NA-7495GPS
No i nie jest tak malinowo jak myslałem,wystąpił problem jak u kolegi Ad_am-Automapa pracuje prawidłowo ale po wyłączeniu zapłonu i powtórnym odpaleniu nie trzyma ustawień,nie zapisuje,brak nowych plików na karcie-pomocy-może ktoś miał ten problem,czy jest na to jakaś rada?????
Drążę dalej temat, wychodzi na to, że WinCE nie chce pisać na karcie SD, a przynajmniej nie mogę nic zapisać Explorerem, FileManagerem itd. Być może uda się przynajmniej skopiować konfigurację z karty do folderu Application Data, gdzie zapisywał dane program. Kwestia czy pójdzie to z batcha/skryptu, może trzeba będzie kawałek mini-programu napisać (EXE żeby można go było wskazać w ustawieniach radia) - żeby skopiował konfigurację i odpalił AM.
NA-7495GPS
Mam przenośną nawigację z tym samym Windowsem(Goclever Navio400),nie znam się na programowaniu,więc wpadłem na pomysł -skopiowałem cały program ze swoimi ustawieniami,skórkami itp.Podejrzewam,że również jakiś plik z konfiguracją.
Przy pierwszym odpaleniu w radio radość bo wszystko jest,ale wyłączyłem kluczyk,10s,odpaliłem drugi raz i znowu ustawienia początkowe i zero moich zmian.
Teraz to już wymiękam,czy Windows tego radia kasuje pliki konfiguracyjne po uruchomieniu ?
Dodano po 4 [godziny] 51 [minuty]:
NA-7495GPS
OK.jestem dzisiaj w Warszawaie i pojechałem do dustrybutora marki Naviheaven-ul.K.Wyki 2c.jak się okazuje jest tam też serwis.Dowiedziałem się,że znają problem,i trzeba im zostawić radio na dobę i po problemie-podobno problem tkwi nie w oprogramowaniu ,a jest to wada konstrukcyjna urządzenia(brak zasilania w jakiejś części modułu navi ??-tłumaczenie nie było dla mnie zrozumiałe).Mogli by informować o tym przy zakupie-no ale może sprawa wypłynęła nie dawno.Proszą o kontakt mailowy na Naviheaven.pl wszystkich,którzy zakupili te radia i mają taki problem.Radio odbiorę w czwartek,wcześniej nie mogę i ew.wrzucę komentaż jak się sprawy mają.
Jeśli chodzi o inne funkcje radia nie mam zastrzeżeń-prosto jasno i wygodnie z dobrym dźwiękiem.
POZDRAWIAM.
NA-7495GPS
Mam przenośną nawigację z tym samym Windowsem(Goclever Navio400),nie znam się na programowaniu,więc wpadłem na pomysł -skopiowałem cały program ze swoimi ustawieniami,skórkami itp.Podejrzewam,że również jakiś plik z konfiguracją.
Przy pierwszym odpaleniu w radio radość bo wszystko jest,ale wyłączyłem kluczyk,10s,odpaliłem drugi raz i znowu ustawienia początkowe i zero moich zmian.
Teraz to już wymiękam,czy Windows tego radia kasuje pliki konfiguracyjne po uruchomieniu ?
Dodano po 4 [godziny] 51 [minuty]:
NA-7495GPS
OK.jestem dzisiaj w Warszawaie i pojechałem do dustrybutora marki Naviheaven-ul.K.Wyki 2c.jak się okazuje jest tam też serwis.Dowiedziałem się,że znają problem,i trzeba im zostawić radio na dobę i po problemie-podobno problem tkwi nie w oprogramowaniu ,a jest to wada konstrukcyjna urządzenia(brak zasilania w jakiejś części modułu navi ??-tłumaczenie nie było dla mnie zrozumiałe).Mogli by informować o tym przy zakupie-no ale może sprawa wypłynęła nie dawno.Proszą o kontakt mailowy na Naviheaven.pl wszystkich,którzy zakupili te radia i mają taki problem.Radio odbiorę w czwartek,wcześniej nie mogę i ew.wrzucę komentaż jak się sprawy mają.
Jeśli chodzi o inne funkcje radia nie mam zastrzeżeń-prosto jasno i wygodnie z dobrym dźwiękiem.
POZDRAWIAM.
Start Automapy udało mi się odblokować szybciutko, za to pozostał wspomniany problem z zapisywaniem konfiguracji, tzn. ustawienia giną po ponownym odpaleniu auta.
Wypracowałem własne rozwiązanie zastepcze, właśnie je testuję. A jak sprawują się radia po serwisie? Jak szybko to poszło?
NA-7495GPS
Po naprawie lub jak mówią w saerwisie usunięciu błędu konstrukcyjnegu wszystko gra,założyłem do samochodu ,jeżdżę i już zapomniałem o sprawie - radio sprawuje się bez zastrzeżeń i napewno lepiej brzmi i jest bardziej praktyczne niż firmowy badziewiak z Chryslera.
