Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z nagrywarka

19 Gru 2003 15:27 1535 16
  • Poziom 13  
    Pol roku temu kupilem kompa atlon 2000+ czyli 1700MHz z nagrywarka(jakas bez nazwy na panelu). Zainstalowalem win 98 i wszystko chodzilo ok. Przy predkosci x48 cale plytki nagrywalo jakies 4min. Ostatnio formatowalem twardego i nagralem win98 se i zaczely sie problemy. Przy nagrywaniu x48 zajmuje to ponad 12 min. Zainstalowalem ponownie Nero i nie dalo to zadnych rezultatow. Podczas nagrywania pisze ze predkosc jest x48 i 7200 obr/min. Wczoraj przy nagrywaniu dwa razy pod rzad sie zawiesilo i przy 80% przestalo nagrywac i program na nic nie reagowal - musialem resetowac czyli plytki do kosza. Jakby ktos wiedzial co z tym zrobic to niech da znac.
  • Poziom 29  
    No to coś źle pionstalowane,może nie masz odchaczone DMA we właściwościach sprzętu.
  • Poziom 15  
    Skoro do 80% nagrywa w miarę dobrze, a potem się coś krzaczy, to najwyraźniej coś nie nadąża. Poza tym sprawdź w ustawieniach ekranu (na zakładce z wygaszaczem) czy po tym czasie coś się nie wyłącza (np dysk twardy albo coś jeszcze)
  • Poziom 13  
    Nie no do 80% rowniez sie nagrywalo wolno (jakies 10 min) tylko ze potem sie wywalilo. Juz myslalem ze to moze wina kabla i go wymienilem na nowy ale i tak nie chce dzialac. A co do zlego zainstalowania to tez bym sie sprzeczal bo mam drugi dysk ktory specjalnie sformatowalem i nagralem na nowo calego windowsa i nie instalowalem zadnych sterownikow do karty dzwiekowej czy graficznej ani innych rzeczy tylko pierwsze co zrobilem to zainstalowalem nero i sprobowalem cos nagrac. I rezultat byl taki sam. Chyba nic z biosem nagrywary to nie jest skoro pokazuje mozliwosc zapisu z predkoscia x48. Jak myslicie? Dodam jeszcze ze zgrywanie plytki 700 MB rowniez zajmuje ok. 12 min takze nie wiem czy to nie jest wina przesylu danych na plycie. Ale nie wiem co by sie moglo stac z plyta skoro kiedys wszystko dzialalo poprawnie i nie mialem zadnego wypadku typu przepiecie czy piorun ktory walnal w linie. Za wszystkie wskazowki bede wdzieczny.
  • Poziom 40  
    porównuj czas zapisu na tych samych nośnikach (może porównujesz cdr z cdrw)
    Może coś dodałeś do taśmy na której jest CDR lub zmieniłeś konfigurację wczepienia taśm (chodzi mi o to czy wcześniej CDR chodził na jednej taśmie razem z dyskiem czy na oddzielnej tasiemce - inny IDE)
    Może trzeba zainstalować oryginalne sterowniki ide do płyty a nie standardy win98
  • Moderator Samochody
    Proponuję zainstalować sterowniki do chipsetu! Win98 bez nich w ogóle nie obsługuje UDMA...
  • Poziom 29  
    :arrow: colombo ty sie już miesiąc męczysz z nagrywaniem,jak możesz coś sprawdzać bez sterowników? gdybyś spróbował co ci wcześniej pisano może juz by było po problemie,wiec jeszcze powtórze zrób jak mówi tzok ,
    to coś co automatycznie odchacza DMA to servis pack via4in1.
  • Poziom 11  
    Mam nagrywarke LG od dwóch lat. Miałem podobny problem. Nagrywarka potrafiła stanąć w połowie nagrywania. Miałem ją ustawioną na SLAVE.
    Przestawiłem zworke na MASTER i nagrywarkę włączyłem na jednej taśmie z CD-ROMem i od tej pory wszystko działa bez zarzutu. Być może masz ten problem z tego samego powodu.
