więc osobne nagłośnienia na konferencja i na disco (będą to dość sporawe koszty)
    Dziub-Dziub
    Level 28  
    właśnie o to chodziło autorowi postu. To były by nadstawki małej mocy przy stolikach powiedzmy max do 50Wrms a na parkiet powiedzmy 4sztuki po 150-200W i do tego dwa subbasy
    TypeMutineer
    Level 21  
    Witam jestem tutaj pierwszy raz, co do nagłośnienia takiej salki to proponuje umieścić od 2 do 4 kolumn w przedziale mocy 150/250 może jakiś basik centralnie umieszczony pod filarem lub podwieszony. Pamiętaj ze
    nie możesz umieszczać nad stolikami i w blisko baru co do sprzętu to nie pomogę
    Dziub-Dziub
    Level 28  
    !katun!
    Level 22  
    Jeżeli mają być jakieś bankiety bądź małe imprezki, to muszą być nieco większe kolumny. Z malutkich 50W nie wydobędzie się odpowiedniego natężenia aby zaspokoić wszystkich gości. Gwar, szum, talerze, szklanki, to trzeba "przekrzyczeć". Myślę że dwie kolumny podane przeze mnie w poście wyżej dadzą sobie radę.
    djdinitro
    Level 26  
    Juz kiedys miałem okazje pomuc w paru podobnych sprawach.A wiec jesli to ma tak wygladac jak napisane to moze byc jedno fajne rozwiazanie. Yamaha XM6150 wzmacniacz moc 6x150wat 4ohm z mozliwoscia mostkowania czyli mozna zrobic 3kanały albo jak kto chce i podłaczyc 6kolumn albo ile sie chce no dowolna konfiguracja.Np 4kolumny, jedna wieksza i subbas albo 3 subbasy i 3kolumny. Kolumny to JBL Control 1Pro 3szt np + Control 5 2szt i bass jakikolwiek. cały system mały cholernie głosny prosty w podłączeniu no i jak mowisz zawiesic sie da postawic sie da wiec wsio.
    Dziub-Dziub
    Level 28  
    To co podałem to tylko na strefę przy stolikach bez parkietu :P i myślę że tyle by wystarczyło do nich można użyć jakiegoś adsa zwykłego albo radiowęzłowego :D:D:D
    djdinitro
    Level 26  
    No ale ADS to wydatek dosc spory a ta Yamaha ma podobna cene ale ma sie wiecej kanałow do zamontowania i mozna ładnie wszystko nagłosnic i zawsze zostanie jakas rezerwa. Co do głosnikow to one sa własnie do takiego typu zastosowan idealne,mozna jeszcze poszukac w ofercie EV maja takie miniaturki bardzo ładnie grajace i ceną tez nie zabiją.
    piasek1990
    Level 19  
    te sprzety co mi polecacie to chyba troche sa za drogie jak na taki lokal. Taka moc o ktorej wy mowicie bedzie sie tylko marnowala. Narazie tymczasowo sa tam 2 male kolumny po ok 100W i w miare daja rade
    I co do tych konferencji, to nie chodzilo mi o to ze beda tam organizowane konferencje tylko czy moze uzyc naglosnienie konferencyjne.
    djdinitro
    Level 26  
    Tak zeby nie było to ja ci moge polecic moje kolumny ktore własnie zrobiłem z mysla o wiekszej ilosci srednicy lecz empatujace rownież niski dudniący bass ale są przeznaczone specjalnie dla mówców i jako uzupełnienie kolumn głównych.
    kortyleski
    Level 43  
    Bar to nie dyskoteka... Ludzie przychodzą napić się piwa / kawy i porozmawiać - muzyka pomaga ale i przeszkadza jeśli za głośna, do tego tym co siedzą z dala od kolumny będzie za cicho a przy samej kolumnie za głośno...
    Sprawdzona konfiguracja:
    8 sztuk głośników koaksjalnych samochodowych 16cm - najgorszy szmelc z allegro po 15 zł za parę(zaraz się podniosą głosy sprzeciwu) w małych (koło 4 litrów) zamkniętych paczkach. Wszystko to połączone szeregowo - równolegle (wypadkowa 4 ohm) pod dwa kanały wzmacniacza - niemarkowy audiosound czy jakoś tak... był ciężki i kosztował 100zł a po rozkreceniu ukazało się ponad 200 w trafo i słuszny koniec mocy - sądzę że koło 70W realnej mocy na kanał ma. Miało być niskobudżetowo i jest, dźwięk ładny, bas nie dudni i nie męczy a głośność równa w całej sali.
    Teraz druga strona medalu - ludziska sie tej kawy opiją, słyszą muzykę i chcą tańczyć - pomijam tu odstawianie stolików itp. - nasz bar zamienia się w dyskotekę. Przełącznikiem typu Hebel energetyczny - chodziło o efekt startu imprezy - zapinam zamiast chłamowatych pierdziawek dwie kolumny samoróbki w konfiguracji 2x gdn 20/80 BR plus dwa wysokotonowe GDWK 9/80 w jednej kolumnie - jest bardzo głośno, czysty bas, lekko stłumione średnie "nie drą się" wysoki głośny i na dyskotekę wystarcza. Kosztów nie pamiętam ale niskie w porównaniu z cenami fabrycznych zestawów. Oświetlenie --- się robi cały czas.
    Na razie strobo LED, Kolorofon jabla ale nie na żarówkach tylko na wężach świetlnych ubitych do sufitu, dziś dochodzi laser ze wskaźnika i dwóch silniczków, oczywiście UV. Oświetlenie małej mocy ale dużo go aby się nie znudziło

Jeszcze w planie jest wydrapanie fugi w kafelkach i ułożenie świecących przewodów przykrytych silikonem bezbarwnym..
    Dziub-Dziub
    Level 28  
    taaaa xD

hm ale tamte jble co mówiłem to można wyżej zamontować nad stolikami i puścić pod odpowiednim kątem poza tym nie będzie za cicho bo to 50m2

a można mniejsze moce tych satelitek np 25W i na parkiet 50W czy 100W podwieszone nadstawki i do tego odpowiedni bas. A jak zapas mocy to lepiej :) nie będzie przesterów :)
    djdinitro
    Level 26  
    Ni i widze ze temat sie rozkrecił,kazden ma cos do dodania i teraz tematodajca niech sam pomysli jak z tej całej układanki zmontowac cos co zagra i bedzie na tyle dobre ze nikomu nie zaszkodzi. Ja poleciłem tyle ile mogłem,montowałem juz w wielu barach knajpach w mojej okolicy nagłosnienia i oswietlenia i zawsze było obarczone wieloma rozmowami i kompromisami. nie da sie na rach ciach za jednym zamachem zrobic całego dobrego i taniego soundsystemu przy okazji oswietlenia.oki mozna pochodzic po komisach i kupic szczekaczki z miniwież bo one sa stounkowo tanie a zakup 6ciu po parze czyli 3 zestawy o bedzie wydatek 500zł w porywach do tego mozna podłaczyc najtansze dostepne wzmacniacze chocby leciwe doskonałe Unitry-Diory o mocy 30w-50w-70w i bedzie Gites