Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radia Naviheaven - porównanie, testy

thevice 28 Cze 2010 19:42 193937 237
  • #61
    POLONEZ_2004
    Poziom 13  
    W mojm radiu NA-7296 był to kabel koloru różowego i było na nim napisane "BRAKE" po podłączeniu do masy z obudowy radia mogę odtwarzać teledyski nawet podczas jazdy.
  • #62
    Snieto
    Poziom 9  
    Witam. Ma ktoś z Was może radio Naviheaven NA-5095
    Bardzo potrzebuję instrukcji obsługi do tego radia. Mam też inne pytania:

    1. Wrzucam płytę , "loading" i po dłuższej chwili "Error disc" Czy możliwe że laser siadł?
    2. Mój telefon SE W910 nie widzi radia. (Radio ma wł bluetooth)

    Mam nadzieję ,że ktoś mi pomoże.


    To te radio :
    Radia Naviheaven - porównanie, testy ?
  • #63
    michal10ha
    Poziom 1  
    Ja właśnie zamierzam kupić NA 5096 i w związku z tym pytanie:
    czy możliwe jest w tego typu radiach oglądanie filmów przez usb??
    I jak z tymi usterkami o których pisał kolega wyżej??
    czy faktycznie są takie kiepskie że już się w pudełku rozpadają;)??
    pozdrawiam
  • #64
    Camcioo
    Poziom 9  
    Witam wcale tak nie jest że w pudełku się rozpadają :) ja posiadam radio naviheaven NA -4195. Wszystko elegancko radio jest masywne. Żeby coś odpadło czy pękło trzeba tym rzucić bądź upuścić na beton i tak nie gwarantuje że coś się z tym stanie. Ekran dotykowy działa perfekcyjnie jak i inne opcje. mam go od grudnia 2009r. i działa idealnie.
    pozdrawiam :)
  • #65
    vitt
    Poziom 1  
    rob30wawa napisał:
    Witam. Mam pytanie do użytkowników GPS-BOX-2 z NA-4195. Czy również macie problem z regulacją głośności w Automapie? U mnie brak jest takiej regulacji. Przy ustawieniu na 1% jak i na 100% głośność jest na maxa. Jest to troszkę uciążliwe, zwłaszcza jak się jedzie ze śpiącym dzieckiem. Sprzedawca twierdzi, że jest to wina Automapy!!!!!!?

    Czy może już rozwiązałeś ten problem?
    Też mam od miesiąca to radio i ten sam problem z głośnością w AutoMapie :?
    W iGO8, czy w NDrive nie ma takich problemów, można regulować głośność.
  • #66
    orcusxl
    Poziom 1  
    Witam wszystkich.
    Ja mam radio NA 7195 i gps-box2. Programy navi IGO8 i AutoMapa uruchamiają się bez problemu, brak jest jednak odczytu danych z satelit. Przy automatycznym wykrywaniu portu COM nie wykrawa. Po ręcznym ustawieniu portu łączy się przez port ale nie nie odczytuje pozycji.
    Czy zmiana daty w module gps może pomóc ?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • #67
    uranik
    Poziom 9  
    Witam
    Nabyłem Radio Naviheaven 3695 z wyglądu jest bardzo ładne.

    Z tego co zauważyłem wady po krótkim okresie użytkowania:
    1. Słaba jakość plastiku z którego wykonany jest PANEL zdjemowany.
    2. Pokrętło głośności jest metalowe i po kilkunastu minutach od włączenia robi się już ciepłe w dotyku. Jest to nieprzyjemne i cały PANEL też robi się z lekka ciepły, ale zwłaszcza pokrętło.
    3. Słabsza jakość dzwięku podczas odbioru radia.

    Poprzednio użytkowałem w tym samym samochodzie RADIO BLAUPUNKT ST. LOUIS DJ - Kasetowe. Jest to starszy rodzaj radia i miałem okazje porównać na tych samych głośnikach i na tej samej antenie.
    Nie jestem audiofilem, ale jakość dzwięku, jego głębia i ton, wypadły nieporównywalnie lepiej na korzyść BLAUPUNKTA ST.LOUIS DJ.

