Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lifetec 11ak30-problem z BU808DFI.

ROMKOJ 11 Jan 2008 17:30 2724 5
    ROMKOJ
    Level 28  
    Witam,założyłem nowy post na to chassis,chociaż dużo już o nim napisano,w moim przypadku jest tak:stwierdziłem zimny lut na wtyku cewek odchylania poziomego oraz uszkodzony BU808DFI,usunąłem przerwę ,podstawiłem nowy BU 808DFI,nowy C9,2nf/1600V,przejrzałem płytę pod lupą....włączyłem i tv wystartował,ale niestety grzeje się tranzystor i....po 30 minutach padł.Podstawiłem jeszcze jeden z tego samego żródła i ...mocno się grzeje.Mam pytanie ,czy te tranzystory nic nie warte,czy też szukać dalej,a wyglądało tak niewinnie,upalony wtyk na cewki H.
    Mirek Z.
    Moderator
    Z zakupem (oryginałów) bywa różnie.
    Zawsze wymieniam elko w jego bazie.

Przypominam o spacjach po znakach przestankowych.
    ryniu-ry
    Level 11  
    Witam miałem tą usterke i kupiłem tranzystory z dwóch żrudeł jedne popadały po pół godziny zaś drugie są ok. Posprawdzaj kondęsatory w odchylaniu u mnie to załatwiło sprawe.

Nie wypada pisać z błędami. Można użyć przycisku "Pisownia".
    [Mirek Z.]
    ROMKOJ
    Level 28  
    Kondensatory sprawdzone,jutro poszukam innej płyty z takim samym tranzystorem,wówczas może coś się wyjaśni.
    zebro
    Level 23  
    Witam, jeśli dobrze pamiętam w podobnym problemie pomógł mi zabieg wymiany elo przy tranz.sterującym 47µ (zamieniłem go na 100 ) i należy jeszcze zmniejszyć rezystor z 47k na 10 kΩ siedzący pomiędzy wyprowarzeniami tego tranzystora ( nie pamiętam którymi,ale był to rezystorek smd). Pozdrawiam.
    ROMKOJ
    Level 28  
    Witam,podstawiłem z innego żródła BU808DF,przelutowałem płytę i ... narazie tv działa poprawnie.