Witam
Zaczynam się powoli zastanawiać nad rozwiązaniami które można zastosować w nowo budowanym domu. Dokładnie chodzi w tej chwili o kwestię rozwiązania podciągnięcia przewodów do przyszłych sterowań praktycznie każdym możliwym elementem, a docelowo o wykonanie automatyki wszystkiego co mogłoby tylko ułatwić życie.
Co na razie jest dla mnie oczywiste:
- instalacja audio, TV, sieć LAN
- instalacja do centralnego odkurzacza
- instalacja alarmowa
- sterowanie pogodowe ogrzewaniem
- sterowanie roletami
- sterowanie zdalne bramą wjazdową i garażową
- serwer z łączem DSL z centralną bazą filmów i muzyki
Z niewiadomych nad którymi myślę:
- sterowanie praktycznie każdym gniazdem sieciowym i wyłącznikami
Chodzi mi o to, żeby mieć możliwość wyłączenia lub włączenia światła zdalnie i np. wyłączenie pozostawionego włączonego żelazka
Dziwne, nie dziwne i tak wykonam
Tylko właśnie nie wiem jak to lepiej rozwiązać. Czy przekaźniki w każdym gnieździe, przewody od nich cienkie do "centrum sterowania" czy szafa z przekaźnikami i olbrzymia ilość przewodów po domu ( cena:( ) ?. Na razie jestem skłonny do pierwszej wersji.
Za sensowne sugestie i pomysły z góry dziękuję, a jak ktoś mnie czymś "powali" to i otrzyma parę punktów
Zaczynam się powoli zastanawiać nad rozwiązaniami które można zastosować w nowo budowanym domu. Dokładnie chodzi w tej chwili o kwestię rozwiązania podciągnięcia przewodów do przyszłych sterowań praktycznie każdym możliwym elementem, a docelowo o wykonanie automatyki wszystkiego co mogłoby tylko ułatwić życie.
Co na razie jest dla mnie oczywiste:
- instalacja audio, TV, sieć LAN
- instalacja do centralnego odkurzacza
- instalacja alarmowa
- sterowanie pogodowe ogrzewaniem
- sterowanie roletami
- sterowanie zdalne bramą wjazdową i garażową
- serwer z łączem DSL z centralną bazą filmów i muzyki
Z niewiadomych nad którymi myślę:
- sterowanie praktycznie każdym gniazdem sieciowym i wyłącznikami
Chodzi mi o to, żeby mieć możliwość wyłączenia lub włączenia światła zdalnie i np. wyłączenie pozostawionego włączonego żelazka

Dziwne, nie dziwne i tak wykonam

Za sensowne sugestie i pomysły z góry dziękuję, a jak ktoś mnie czymś "powali" to i otrzyma parę punktów