Automapa normlnie funkcjonuje-zapisuje ustawienia(chociaż mam problem z synchronizacją czasu,może wersja nie taka,już tak kiedyś miałem i wgrałem inna i było ok.narazie nie ruszam tematu bo nie mam czasu),naprawa jest od ręki.
Pozdrawiam.
Dobrze wiedzieć, podeślę chyba też swoje do serwisu w dogodnym momencie (tak dla porządku, mój "patent" ze skryptem działa OK).
Kol. Milinet - tak, można mieć radio/USB i nawigację jednocześnie. Ustawiamy po prostu stację radiową albo folder do odtwarzania z USB i naciskamy przycisk NAVI. Muza leci dalej, komunikaty głosowe z nawigacji lecą na przednich głośnikach, tylne chyba są częściowo przyciszane, głowy nie dam.
Notabene muza jest całkowicie wyciszona w momencie rozmowy telefonicznej - oczywiście o ile telefon został sparowany z radiem...
NA-7495GPS
Jwszcze jedno pytanie do kolegów-czy w tych radiach jest możliwość wejścia na pulpit WinCe ???podobnie jak w nawigacjach przenośnych.Np.aby zmenić czas w systemie lub wgrać opcjonalne oprogramowanie pod WinCe-to tak z ciekawo,sci - może ktoś w tym temacie ma jakieś doświadczenia??
Nie sprawdzałem bardzo dokładnie, ale dostęp jest tylko do systemu WinCE 6.0 GPSBox'a - reszta radia chyba chodzi na osobnym procku/systemie. Dostęp do Windowsa jest możliwy, można np. ściągnąć "Apteczkę" programów do nawigacji z my-navia.pl, wgrać na kartę i zamiast pliku startowego nawigacji wybrać np. Total Commander dla PocketPC/WinCE. Można wtedy wejść na Panel Sterowania itd.
Przy grzebaniu bardzo mi się przydał plastikowy rysik od innej nawigacji - wszystko jest tyci tyci, paluchem trochę trudno. "Dwumlask" wymaga pewnej wprawy - musi być odpowiednie opóźnienie między kliknięciami.
NA-7495GPS
Dzieki za podpowiedź,mam problem z czasem w nawigacji(mam czs +8 godzin,jak w Pekinie ) wię cpomyślałem,że AM ściąga czas systemowy z Gpsbox'a,a nie z satelity i chciałem go przestawić w systemie-może to pomoże-chyba ,że ktoś ma inne sugestie.Pozdrawiam
NA-7495GPS
I pomyśleć jak chińska myśl techniczna wyprzedza konkurencję o 42 lata-i chyba temat tego radia można zakończyć-mam nadzieję,że więcej kwiatków nie będzie
naviheaven NA-7095 w jaki sposób otworzyć film z nośnika usb. niestety szukanie po necie na nic się nie zdało a gość sprzedając miał tylko pudełko proszę o pomoc plis
NA-7495GPS
Panowie, czy zmiana softu w serwisie wykonywana jest od ręki, czy trzeba zostawiać radio i czy radio trzeba wymontować, bo u mnie zamontowane raczej na sztywno i nie chce tego rozbierać?
Dodatkowo zastanawiam się czy odnośnie podświetlenia nie ma w wince w jakimś pliku konfiguracyjnym parametru 1,2,3, żeby można było zapisać inny przez totala i się cieszyć zmienionym podświetleniem, bo strasznie mi w nocy jak odpalam samochód wali po oczach dimm 1
Pisałem już wyżej-poinformowano mnie,że problemy z AM i brakiem zapisu konfiguracji leżą w błędzie konstrukcji modułu nawigacji nie w sofcie(bo to przecież win ce)-brak zasilania,jak się domyślam na slocie karty.Radio trzeba zostawić na dzień w serwisie-nie pytałem,czy zrobią od ręki-możesz zapytać.Jasność wyświetlacza reguluje oprogramowanie radia ,a nie modułu gps,do którego łatwo się dobrać programem "APTECZKA" z my-navia.pl(a to jak się orientuje dwie niezależne jednostki-moduł działa na Wi Ce 6.0 a radio nie mam pojęcia) i jak widzę na forach nikt do oprogramowania radia się nie dobrał.
Pytałem o wgrywanie softu, bo dostałe następującą odpowiedź z serwisu:
1) Tutaj jest jakis problem z wersją oprogramowania radia. Trzeba radio do nas przeslać, panowie serwisanci wgrają nowsza wersje softu i bedzie ok
Pliku oczywiście nie chcieli udostępnić. Jak dla mnie to aktualizują firmware i tyle, ale nie wiem, w sumie.
NA-7495GPS
Tak jak pisałem ,nie sądze aby była to kwestia softu.
Po pierwsze zaraz by się znalazł ktoś kto by wrzucił na fora taki plik z instrukcją wgrywania,na przykład serwisant.Gdyż jak widać jest to wada wszystkich radyjek w tym modelu i zaoszczędził by sobie roboty bo musi to robić na gwarancjii-w domyśle -za darmo.