    Dodatkowo założyłem wzmacniacz anteny i myślałem, że poprawi się ta jakość dzwięku w radiu NAVIHEAVEN, ale jednak nie jest to tak dobra jakość. Pod tym względem te stare radio Blaupunkta jest o wiele lepsze dosłownie jak dzień do nocy.

    Podkreslam, że próbowałem w tym Naviheaven nastawiać mocniejsze basy itp. w ustawieniach, ale to jednak nie to samo co ten stary Blaupunkt.

    Zastanawiam się teraz na ponowną zmianą i pozostawieniem tego Blaupunkta w samochodzie.

    Czy macie podobne doświadczenia ? Ciekawy jestem waszej oceny pod tym względem.
    Pozdrawiam
    Uran
  • #68
    nba1990
    Poziom 1  
    Siema !
    Zainstalowałem radio tej firmy w samochodzie i PRAWIE wszystko jest ok, tzn kompletnie nie czyta mi USB :( Nie mam pojęcia dlaczego, gdy chce go podłączyć do pendriv'a albo do telefonu to na wyświetlaczu radia wyskakuje mi ERROR . Czy ktoś może mi pomóc ?
    Dzięki, Pozdro !
  • #69
    kulon
    Poziom 11  
    Witam, kupiłem niedawno radio NA-7296 i mam problem z głośnością nie tylko w automapie ale tez z zestawem głośnomówiącym. Głośność dzwonka jest ustawiana na 16 i jest to naprawdę bardzo głośno. Czy ktoś może ma na to radę lub jakies rozwiązanie? Może gdzieś to się ustawia ale w instrukcji nic nie znalazłem.
  • #70
    elepek
    Poziom 2  
    Witam, mam takie trochę nietypowe pytanie ;)

    Czy ktoś z Was może się orientuje na jakim systemie pracują radia marki Naviheaven?

    Konkretnie interesuje mnie model: NA-4095.

    Czy jest to WinCE, Linux, *BSD, czy może inny wbudowany?
  • #71
    elepek
    Poziom 2  
    Sam odpowiem sobie na swoje pytanie ;)

    Radia Naviheaven pracują w oparciu o zmodyfikowanego Linuksa (zablokowanego).

    To przesądziło o zakupie i niedługo zdam sprawozdanie z jego pracy.
  • #72
    Camcioo
    Poziom 9  
    Do kolegi uranik co do nagrzewania panelu zdejmowanego też tak mam nagrzewa się lecz nie przeszkadza mi to nie jest to wysoka temperatura. Co najważniejsze ekran jest chłodny tylko plastiki ciepłe :P
  • #73
    zmariusz
    Poziom 11  
    Prosiłbym o pomoc Mam radio naviheaven zw-gps. Problem polega na tym ze nie odpala mi sie automapa. Jesli ktoś sie orientuje prosiłbym o podpowiedzi jak odczytac jaka mam wersje softu? Doczytałem sie ze na chinavision.com da się siągnąć soft usuwajacy problem a także można rozszerzyć możliwości o rozpoznawanie kart SDHC.
  • #74
    kuszek777
    Poziom 1  
    Witam.Przymierzam się do kupna NAVIHEAVEN
    model: NA-7296.Czy ktoś może montował je w mondeo mk3 po liftingu?Ramkę już mam,ale chodzi mi o kable,czy wystarczy przejsciówka ISO?Mam seryjne radyjko.Chodzi mi głównie o dżwięk.Czy ktoś się oriętuje czy dżwięk jest porównywalny z seryjnym radiem,bo nie jest takie złe,ale bez mp3 jest denerwujące,a jak już to dvd też się przygarnir.pozdrawiam
  • #75
    barszczoo
    Poziom 8  
    Witam,

    Zakupiłem radioodtwarzacz NAVIHEAVEN NA 5511.
    W kostce nie było podane zasilanie do memory. Gdy zmostkowałem + i podałem zasilanie do memory, radio gdy było wyłączone (wyjęty panel) pobierało 2 ampery i rozładowywało akumulator w parę godzin. Teraz odłączyłem memory i muszę się bawić w ustawianie stacji co włączę radio.
    Ma ktoś pomysł czemu radio ma taki pobór gdy jest wyłączone?

