Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

technics su-v670 (koncowka svi3205) dziwnie gra 1 kanal

17 Gru 2003 02:31 7823 27
  • Poziom 18  
    mam problem a mianowicie jeden kalan gra super natomiast w drugim po podreceniu glosnosci ponad 30 procent zaczyna slychac zneksztalcony sygnal ( glownie bas) dalsze zwiekszanie glosnosci powoduje dalsze znieksztalcenie sygnalu dodam ze na sluchawkach slychac wszystko ok a widze ze sa one sterowane z tego samego wyjscia co zaciski kolumn moze to wina innego obciazenia? mam tylko schemat blokowy tego wzmacniacza napiecia sa ok czy ktos moze spotkal sie z taki problemem lub czy ma ktos note aplikacyjna ukladu svi3205 dziekuje za wszelka pomoc i jakikolwiek odzew :) pozdrawiam i zycze wesolych swiat i super sylwka :D
  • Poziom 32  
    Zamien miejscani przewody gosnikowe (tzn L na R i odwrotnie) moze problem tkwi w kolumnie albo nie slyszysz tego na suchawkach.
  • Poziom 15  
    Witam mam taki sam wzmacniacz ale nie mialem takiego problemunigdy ..ale zajmuje sie elektrnika dosyc dlugo proponuje zamien kolumny i zobacz jak gra na tym kanale ta druga kolumna jezeli bedzie nadaltak samo to sprawdz czy wyjsca do kolumn sa ok (nic nieporzerywane i nadpalone) potem jesli jest ok to zobacz w jakimm stanie jest strona ta ktora gra na plytce sprawdz napiecia kondensatory. porownajja ze strona dobra. wiem ze dosyc jest to trudne gdyz jestto na ukladzie ale plytka jest mniej wiecej podzielona na dwa kanaly. po opisie wyglda na to ze niby koncowka mocy ale lepjej sie upewnic dlatego to sprawdz. moze masz lekkie zwarcie gdzies dobrze poszukaj w tym wzmacniaczusa dosyc czeste przypadki wlasnie takiego brzeminia moze to tez byc spowodowane wejsciem sygnalu zle np. styka przelacznik wejscia wyczysc go. ja mialem podobny problem muusialem wyczysyscic przelacznik ten na dole mniejszy iwszystko wrocilo do normy a wyglada wlasnie podobnie jak u ciebie jak czesto operujesz tym malym przelacznikiem to moze to byc wlasnie tyym spowodowane. Pozdrawiam i powodzenia
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 18  
    dzieki wszystkim :) troche droga ta nowa koncowka :( ale nie ma co sie martwic :) pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz wielkie dzieki :)
  • Poziom 16  
    alex1205 napisał:
    dzieki wszystkim :) troche droga ta nowa koncowka :( ale nie ma co się martwic :) pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz wielkie dzieki :)

    Taki sam objaw moze dawac zły styk na przekazniku załanczającym głosniki jak równiez niezbyd dobry styk miedzy płytką przedwzmacniacza a główna płytą wzmacniacza mocy(niklowana złaczka)
  • Poziom 18  
    okazalo sie ze to koncowka mocy po wymianie jej wzmacniacz dziwnie gra w 1 kanala tzn po podkreceniu glosnosci slychac bylo trzaski w tym kanale (po zamianie glosnikow miejscami bylo to samo tylko ze w 2 glosniku) koncowka na 100% dobra moze mi mtos pomoc?
  • Poziom 19  
    mam podobny problem z 500 spróbuj przelutować wszystkie połączenia między trafkiem a kondensatorami filtrującymi i zasilanie końcówki.Sprawdź przłączniki przekaźnik i czy gdzieś niema zimnych lutów.A czy ci się to dzieje jak masz oparty basa na max?Czy to się dzieje też jak obetniesz bas na min??
  • Poziom 18  
    tylko jak dam bas na maxa ale jak dam na polowe to moge dac glosniej ale jest to samo :( nie wiem co to moze byc
  • Poziom 19  
    A to są jakieś trzaski czy charczenie???
  • Poziom 18  
    trzaski - tak jakby maxymalne przestery ale tylko przy basie tzn przy uderzeniu basu i tylko na 1 kanale
  • Poziom 19  
    Sprawdzałeś połączenia wtyczki trafko sprawż cały obieg zasilana.mam podobny probelem tylko na deuch kanałach.
  • Poziom 18  
    sprawdzuilem wszystko
    sadze ze moze to wina w przedwzmacniaczu lub reg glosnosci jak cos wymysle dam znac
    :)
  • Poziom 16  
    alex1205 napisał:
    sprawdzuilem wszystko
    sadze ze moze to wina w przedwzmacniaczu lub reg glosnosci jak cos wymysle dam znac
    :)