Po drugie,sądze,że jest to problem z zasilaniem slotu karty lub układu zawiadującego procesem zgrywania danych na kartę-fachowcem nie jestem,ale to tak na zdrowy rozum .
A wnioskuję to z tego,że po tej tkz.naprawie,jeśli będziesz chciał zresetować guziczkiem radio to radio owszem , ale moduł nawigacji się nie resetuje(trzeba odłączyć zasilanie od radia,aby tego dokonać,więc już możesz zamontować sobie w wygodnym miejscu odćięcie prądu aby nie wyciągać radia jak zawiesi się nawigacja)-wniosek z tego taki,że napięcie podtrzymujące pamięć(+12 nie wyłączne kluczykiem)jest podpięte gdzieś do zasiłania modułu "na krótko" i na stałe(brak możliwości resetu).Radio jest niestety gdzieś niedopracowane-to koszt jaki ponosimy kupując sprzęt 3-4 razy taniej niż Sony ,Philips lub inny Pioneer.
Choć nadal jestem fanem tego radia,bo na droższe mnie nie stać - pozdrawiam.
NA-7196
Witam.w
Mam problem z aktualizacja navigacji urzadzeniu Na-7296.
Dział pomocy z serwisu MapaMap umywaja rece moze uda wam sie pomoc.
1.Sformatowałem kartę w systemie plikow FAT
2.Zainstalowałem MAPAMAP SD TOP 7.4.2 PL-2012Q4 według instrukcji normalnie w komputerze na systemi windows 7
3. Wgrałem na kartę plik o nazwie CANVA.INF ze sciazka SDMMC/Mobilenavigator/mobilenavigator.exe
4. Plik CANVA wrzuciłem luzem na karte
I nie działa.
5. Po właczeniu navigacji pojawia sie informacja CAR NAVIGATION SYSTEM
6. Równiez próbowałem z plikiem YFAutorun.INF i tez nic
Przed włączeniem nawigacji zauwazylem ze na górze ekranu pojawiła sie inforamcja: User loud off no disc
karta SD to 1GB
Posiadam GPS-BOX 2
NA 7595 Pomocy ....JAk zaprogramować sterowanie w kierownicy ?
Witam pomóżcie please!!. : jak naciskam poszczególne przyciski w kierownicy pojawiają mi się odpowiednie wartości przy okienku AST: FA, DF, F0...itp tylko nie wiem jak je przyporządkować do poszczególnych funkcji ...kombinowałem na wszelkie sposoby ...i nic . pomóżcie
dzięki
art
Dodano po 1 [minuty]:
sorki z tym sterowaniem w kierownicy to oczywiście chodzi o NA-7495GPS
Na-7296
Witam. Nadal mam ten sam problem z nawigacja, nie moge znaleść pliku AM, moze musze go wgrac. Na karce sa dwa katalogi MapaMap i MobileNavigator oraz plik CANVIA.INF
Jak mam znaleść AM
A kto jest producentem marki Naviheaven,i gdzie,bo ja znam tylko stronkę polskiego dystrybutora.Może masz dostęp do strony producenta w Chinach-jakieś nowe softy,tapety itp.itd
Kol. Milinet - tak, można mieć radio/USB i nawigację jednocześnie. Ustawiamy po prostu stację radiową albo folder do odtwarzania z USB i naciskamy przycisk NAVI. Muza leci dalej, komunikaty głosowe z nawigacji lecą na przednich głośnikach, tylne chyba są częściowo przyciszane, głowy nie dam.
Jesteś tego pewien? U mnie niestety po wciśnięciu w menu głównym "navi" wyłącza odtwarzanie USB a nie wyobrażam sobie kilkugodzinnej jazdy będąc zdanym tylko na monolog Hołowczyca
EDIT: JUŻ WIEM, TRZEBA UŻYĆ PRZYCISKU NAVI/MENU A NIE PRZECHODZIĆ PRZEZ MENU GŁÓWNE
Na-7296
Witam. Nadal mam ten sam problem z nawigacja, nie moge znaleść pliku AM, moze musze go wgrać. Na karce są dwa katalogi MapaMap i MobileNavigator oraz plik CANVIA.INF
Jak mam znaleść AM
Na karcie musisz mieć plik canva.inf jak dobrze napisałem a wpis powinien wyglądać tak :\SDMMC\Automapa Eu\Automapa Eu.exe w załączniku wstawiam gotowy plik do automapy.
Jeśli będą jeszcze problemy proszę pisać.
Plik canva rozpakowujemy i kopiujemy na sd a nie do pliku z auto mapy.
1. Instalujesz auto mapę na sd ,a potem kopiujesz plik canva .inf i musi ruszyć.
2. na karcie musi być zainstalowana tylko jedna mapa ,nie może być jednocześnie mapa map i auto mapa ,ja polecam osobiście auto mapę ,ponieważ nigdy nie miałem z nią problemów i nie zawiodła mnie .