Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Punto-gaśnie przy niskich obrotach i przy hamowaniu

_Świtek_ 19 Dec 2003 07:50 29038 11
Wago
    _Świtek_
    Level 11  
    Witam!
    Mam Fiata Punto ´95 1.2 75SX z instalacją gazową. Samochód zaczął się dziwnie zachowywać(gaśnięcie przy niskich obrotach i duży przepał na gazie).Mechanik po 3 dniach dniagnostyki stwierdził:do wymiany silnik krokowy,który odpowiada za niskie obroty.Silniczek wymieniłem.Jednak samochód nadal gaśnie co skrzyżowanie, na wysokich obrotach idzie jak burza.Mechanik rozkłada ręce.Czy ma cos z tym wspólnego sonda Lambda,czy kwestia dobrego wyregulowania instalacji gazowej.Jeśli ktoś może pomóc, prosze o odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    adudzi
    Level 12  
    Witam!
    Nie wiem jak u Ciebie jest ze wspomaganie układu hamulcowego. Ale w przypadku pompy hamulcowej podłączonej do podciśnienia tak jak parownik mogą wystąpić problemy przy nieszczelności przewodu łączącego pompę jak również nieszczelności samej pompy. Wtedy podobno zasysane jest lewe powietrze i występuja wymienione objawy czyli nierówna praca na wolnych obrotach oraz przy hamowaniu w skrajności gaśnięcie silnika.
  • Wago
    slawek_j
    Level 12  
    Przyczyn moze byc kilka. Czy samochod tak sie zachowuje od poczatku zamontowania gazu? Jezeli tak, to prawdopodobnie masz zle ustawiony dolot powietrza.
    Jezeli silnik pracowal prawidlowo, a usterka nastapila dopiero po pewnym czasie, to moze byc problem z emulacja sondy lambda (masz emulator/komputer "gazowy"). Wtedy sterownik silnika (ten od benzyny) lapie bledy i przestawia sie w tryb awaryjny. Niestety wtedy pojawiaja sie problemy z praca silnika (a czy w Twoim przypadku prawidlowo chodzi na benzynce?).
    Mozliwe, ze silnik lapie lewe powietrze - piszesz, ze podczas hamowania silnik gasnie. Czy chodzilo Ci o przypadek, gdy wysprzeglasz (ale nie naciskasz na pedal hamulca), czy o moment nacisniecia hamulca. W tym drugim przypadku mozesz miec uszkodzone serwo hamulcowe, lub wezyk doprowadzajacy podcisnienie z kolektora.
    Sprawdz tez obudowe filtra powietrza. Nie wiem, jaki dokladnie masz silnik (czy w nim obudowa filtra jest na silniku, czy obok), ale po zamontowaniu miksera obudowa filtra potrafi "pojsc" do gory. Wtedy moga pojawic sie problemy z jej szczelnoscia i sklad mieszanki robi sie nieprawidlowy (jest za male podcisnienie w ukladzie dolotowym i nie da sie prawidlowo ustawic instalacji gazowej)
    slawek_j
    Level 12  
    Proponuje zapisac sie na " autokacik.pl ". Tam jest klub uzytkownikow Punto i forum "Gaz na ulicach" (musisz sie zarejestrowac i zalogowac). Mysle, ze tam dostaniesz lepsza odpowiedz!
    Marekjp
    Level 13  
    Jeżeli problem występuje przy m.in hamowaniu, to w pierwszej kolejności szukałbym w okolicach serva - jakaś nieszczelność, uszkodzenie. Dopiero gdy wykluczysz jaki kolwiek problem z servem szukaj dalej.
    arturdz
    Level 12  
    Jesli chodzi o gaśnięcie to czy gaśnie na postoju czy podczas jazdy i wysprzęgleniu ?
    piotr973
    Level 11  
    witam , mialem troche problemow z gasnieciem przed skrzyzowaniem przy schodzeniu z obrotow, oraz przy docisnieciu pedalu gazu do konca silnik sie dusil (uszkodzona sonda - silnik "zalewalo gazem) po wymianie sondy lambda wszystko wrocilo do normy.

ale w twoim przypadku to moze byc cos innego ,
    pabbloo
    Level 12  
    Po wymianie silniczka krokowego,musisz jechac skasowac bledy ze sterownika.
    kitek1954
    Level 11  
    mysle ze wykasowanie nic nie pomorze ja mam taki sam problem z fiatem seicento 1.1 gasnie mi na wolnych obrotach na bezynie a na gazie brc sequent 24 szarpie nie da sie jechac.w seswisie na komp.wskazuje uszkodzenie woln,obr.wymienilem przepustnice wraz z silnikiem krokowym i po skasowaniu bledow w serwisie kontrolka czek dalej swieci.u szpecow ktorzy zakladali gaz wymontowalem cala instalacje elektr,od gazu i skasowaniu bledow czek dalej swieci.na srode umowiony jestem na serwis fiata nie wiem jaka dadza diagnoze informacje dam na forum.walcze z tym tematem 3 tygodnie sondy lambda byly sprawdzane pozostalo tylko do sterownika iaw 4af m9 wgrac niwy program bo z instalacji gazowej nalapal bledow
    Mc87
    Level 11  
    ja bym u ciebie jeszcze sprawdził palec i kopułke , przeczyscic , a jak bys miał zbyt wydarte to wymien na nowe pozdro:D
    emeryt2
    Level 42  
    Mc87 -chłopie , to było 4 lata temu. Studiowałeś archeologię dalekowschodnią?