Obawiam się,że faktycznie to może być wirnik. Słychać jak silnik buczy, nie mogąc ruszyć,buk się nasila-czyli moduł podwyższa napięcie bo nie ma sygnału z prądniczki tachometrycznej o obrotach, i w pewnym momencie następuje zryw na wysokie obroty i momentalne odcięcie napięcia-sygnał z prądniczki o za wysokich obrotach.Miałem już takie przypadki w Indesicie i w Aristonie. W Aristonie sam klient załatwił sobie na skutek mojej diagnozy silnik przez kumpla pracującego w Aristonie ,i pomogło. W indesicie miałem podobne objawy,nie mając modułu podłączyłem silnik na krótko,i z silnika poszedł dym. Po założeniu nowego silnika- wszystko O.K.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Sprawa rozwiązana. Podstawiłem drugi silnik,od Indesita - chodzi idealnie.
Dziękuję kolegom za pomoc. Pozdrawiam!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Mam uszkodzony silnik w Aristonie AD 12 EU. W celu sprawdzenia go, podstawiłem do pralki silnik od Indesita WG 835 TX , o symbolu
940 P1I.01 850 ,i parametrach pranie 3,5A 85W , wirowanie 2,0A 225W - takie samo przyłącze. Nie wiem o jakich parametrach był ten w Aristonie, gdyż tabliczka znamionowa się odkleiła i zaginęła .
Silnik z Indesita ma chyba mniejszą moc (mniejszy stojan ), ale i koło pasowe o mniejszej średnicy. Poza tym mocowanie i przyłącze identyczne. Czy można na stałe zamontować ten silnik od Indesita w Aristonie ? Wiem,że spadną trochę obroty wirowania, ale czy nie będzie innych przykrych skutków.
Proszę będących w temacie o radę . Pozdrawiam !
Moderated By skryn: Tematy oraz wiadomości scaliłem.