Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosta stacja METEO na Atmedze8 by BYRRT.

byrrt 10 Jun 2008 14:26 47697 107
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #62
    Xaveri
    Level 17  
    Rozumiem błąd w jednym miejscu, ale żeby w 3?
  • #63
    byrrt
    Level 21  
    Xaveri wrote:
    Rozumiem błąd w jednym miejscu, ale żeby w 3?


    Błąd ten został poprawiony:
    Changes from Rev.
    2486M-12/03 to
    Rev. 2486N-09/04

    Tak więc do tej rewizji procki miały tę przypadłość.. Nie jest to błąd dokumentacji tylko pewnej części procesorów..
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #64
    Szopler
    Level 21  
    Ciekawe ile z nich jeszcze znajduje się na rynku ;) ?
    Nie chciał bym takiego trafić...
  • #65
    byrrt
    Level 21  
    Wszystkie procki mają jakieś błędy i do każdego znajdzie się errata.. Czasem warto od niej zacząć czytać dokumentacje (poważnie mówię).. AVR pod tym względem wypadają jeszcze nieźle.. Poza tym nie każdy używa naraz tylu kanałów ADC i nie każdemu to przeszkadza.. Swoją drogą ciekawe jak to działa, bo przecież ADC jest jeden - tylko multiplekser jest 8mio wejściowy.. Może coś jest skaszanione w konstrukcji portu, że wyniki są trochę oszukane ale wydaje mi się, że i tak muszą być wartością 10bitową..

    Pozdrawiam
  • #66
    kolanopan
    Level 12  
    byrrt wrote:

    najniższe zarejestrowane w Polsce ciśnienie to 96,52kP, najwyższe - 105,4kPa. Czujnik zatem w takich warunkach będzie dawał napięcie mniej więcej od 3,7 do 4,2V.


    Byrrt właśnie sam pracuje nad pomiarem ciśnienia, ja mam zamiar wykorzystać zewnętrzny przetwornik ADS1110.
    Wartości napięcia które podałeś są według mnie błędne:

    najniższe zanotowane ciśnienie to 96,52 * 0,0459 ≈ 4,43 V
    najwyższe zanotowane ciśnienie to 105,4 * 0,0459 ≈ 4,83 V

    możliwe ze to ja sie mylę, napisz jak wyznaczyłeś te napięcia

    pozdrawiam
  • #68
    kolanopan
    Level 12  
    Faktycznie jest taki wzór w dokumentacji, moje niedopatrzenie, czy napięcie wyjściowe jest w takich granicach ??

    W jaki sposób wyskalowałeś pomiar ciśnienia, innym barometrem, czy tylko na podstawie napięcia wyjściowego i danych z dokumentacji, czyli przypadającego napięcia na jednostkę ciśnienia??
  • #69
    byrrt
    Level 21  
    Mówiąc szczerze nie kalibrowałem wcale - miałem kilka barometrów i każdy pokazywał co innego (wszystkie tradycyjne - analogowe a co za tym idzie dokładność samego odczytu była cienka).. Niestety nie mam dostępu do jakiegoś urządzenia które można by uważać za wzorcowe, patrząc jednak na prognozy pogody i na odczyty na stronie mojej "dzielnicy" wyniki są dość zbliżone..

    Pozdrawiam
  • #70
    Mariuszek15
    Level 24  
    byrrt Możesz opublikować obsługę do czujników SHT11 i MPXA6115A ?? I jak wykonałeś procedurę strzałek które pokazują wzrost i spadek temperatury i ciśnienia?
  • #71
    byrrt
    Level 21  
    W kółko macieju to samo.. A wystarczy poszukać co było pisane wcześniej.. Wzór do obliczania ciśnienia był dosłownie kilka dni temu (mimo, że sam post jest stary jak świat).. Ogólnie program nie był napisany zbyt szczęśliwie tak więc sama obsługa tendencji mogłaby być "mądrzejsza"


    Code:
    Tendencja_cisnienia:
    
       Reset Led_busy
       Wspl_cisnienia = Cisnienie - Poprzednie_cisnienie

       Select Case Wspl_cisnienia
          Case Is < -1 :
             Deflcdchar 0 , 4 , 4 , 4 , 4 , 21 , 14 , 4 , 32    'strzałka w dół
             Poprzednie_cisnienie = Cisnienie
             Odliczony_czas = 0

