Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogranicznik napięcia 40V na 14V

mazur 08 Jan 2008 01:51 4622 16
    mazur
    Level 10  
    witam

potrzebuje układ który ze zmiennego napięcia 20 - 40V bedzie robił ok 14V do ładowania akumulatora. Mam silnik Briggs&Straton i ma on prądnicę (alternator) który w zależności od obrotów daje na wyjściu 20 - 40V i podobno max 9A (tak wyczytałem z opisów tego silnika). Potrzebuję zrobić układ który bEdzie służył do ładowania akumulatora ok 30Ah i zasilania żarówek ok 100W.

dzięki i pozdr
    Edek45
    Level 29  
    Możesz zastosować np regulator w postaci włączanego dodatkowego obciążenia w momencie gdy napięcie ustawione na regulatorze zrówna się z napięciem z prądnicy.Ja ten regulator mam przy elektrowni wiatrowej i spisuje się bardzo dobrze.
    Ogranicznik napięcia 40V na 14V
    Dar.El
    Level 41  
    Witam
    :arrow: Edek45
    Taki sposób dobry jest na zimę do ogrzewania mieszkania. Jak ktoś ma dostęp do darmowej energii to nie powinien jej marnować.
    Najlepszym sposobem to przetwornica obniżająca napięcie, ale z 55V stałego to już są dość drogie scalaki.
    mazur
    Level 10  
    a może zastosować transformator? czy jest to sensowne?
    -RoMan-
    Level 42  
    Nie ma transformatorów prądu stałego.
    mazur
    Level 10  
    tak, raczej, ale z prądnicy mam prawie sinusoidę, taką trochę zniekształconą ale jednak skoro jest to możnaby obniżyć napięcie o połowę i może by to zachulało? a potem stabilizator na niższe napięcie byłoby łatwiej zrobić.
    -RoMan-
    Level 42  
    Ale na wolnych obrotach będziesz miał za małą częstotliwość, żeby transformator podołał. No i wcale to nie jest tak, że z niskim napięciem jest łatwiej.

Ile przewodów wychodzi z tego alternatora?
    forestx
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Mazur, trochę za mało danych do tego zadania.
    Dlaczego napięcie waha się od 20 do 40V?
    Jak ma wyglądać cykl pracy tego układu? Czy na zasadzie: praca agregatu + oświetlenie, a potem agregat stop i oświetlenie z akumulatora czy jakoś inaczej?
    A przede wszystkim podaj typ/model tego ustrojstwa.
    mazur
    Level 10  
    z uzwojenia odchodzi jeden kabel na instalację a drugi koniec podłączony fabrycznie do obudowy silnika.
    Jest to silnik Briggs&Stratton 12,5 HP model 126700
    Napięcie na wolnych obrotach jest ok 20V i wzrasta w miarę zwiększania obrotów i maksymalnie ma 40V.
    Faktycznie nie dodałem że jest to traktorek kosiarka więc prądnica ma ładować aku i jeśli potrzeba oświetlenie.
    -RoMan-
    Level 42  
    Czy to jest napięcie stałe czy przemienne? Jeśli stałe, to który biegun na masie?
    -RoMan-
    Level 42  
    Paskudnie. Pozostaje tylko wyprostować je mostkiem i przepuścić przez izolowaną przetwornicę flyback. Tylko w ten sposób da się z tego dziadostwa wycisnąć wszystkie soki...
    Podejrzewam, że to ma bardzo miękką charakterystykę pracy i będzie kłopot z "zestrojeniem" całości.
    mazur
    Level 10  
    prosze coś więcej na temat tej przetwornicy.
    adams987
    Level 35  
    Nie myślałeś o zastosowaniu alternatora z osobówki. Może jakiś model da się tam włożyć zamiast tego co masz.
    mazur
    Level 10  
    znalazłem firemkę co naprawia takie kosiarki i klient ma sie zorientować o orginalny ogranicznik czy tam regulator, bo miał taką fajowską makietkę co były różne tytpy silników i i różne do nich uzwojenia wraz z regulatorami i wszystko do Briggs&Stratton wię cmoże jest szansa na to co powinno być tam założone. a jeśli cena będzie chora to wtedy założę alternatorek jakis malutki. jest tam niewiele miejsca bo nie chcę zbyt dużo przerabiać w konstrukcji maszyny bo już niedługo wiosna i trzeba kosić trawkę a zespół koszący zajmuje całą przestrzeń pod ciągnikiem, a nie chcę żeby alternator sterczał gdzieś z boku bo trochę głupio by to wyglądało.