Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

buderus logamax U004 nie wlacza sie za kazdym razem

dudikov74 03 Jan 2008 15:09 5581 9
  • #1
    dudikov74
    Level 2  
    witam i prosze o porade
    mam piec dwufunkcyjny buderus logamax U004-24 i problem polega na tym ze nie zalacza sie on za pierwszym razem po otrzymaniu sygnalu ze ma chodzic, najczesciej podejmuje probe druga i tez sie nie wlacza a przy trzeciej juz zaczyna normalnie pracowac chociaz niekiedy po trzeciej probie sie zawiesza i musze go kwitowac, wymienilem juz czujniki przeplywu wody jednak na niewiele to pomoglo
    prosze o jakiec wskazowki co moze byc przyczyna
  • #2
    znx
    Level 13  
    sprawdż prąd jonizacji na czujce płomienia powinien wynosić od4do 5 mikroamper
  • #3
    DonRomano
    Level 34  
    Elektrody wyczyszczone?
    Dokładnie?
  • #4
    _gOOzOl_
    Level 11  
    napisz prosze jaka dioda sie zapala kiedy musisz go resetowac. jak gorna miga - czujnik pracy pompy, jak swieci moze byc ntc, jak srodek- cos z zaplonem itp itd. jak powiesz co sie swieci (lub miga) wszystko bedzie jasne
  • #5
    wnoto
    Level 34  
    DonRomano wrote:
    Elektrody wyczyszczone?
    Dokładnie?


    O jakich elektrodach piszesz ?
  • #6
    _gOOzOl_
    Level 11  
    tam sa tylko 3... dwie zaplonowki i jedna jonizacyjna. zaplonowki sa dostepne jako jeden element

    a same czyszczenie jonizacji bez jej zmierzenia to bezsensowny zabieg jesli kociol nadal sypie sie na zaplonie.
  • #7
    DonRomano
    Level 34  
    _gOOzOl_ wrote:
    tam sa tylko 3... dwie zaplonowki i jedna jonizacyjna. zaplonowki sa dostepne jako jeden element

    a same czyszczenie jonizacji bez jej zmierzenia to bezsensowny zabieg jesli kociol nadal sypie sie na zaplonie.


    Jakbyś miał jakiekolwiek doświadczenie w serwisowaniu urządzeń to byś koego takich bzdur nie pisał.
    Elektrody znajdują się nad palnikiem i wyglądają jak druty.
    Wyczyść je dokładnie nożykiem, szczotką drucianą albo papierem ściernym.
  • #8
    _gOOzOl_
    Level 11  
    DonRomano wrote:
    _gOOzOl_ wrote:
    tam sa tylko 3... dwie zaplonowki i jedna jonizacyjna. zaplonowki sa dostepne jako jeden element

    a same czyszczenie jonizacji bez jej zmierzenia to bezsensowny zabieg jesli kociol nadal sypie sie na zaplonie.


    Jakbyś miał jakiekolwiek doświadczenie w serwisowaniu urządzeń to byś koego takich bzdur nie pisał.
    Elektrody znajdują się nad palnikiem i wyglądają jak druty.
    Wyczyść je dokładnie nożykiem, szczotką drucianą albo papierem ściernym.


    co wg ciebie jest bzdura? ze elektrody zaplonowe w u004 to jeden element przy zakupie? ze jak jonizacja jest walnieta to ja sobie mozesz czyscic i caly dzien? daj se siana. zmierzyc trzeba prad i tyle. a co do doswiadczenia to bys sie kolego zdziwil

    jak kazdy kociol naprawiasz przy uzyciu nozyka i papieru sciernego to powodzenia. chcialbym ci ezobaczyc na jakiejs kotlowni w megaW, smiechu bylo duzo. nie zycze sobie zebys mnie obrazal. kotla przez net nie naprawisz, do tego sa serwisanci. ogolnie nikt nei powinien wpychac lap do tego na czym si eni zna. jonizacja sie brudzi ale profesjonalny serwis nie skubie jej nozykiem i idzie do domu bo zaczelo dzialac!
  • #10
    dudikov74
    Level 2  
    witam
    chyba pomoglo wyczyscilem te elektrody i jak narazie kociol chodzi dobrze oby tak bylo caly czas
    :D wielkie dzieki