    Może to jednak być uszkodzenie nagrywarki, która mogła być wątpliwej jakości (nieznana firma)
  • Poziom 13  
    Witam. To chyba jednak jest cos z plyta albo prockiem. Jezeli chodzi o nagryware to jest ona w 100% sprawna poniewaz ostatnio sprawdzalem ja u kumpla i moja BTC(x48) nagrywala szybciej niz jego LG(x48). Polaczenie twardego i nagrywarki jest takie samo jak przedtem tzn. twardy na jednej tasmie a nagrywara na drugiej (cd nie posiadam) a biosie nic nie przestawialem. Zmiana tasmy nic nie dala. Ostatnio przestal wykrywac mi drugiego twardego jezeli podlacze go na jednej tasmie z glownym twardym (drugi oczywiscie jako slave). Jezeli podlacze tylko glownego twardego to wykrywa go bez problemu i jezeli podlacze tylko drugiego twardego to tez go wykrywa bez problemu (nie wazne czy jako master czy jako slave), ale jak podlacze obydwa dyski naraz to nie chce ich razem zobaczyc. Wczoraj to juz przegial bo przestal mi wykrywac drukarke tzn. dzialala do tej pory bez zarzutu ale wczoraj po prostu nie mogl sie z nia polaczyc. Przeinstalowalem oprogramowanie od drukary i pomoglo na jeden raz. Po zresetowaniu znowu jej nie widzi i teraz nawet ponowna instalacja oprogramowania nic nie daje. Na drugim twardym zainstalowalem od nowa windowsa z inna wersja (moj stary win to 98se a teraz mam 98) i takze nie moze wykryc drukarki. Przelecialem to norton antyvirus 2003 i nie znalazl zadnych wirusow. Musze oddac kompa do naprawy poki jeszcze jest na gwarancji.
  • Poziom 28  
    podzielam zdanie tzok, czyli zainstaluj stery od płyty. Inaczej twoje UDMA nic nie jest warte, a co za tym idzie dysk moze nie nadążać za tak szybkim zapisem. Ponadto kiedyś miałem podobny problem jak trafiłem na złą partię plytek. Pomimo iz mozna było nagrywać je z prędkością 12X mnie udawało sie tylko 2X :( Smutne ale prawdziwe. Sprawdź na innych płytkach, nawet najtańszych :!:
  • Poziom 31  
    swierza winda ma włączone wyłłączanie dysków po jakimś czasie - to wystarczy by zatrzymać nagrywanie
    druga sprawa nie nagrywaj track at once bo to się zawsze zamula.......
  • Poziom 13  
    OK. Tylko ze nie mam pojecia jak zainstalowac te sterowniki. Mam je sciagnac z netu czy co?
  • Poziom 14  
    sterki sa na www.viaarena.com
    ale moze z innej beczki zwroc uwage na ilosc swapu rezerwowanego przez winde, jezeli mas na plycie IDE0 i IDE1 dysk do IDE0 cdrom/nagrywarke do IDE1 (jezeli masz cdrom i nagrywarke jedno SLAVE drugie MASTER kolejnosc jak wolisz) zainstaluj MemStatXP zaobserwujesz jak zajmuje ci pamiec
  • Poziom 31  
    Sugestia poniżej krytyki, ale może coś masz przestawione w BIOS'ie? Albo najzwyczajniej nie kontaktują tasiemki od HDD - miałem podobny przypadek. Raz wykrywało, raz nie. Rozwiązanie było banalne - poluzowana wtyczka.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    Halleluja!!! Jednak starzy wyjadacze elektrody mieli racje. CD z instalkami do plyty bylo dolaczone do komputera i wystarczylo je zainstalowac - MEA KULPA (jakkolwiek sie to pisze). Infrmatykiem to ja nie jestem ale pare kompow juz naprawialem i pare razy instalowalem winde ale nigdy dotad nie musialem instalowac sterow od plyty. Nawet zaden z moich kolegow "informatykow" nie wpadl na to ze moze to powodowac problemy i to bylo przyczyna mojej niewiedzy. A swoja droga to ciekawe bo kiedy kupowalem kompa, byl on dziwiczy i wszystkie bzdury musialem instalowac sam ale sterow od plyty to na bank nie instalowalem a jednak komp chodzil poprawnie. Dopiero po sformatowaniu i ponownej instalacji zaczely sie pojawiac problemy. Dlaczego przedtem chodzil bez sterow a teraz tego potrzebuje? Jest tylko jeden problem, bo po nagraniu plyty nie zawsze widzi jej zawartosc w eksploratorze, po prostu pokazuje ze jest pusta, ale po zresetowaniu widzi wszystko. Nie wiem jak sobie z tym poradzic. Wielkie dzienki za wszystki rady.
  • Moderator Samochody
    Jeśli masz Nero 6.0 czy w ogóle 6.x to ono lubi tak robić - czasami "zapomina" odblokować nagrywarkę (na czas nagrywania, ze względów bezpieczeństwa, blokuje do niej dostęp). Zainstaluj starsze Nero i ew. sterowniki ASPI Adapteca.