    Pozdrawiam
  • #76
    TheMaciej
    Poziom 8  
    TheMaciej napisał:
    Opinia ;)
    Kupilem niedawno takie radio:
    Radia Naviheaven - porównanie, testy
    (wszystkie zdjęcia z strony www.naviheaven.pl)

    (...)


    Opinia po roku używania:

    Radio działa bez najmniejszego problemu, 4x głośniki (2x tweeter sony z przodu + 2x alphard 90ki na tylnej półce) + wzmacniacz przypięty czinczokami, chodzi prawie cały czas na maxa, nie ma śladów zużycia

    Tuner: odbiera bardzo ładnie, bez szumów, ładnie cichnie gdy traci sygnał (tunele itp)

    USB: prawie nie używałem, ale też za te parę razy nie miałem najmniejszego problemu

    SD: używana b. często, minimalnie przydługawo się czeka na start po odpaleniu radia ale potem już wszystko śmiga jak w produktach z najwyższej półki

    W międzyczasie zainstalowaliśmy 2 takie same radia w autach znajomych, opinia jest taka sama - działa bez problemów.
    Jedyne na co można nieco narzekać to za jasny wyświetlacz i nieco toporny panel, ale za te pieniądze...



    Polecam każdemu kto chce za małą kasę fajne radyjko.
  • #77
    pprusak
    Poziom 1  
    Witam,
    przymierzam się do kupna Naviheaven NA-5096. W związku z tym pytanie do tych którzy mieli z tym urządzeniem do czynienia.
    Czy jest w tym radiu jakakolwiek funkcja przyciemniania ekranu?
    Z góry dziękuję z odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • #78
    kkominek
    Poziom 10  
    Przyciemnianie z pilota ale nie będzie Ci potrzebne bo obraz mleko- jak za mgłą - szczególnie na navi. Kontrast zerowy, w dzień nic nie widać.
    A soft prymitywny jak w telefonie komórkowym z XX wieku.
  • #79
    krisbtm
    Poziom 10  
    Witam. Zakupiłem niedawno Nabiheaven NA-5096 z GPS-BOX, lecz mam pewne problemy występujące tylko podczas funkcji NAVI, a mianowicie wydaje mi się że rozdzielczość nie jest dostosowana do do ekranu radia, ponieważ gdy chce zaznaczyć jakąś funkcje znajdującą się na środku ekranu muszę nacisnąć na dół ekranu. A funkcje znajdujące się na w dolnej części ekranu są w ogóle niedostępne. Np. starając się nacisnąć na "Monitor setup" uaktywnia się funkcja "Wróć" znajdująca się w prawym górnym rogu ekranu. Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższego problemu. Z góry dziękuję.
    Radia Naviheaven - porównanie, testy
  • #81
    krisbtm
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc.
    Co do ekranu to za pierwszym razem po włączeniu nawigacji obraz był dobry, wszystko było super widać nawet w słońcu.. ale następnym razem jak włączyłem to obraz zrobił się jakoś mniej widoczny. Może wiecie jak rozwiązać ten problem? Zwiększanie jasności oraz kontrastu w radiu nie zmienia go w nawigacji.
    Zdjęcia przedstawiają dobrą jasność. Później wrzucę fotki z gorszym obrazem.
    Radia Naviheaven - porównanie, testy Radia Naviheaven - porównanie, testy
  • #82
    kkominek
    Poziom 10  
    kiepskie fotki, ale chyba i tak czarne nie jest czarne tylko szare? Dobrze widze?
    A która to automapa? Może wersja jest ważna?

