Założylem ten temat po to żebyscie powiedźielei jaki mieliscie dawny sprzet oswietleniowy na dytskoteki.przesyłajcie zdęcia tego sprzętu (jeżeli go macie).pozdrawiam.
Ja posiadałem stroboskop zrobiony z puszki 5L po piwie z przodu była lampa z starego poloneza która pasowała wymiarowo z tyłu był wentylatorek z zasilacza od komputera ktury chłodził radiatir w miejsce żarówki wstawiłem niebieskom diode dawało to fajny efekt puszka była pomalowana na czarno i z zaczepem nikt się nie domyślał że to jest własnej konstrukcji pozdrawiam.
Dodano po 2 [minuty]:
dioda była wstawiona w miejsce żarówki postojowej migająca.
Opiszę jedno z pierwszych"dawnych urządzeń oświetleniowych".
Początek lat "80",duże pudło kartonowe z wyciętym kołem w jednej ścianie,zaklejone kalką techniczną,w pudle żarówka 100W (zwykła) połączona szeregowo ze starterem do świetlówki i to działało.W "tamtych czasach" dostęp do jakiejkolwiek elektroniki był bardzo ograniczony.
Ps.Kolorofon C23b Posiadam do dzisiaj od.......nie pamiętam
Witam
Zamieszczam zdjęcia stołu oświetleniowego jaki zastałem w teatrze we Lwowie. Oczywiście na chodzie.
Kto wie co to jest
Witam
Jest nastawnia do sterowania oświetleniem typu Bordonii, tego typu urządzenia produkowała między innymi firma Siemens. W Polsce spotykana jeszcze w latach 70 XXw. przeważnie w domach kultury.
Urządzenie to składało się z szeregu autotransformatorów o pionowych rdzeniach na których nawinięto uzwojenia, po których przesuwały się szczotki węglowe w formie kółek. Przesuw szczotek zapewniały stalowe linki napędzane kluczami umieszczone na walcach w kabinie oświetleniowej, widać je na zdjęciach z Lwowa. Autotransformatory były umieszczone przeważnie pod sceną a nad nimi już na poziomie sceny, a bardzo często nad nią umieszczona była kabina oświetleniowa. Stąd konieczność stosowania linek do połączenia wałów nastawni ze szczotkami autotransformatorów. Było to dość skomplikowane urządzenie elektromechaniczne, umożliwiało zaprogramowanie scen świetlnych oraz płynne ich wprowadzanie. Jednak aby działało niezawodnie wymagało dbałości od obsługi, a głównym narzędziem do konserwacji była oliwiarka. To tak parę słów wyjaśnienia co to jest, bo dokładny opis zająłby co najmniej kilkadziesiąt stron.