    Witam czy niebyły wymieniane jakieś elementy na inne np. elektrolity w zasilaczu albo wogule powyciagane elementy bo ten wzmacniacz jest czuły na tego typu przerubki pozatympolecam wymienic przekaznik na solidniejszy orginalny jest do. d.. pozatym lubią niełaczyć gniazda łaczące poszczegulne płytki(niklowane :evil: )Sprawdz napięcia zasilające powinno byc bod.. 52..53v symetryczne podłacz na drugie gniazdo głosnikowe moze to przełaczniki kolumn A/B
  • Poziom 18  
    tak sprawdzilem wszystko i nic... wymienialem w nim koncowke mocy ale wstawilem oryginal przekaznik tez wyglada na ok dalej jest to samo prosze o pomoc
  • Poziom 16  
    Obok końcówki mocy są tranzystory na radiatorku sprawdz czy są dobre i sprawdz prąd spoczynkowy obydwu kanałów(jeżeli jest zamały to przy małej głośnosci słychać trzeszczenie i przy pełnej mocy bedzie charczeć) a pozatym jeżeli masz wejscie direct czy po podłaczeniu do niego np cd też jeden kanał zniekształca.Pozatym porównaj napięcia między kanałami czy są identyczne ,np.stałe na wyjsciu głośnikowym niepowinno przekraczać 50mV(orginalnie nawet10mV).Puść na wejscie ton 100hz niezbyd głośno i porównaj napięcia zasilające obydwa kanały
  • Poziom 18  
    sprawidzilem wszystkie okolicznosci i nic ciagle to samo :( nie wiem w czym moze tkwic problem moze ktos juz mial cos podobnego? prosze o pomoc
  • Poziom 14  
    ja bym zrobil tak: podac na wejscie sygnal (kolo 100hz) z generatora i sprawdzac po kolei tor sygnalu oscyloskopem. W koncu trafisz na element ktory wprowadza znieksztalcenia. Jak juz wiesz ktory element walniety to juz droga prosta...
  • Poziom 19  
    Spróbuj wymienić diody na mostku.Najprawdopodobniej któraś ma przebicie i przy większym obciążeniu daje efekt strzelania.
  • Poziom 1  
    Witam...mam pewien problem...otóz kupilem wzmacniacz Technics Su v670 i po podłaczeniu kolumny i po podgloszeniu wydobywa sie bardzo znieksztalcony dzwiek....a jak podglosze bardziej gasnie lampka"current drive" i wzmacniacz w ogole nie gra nie wiem co to jest i od czego zalezy...prosze was o szybka odpowiedz....
  • Poziom 10  
    lampka ta zaświecała mi się wtedy, kiedy miałem zwarcie na wyjściu...sprawdź kolumny może w nich jest coś nie tak..
  • Poziom 1  
    Witam. Ja także posiadam wzmacniacz Technics SU-V670 i miałem podobny problem z prawym kanałem. Trudno mi powiedzieć czy to Ci pomoże, ale spróbuj wymienić przełącznik tone control, ale na początku wyłącz tone control i zobacz czy objawy się utrzymują. Jeśli tak to to znaczy, że to nie przełącznik :/
  • Poziom 11  
    Witam !
    Kolego ja mam Technics SU-V660 i objaw był identyczny. Moja propozycja to wymiana SVI3205 i USC sterujący napięciami tam jest bodajże AN 7062 jeśli dobrze pamiętam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Witam!
    Kolego ja sobie nie napytałem tylko nabyłem z taką usterką a hybryda SVI 3205 możesz kupić za 130 złotych na stronie http://www.poltronic.com.pl/.
    Układ sterujący napięciami AN 7062 13 złotych.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Mam ten sam problem i przyczyna jest przełącznik Tone control który robi takie"jaja" i miesza w przedwzmacniaczu. ale nie mogę dostać nigdzie takiego przełącznika
  • Poziom 33  
    Słuchawka z kondensatorem i szukać po torze od wejścia do wyjścia głośnikowego, gdzie zaczyna trzeszczeć sygnał. Po co wymieniać na pałę diody i inne pierdoły? Naprawdę czytajcie co inni piszą!