Ja tak samo właśnie tworzę
Ale aktualnie dominuje u mnie taka wizja. Oczywiście to, co w tym całym temacie napisałem dalej aktualne
Rs485. Skrętka. 2-dane,2-audio-1-1wire dla poszczególnych pokoi, przecinane przy co kilka metrów, podłączane do pokojowego mastera;2-gnd-1-12v. Jakoś tak
Audio czysto dla szpanu - jeśli się nie uda to jakiś inny interface będzie, albo dodatkowe zasilanie. Protokół rzeźbię sam - sposób arbitrażu też mój, ale jak znalazłem w necie to jest gdzieś podobny
Gniazdka i światło jeszcze do ustalenia. W każdym razie planuję 8 bit pwm wykorzystać. W każdym pokoju centralny procek, obsługujący: gniazdka, wyłączniki, światło, temp, grzejnik i ewentualny dodatkowy osprzęt. W ścianach też chcę mieć gniazdka na magistralę, abym mógł się z laptopem, albo urządzeniem do serwisowania podpiąć. Urządzenia typu rejestratory itp podpięte bezpośrednio do magistrali. Pokojowe procki w łatwo dostępnych miejscach, razem z zasilaczami dla urządzeń. Muszę mieć możliwość przeprogramowywania. Samo włączanie, wyłączanie świateł będzie się odbywać już w procku pokojowym - będzie miał "wprane" co ma zrobić. Oczywiście możliwość zdalnego odczytu stanu i zdalnej zmiany stanu też będzie - po to ta magistrala w końcu. Będzie również urządzenie, do rejestrowania stnaów urządzeń, zaników zasilania itp. Niestety CO mam już dość zautomatyzowane, to nie uda mi się nic ciekawego podłączyć. Ewentualnie przy grzejnikach zaworki i regulacja temperatury. Planuję budowę stacji meteo - przydatne w powiadamianiu i tym, że trzeba okna zamknąć, ciuchy z pola pozbierać itp. W kilku oknach pewnie będą siłowniki - nie łudźcie się, że na parterze
i będzie wietrzenie domu. Nie wiem, co jeszcze wszystko opracowuję na bieżąco. Niestety żaden model jeszcze nie powstał. Mam zajęcie informatyczne teraz, to nie mam jak się tym wszystkim zająć.
Chcesz to daj znać na gg
Pozdrawiam
Paweł
PS - 8 bitowe PWM dla oświetlania w domu - 8 bit, bo tyle będzie miała paczka danych z magistrali

Chcesz to daj znać na gg

Pozdrawiam
Paweł
PS - 8 bitowe PWM dla oświetlania w domu - 8 bit, bo tyle będzie miała paczka danych z magistrali