          Case Is > 1 :
             Deflcdchar 0 , 4 , 14 , 21 , 4 , 4 , 4 , 4 , 32    'strzałka w górę
             Poprzednie_cisnienie = Cisnienie
             Odliczony_czas = 0

       End Select

       If Odliczony_czas >= 18000 Then
          Odliczony_czas = 0
          Deflcdchar 0 , 4 , 14 , 21 , 4 , 4 , 21 , 14 , 4      'podwojna strzałka
       End If

       Set Led_busy
    Return
  • #72
    Chyllus
    Level 17  
    Witam.
    Czy mógłby autor udostępnić biblioteki czujników ciśnienia i wilgotności?
    Chyba że jest jakaś metoda zaimportowania ich z projektu byrrta?
  • #74
    Chyllus
    Level 17  
    Faktycznie, zapomniałem już że była o tym mowa.. A biblioteki są też na stronie Cadsoftu
  • #76
    Chyllus
    Level 17  
    Jednak biblioteka czujnika ciśnienia na stronie Cadsoftu nie jest dokładnie tą o którą mi chodzi.. Tak więc byrrt..byłbyś tak miły i mi ją podesłał? ;)
  • #77
    bojp
    Level 13  
    Ja bym stacją meteo tego nie nazwał. Prędzej "wypasionym" termometrem. Stacja meteorologiczna ma to do siebie, że znajduje się na zewnątrz jakiegokolwiek pomieszczenia i mierzy zmiany czynników atmosferycznych a nie jak ten projekt warunki panujące w pokoju. Co innego gdyby umieścić układ za oknem.

    Wykonanie natomiast podoba mi się bardzo.
    Pozdrawiam
  • #78
    byrrt
    Level 21  
    Pomijając już fakt, że temat jest trochę przystarawy.. Jeżeli mówimy o prawdziwych stacjach meterologicznych to nie mają one nic a nic wspólnego z tym projektem.. Nazwa taka chociażby dlatego bo rynek zasypany jest podobnymi urządzeniami tak właśnie nazwanymi, pomijam już fakt projektów kilku termometrów (dosłownie tylko) które tak autorzy nazwali.. A swoją drogą to ciśnienie wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia jest takie same, temp jest mierzona na zewnątrz również, a wilgotność.. Dla mnie istotniejsza jest ta wewnątrz pomieszczenia..

    Pozdrawiam
  • #79
    marrog
    Level 22  
    Witam

    Odświeżam temat, gdyż mam pytanko odnśnie tego sht11. jakie max. długie przewody można stosować między czujnikiem a uP? Potrzebuje robić pomiar na odległości ok 30-50m i tak się zastanawiam czy da radę?
    Jeśli nie to jaki inny czujnik zastosować - w miarę tani, gdyż potrzebuje 2 szt.
    Aha druga sprawa, to jeśli chce użyć 2 szt SHT, to muszę zrobić dwa tory pomiarowe? Pytam, bo w nocie nie ma nic o żadnym adresie na magistrali po której jest komunikacja ( niby podobna do i2c a całkiem inna).

    -=pozdrawiam=-
  • #80
    dir3ctor
    Level 27  
    Mysle ze te 50m osiagniesz stosujac kabel ekranowany. W koncu czujnik wysyla dane cyfrowo. Jesli bedziesz sprawdzal sume kontrolna to powinno sie udac.

    Co do 2 czujnikow na 1 magistrali to mysle ze najlepszym sposobem bedzie zastosowanie dodatkowych portow z mikroprocka ktore beda wlaczac zasilanie raz do jednego, raz do drugiego czujnika. Wyjdzie na to ze zamiast 4 przewodow bedziesz potrzebowal pieciu.

