Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda ACCORD 2.0 iLS 94r. problem z ABS powyzej 60 km/h

parafa8 10 Jan 2008 22:24 3791 8
  • #1
    parafa8
    Level 2  
    Witam. Mam następujący problem z ABS'em. Po uruchomieniu auta kontrolka ABS gaśnie. Podczas jazdy wszystko działa pod warunkiem nie przekraczania 60 km/h. Jak tylko przekroczę tę prędkość to słychać pracę jakiegoś przekaźnika i po ok. 30 s zapala się kontrolka ABS. jeżeli nacisnę pedał hamulca i zmniejszę prędkość poniżej 60 to wszystko wraca do normy, natomiast jeśli wyhamuję silnikiem (bez używania hamulca), to kontrolka się zapali. Czujniki mają właściwą rezystancję, pierścienie są czyste i nie zauważyłem żadnych uszkodzeń, odległości czujników od pierścieni są ok. Proszę o wszelką pomoc.
  • #2
    cardiag
    Level 30  
    odczytaj błędy i sprawdź, w tym roczniku mozna to zrobic bez diagnoskopu. Tam czesto siadały same pompy.
  • #3
    marcin_wr
    Level 21  
    Sprawdź czy masz taki sam rozmiar opon na przedniej i tylnej osi.
  • #4
    parafa8
    Level 2  
    Wyświetla mi błąd nr 34. Opony też podejrzewałem, bo zimówki miałem już mocno zjechane, i dwa dni temu zmieniłem cały komplet na nowy - kupiony tu. Odłączyłem akumulator, aby wykasować błąd i nic nie pomogło.
  • #5
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Problem z tyłu.
    trzeba by zobaczyć sygnał z poszczególnych czujników podczas jazdy
  • #6
    parafa8
    Level 2  
    Nie robiłem prób podczas jazdy. Jedynie zmierzyłem rezystancję czujników. Lewy ma 1049 Ω, a prawy 1237 Ω. Według AutoDaty powinny mieścić się w zakresie 1000 do 1600 Ω. Czyli według omomierza jest ok.
  • #7
    User removed account
    Level 1  
  • #8
    parafa8
    Level 2  
    Już po kłopocie. Dzięki Wszystkim, za rady. Problem tkwił w pierścieniu (wykwity rdzy pod pierścieniem spowodowały jego deformację). Łożysko tej piasty też nie było już w najlepszej formie, wiec do końca nie wiem co było główną przyczyną powstawania błędu. Po wymianie piasty jest wszystko ok.