Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przeróbka baterii do laptopa Panasonic cf-25

Yachu 11 Jan 2008 22:54 1376 5
    Yachu
    Level 2  
    Witam,
    nie wiem czy dobre forum wybrałem do tego pytania ale niech będzie:
    otóż moja bateria w laptopie już nic nie trzyma, więc postanowiłem ją lekko zmodernizować, jako że jej konstrukcja jest na tyle prosta że nie posiada nawet żadnego układu elektronicznego tylko ogniwa.

model baterii: cf-vzs250
    napięcie wyjsciowe 9.6 V
    3.5 Ah
    bateria posiada 8 ogniw.

No i moje pytanie:

czy moge wywalić ogniwa i wstawić "koszyk" na 8 akumulatorków AA ?
    i jeżeli tak, to czy będe mógł ładować je poprzez podłączenie zasilacza do laptopa?

z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
    Tomek
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Wszystko zależy od tego jakiego typu są tam ogniwa (Ni-MH czy Li-Ion) i czy są jakieś pośrednie wyprowadzenia, czy tylko + i -.

Jeśli masz tam ogniwa Ni-MH (1.2V) to możesz wstawić w ich miejsce "paluszki" AA, ale żeby ładowanie działało prawidłowo sugerowałbym "wykosztować" się na akumulatorki Ni-MH.
    Yachu
    Level 2  
    ogniwa są Ni-MH i są tylko połączone szeregowo,

dzieki za odpowiedź, wygląda na to że wiem już co zrobie ;)
    Bartserwis
    Level 15  
    Ciężko mi uwierzyć że bateria nie ma elektroniki, jeśli naprawde nie ma powinno to działać, tylko sprawdź napięcia ponieważ baterie Li-Ion mają inne napięcia niż Ni-MH.
    Yachu
    Level 2  
    jeżeli na baterii napisane jest ze wyjsciowo bateria ma 9.6V a w baterii jest tylko 8 ogniw to wychodzi po 1.2V na ogniwo, czy dobrze licze?

Bartserwis, jezeli nie wierzysz moge zamiescic zdjęcie :P

p.s.
    a powiedzcie mi jeszcze jak to sie ma do pojemności, jeżeli połącze te akumulatorki szeregowo? cały układ będzie mial tyle samo co pojedynczy aku?