    Można zwiekszać jasność na navi pilotem - strzałka w górę i w dół (te klawisze co są ułozone w kółko z enterem na środku).

    U mnie mało to pomogło, rozjaśniło trochę obraz ale kontrastu zero - szare ramki, wyblakłe kolory.
    Radia Naviheaven - porównanie, testy
    Na navi obraz jest beznadziejny. Próbowałem też grzebać w rejestrze ale nic to nie dało a po wyłączeniu radia i tak wprowadzone zapisy do rejestru znikają.

    Potrzebny nam jakis fachowiec do tego problemu.

    Daj prosze te "gorsze" obrazki
  • #83
    krisbtm
    Poziom 10  
    Jest to AutoMapa 6.6.
    Strzałki tylko trochę rozjaśniły.. ale przy w miarę słonecznym dniu nic nie widać.
    Na tych wcześniejszych fotkach był nawet słoneczniejszy dzień niż przy tych a widać o wiele więcej.
    Radia Naviheaven - porównanie, testy Radia Naviheaven - porównanie, testy
  • #84
    0202suchy
    Poziom 10  
    Witam.Mam radio Naviheaven NA-7195 i mam problem z tym ze gdy podłączyłem to radio,okazało się że po dwóch dniach postoju miałem rozładowany akumulator... Dlaczego tak się dzieję? Czy ktoś miał taki problem i go rozwiązał?
  • #85
    kkominek
    Poziom 10  
    Oobraz faktycznie fatalny, tak jak u mnie, nie mam pomysłu jak temu zaradzić, Mam stara navigację i na niej obraz jest żyleta. Chyba ten sprzęt jest jednak kiepski. Jakby ktos chciał pogrzebać w sofcie to może cos by wykombinował. trzeba tu jakiegos mózgowca!
    A czy ktos próbował z innymi mapami? Może jest lepiej?

    co do akumulatora to chyba jakis błąd w podłączeniu - po wyjęciu kluczyka sprzęt się gasi a zasilanie idzie tylko na "podtrzymanie" więc raczej nie rozładuje aku. Chyba , że aku stare!
  • #86
    krisbtm
    Poziom 10  
    Z jakimiś innymi mapami nie eksperymentowałem. Czytałem na innych forach, że ludzie mają podobne problemy z AutoMapa nawet w przenośnych nawigacjach np. MIO MAP, w tych urządzeniach trzeba było albo ściągnąć jakiś specjalny program do rozjaśnienia albo zmienić coś w plikach systemowych. Ale co do naszego radia to nie mam pojęcia. Będzie trzeba zobaczyć jak to wygląda na innych programach do nawigacji.
  • #87
    kkominek
    Poziom 10  
    to już coś. Trzeba znaleźć temat o innych urządzeniach i zrobić to samo tu. Wszędzie jest Win CE więc może nie będzie trudno.
  • #88
    krisbtm
    Poziom 10  
    No niby też mają WIN CE .. ale potrafisz odblokować system? albo chociaż podłączyć pod komputer? Wygrałem na kartę program MapaMap 6.4.2 zobaczymy czy odpali. Złożę relację co i jak.
  • #89
    kkominek
    Poziom 10  
    no nie potrafie :(
    myslalem moze o jakiejs akcji z karty SD, mozna wystartowac w eksplorerze (grzebałem już w rejestrze ) tylko nie wiem co dalej. Zresztą wprowadzone zmiany i tak znikają po resecie ( to pewnie dlatego , że nie jest odblokowany? )

    i co robimy?
  • #90
    0202suchy
    Poziom 10  
    Fakt, złe podłączenie.. Akurat nie mam połączenia przez stacyjkę, wszystko szło bezpośrednio z aku...Wcześniej miałem inne radio podłączone identycznie i nie było takiego problemu,ale już jest ok. Dzięki.. A może ktoś pomoże w sprawie AutoMapy ? Czy jest możliwość jej ściszania w tym modelu radia NA-7195, bo nie mogę sobie z tym w żaden sposób poradzić..