    Inna opcja to wykorzystanie 1 portu z uC i bramki NOT. Bezposrednio z procka zasilasz jeden sht11 i podajesz ten sygnal na NOT-a, a za nim podlaczasz drugi sht11. W tym momencie wysylajac 0 lub 1 na ten pin procka zasilasz jeden badz drugi scalaczek sht.
  • #81
    marrog
    Level 22  
    Witam

    No w sumie to nie jest magistrala i2c choć można na pierwszy rzut oka tak o niej pomyśleć.
    Myślałem ( nawet uzyskałem taką podpowiedź, gdyż założyłem temat zanim znalazłem ten), aby pod SHT podpiąć jakiś uP i po RS232 komunikować się z głównym procesorem Atmega16. Tylko że to komplikuje układ. Już i tak mam komplikację, gdyż muszę mieć galwaniczną separację między czujnikiem a uP, zrealizowałem to jak dla i2c - ciekawe czy będzie działać.

    W sumie z tym rozwiązaniem zasilania to dobry pomysł :-) muszę to przemyśleć, oby jeszcze tylko dało radę na te 30-50m przesyłać sygnał.

    Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

    A gdyby tak użyć jakiegoś małego przekaźnika do przełączania zasilania SHT, styki przełączane, wtedy bez problemu miałbym załatwioną separację na zasilaniu :-), tylko czy takie rozwiązanie nie będzie wprowadzać ( w najgorszym przypadku, czy nie uszkodzi SHT) zakłóceń w pracy SHT?
  • #82
    byrrt
    Level 21  
    Trzeba sprawdzić czy po odłączeniu zasilania od sht nie przywiera on / nie zakłuca pracy interface'u.. Co do samego ogdczytu z SHT myślę, że na 50m powinno się udać - na wejściu od strony procka tylko bym stosował jakieś układy L+ małe C a całą komunikację przeprowadzałbym stosunkowo wolno (na szczęście można pracować z nawet 1Hz clock'iem). Zawsze też można tak jak pisał autor dać jakieś małe procki (chociażby jakieś maluchy ATTiny i puścić to np po RS485 - można by wtedy je adresować i nie bawić się w jakieś przełączniki itp.. Jeszcze inna sprawa bo tego nie pamiętam a nie mam teraz możliwości sprawdzić w pdf'ie.. Czy te SHT nie musi być jakiś czas włączone aby podawał odpowiednie wyniki.. Układ ma w sobie też malutką grzałeczkę którą można włączać aby mierzyć zdaje się wilgotność w tempetarurach ujemnych itp... Sam już nie pamiętam ale takowa grzałeczka włączana rejestrem jest i gdyby autor chciał z niej kożystać to odłączanie zasilania to trochę zakłuci.. Swoją drogą buduję urządzonko - rejestrator wraz z pomiarem z SHT11 gdzie będzie on podłączony na przewodach kilku/kilkunasto metrowych - też mam nadzieje, że nie będzie z tym problemów..

    Pozdrawiam
    Piotr
  • #85
    dino1985
    Level 12  
    Witam.
    Mam pytanko. Jakim programem to było robione?? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnego programiku co by otworzył plik z rozszerzeniem hex.

    Z góry thx za odpowiedź
  • #86
    kranzio
    Level 26  
    Plik z rozszerzeniem .hex to jest już skompilowany program. Potrzebujesz programator np. stk200 i program do jego obsługi np. PonyProg.
  • #87
    dino1985
    Level 12  
    Qrcze ściągnąłem programik ponyprog. Jak daje by otworzył plik hex to mi wyskakuje jakaś chińszczyzna. Czy mógłby ktoś wrzucić program z rozszeżeniem *.bas bym mógł sobie go odpalić w bascom-avr albo poprostu przekopiować kod do pliku txt?? Był bym wdzięczny za pomoc
  • #88
    beyma
    Level 18  
    Witam

    Zmontowałem sobie ten układzik wgrałem soft, wszystko pięknie tylko na wyświetlaczu nic nie wyświetla.

    Proszę o poradę co z tym zrobić (może w fusach coś przestawić?)
  • #89
    kranzio
    Level 26  
    Jaki ten wyświetlacz? Może źle jest podpięty. Podświetlenie działa? Spróbuj ustawić kontrast podkówką P1.
  • #90
    beyma
    Level 18  
    Taki sam jaki zastosował autor tego projektu lecz z innym podświetleniem.
    Podświetlenie działa w pierwszej rzędzie świecą się wszystkie punkty, regulacja kontrastu nic nie daje, zwarć na płytce też nie znalazłem.
    Wyświetlacz jest sprawny.

    Dodano po 2 [godziny]:

    Usterka naprawiona miałem przerwę w ścieżce.