Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwna usterka w Alanie100 - brak modulacji w AM Pomózcie!

scalak4 13 Sty 2008 11:19 786 4
  • #1 13 Sty 2008 11:19
    scalak4
    Poziom 17  

    Witam. Od wczoraj naprawiam alana 100 i nie moge sobie z nim poradzic. Chodzi o to ze na AM pojawia sie tylko nośna bez modulacji. Co dziwne na FM wszystko jest oki. Radio szumi prawidłowo więc M-cz jest sprawne. Kondensator pomiędzy trafem a m-cz wymienony. Trafo przelutowane od innego radia. Końcówka w-cz wymieniona Dioda za trafem nowa, A radio niechce gadać. Pomóżcie bo juz nie wiem co z tym zrobić!!!!!!!

    Dodano po 3 [minuty]:

    Przed chwila zauważyłem że modulacja pojawia sie po odłączeniu bazy końcówki mocy. Co to moze być ??????

    Dodano po 18 [minuty]:

    Końcówka mocy za bardzo sie nagrzewa

    Dodano po 57 [minuty]:

    Moęe sygnał co wchodzi na baze jest za mocny, i końcówka jest przesterowana ??? Chociaż nie możliwe..... Radio nie było grzebane. Miało plombę

  • #2 13 Sty 2008 21:18
    sp9nsq
    Poziom 15  

    Czy moc wyjściowa jest prawidłowa? tzn w granicach 4W? Końcówka, czyli tranzystor wyścjowy - bardzo się nagrzewa, jaki prąd przez niego płynie... jeśli powyżej 2A to możesz go wymienić. Dodatkowo, czy masz możliowść pomierzenia prądu pobieranego przez radio, np. w czasie odbioru, czy w momencie podgłośnienia odbiornika nie "podskakuje" prąd pobierany przez radio. To mogłoby oznaczać, że trafo modulacyjne ma gdzieś zwarcie. najlepiej zmierzyć indukcyjność uzwojenia transformatora modulacyjnego. Jak masz możliwość odsłuchania radia, to w czasie nadawania na AM dotknij np. palcem okolicy TDA2003, przydźwięk sieci w odbiorniku drugiego radia powinien być słuszany.

  • #3 14 Sty 2008 15:26
    scalak4
    Poziom 17  

    Przydzwęk jest słyszalny podczas dotykania obwodów m-cz ale głos z mikrofonu nie jest. Trafo jest już wymienione z innego radia ale dla pewności wylutuje z nowego i sprawdze na nim. Tranzystor końcowy już wymieniałem. Teraz siedzi nowy ale dalej lipa. Normalnie zagadka.............. W środe będe w pracy więc zobacze. Narazie dzięki za pomoc.

  • #4 14 Sty 2008 16:56
    VCR ELEKTRONIK
    Poziom 14  

    Mozliwe ze tda 2003 jest w pewnym stopniu padniete, mialem kiedys taka usterke w Onwie. Mozliwe tez ze mikrofon lub jego przedwzmacniacz padl w takim stopniu ze poziom modulacji jest nie wystarczajacy dla AM. Pomijam mozliwosc przesterowania w.cz. Zbyt duza moc powoduje tlumienie modulacji. Sprawdz ten AM na wieksza odleglosc bo jak odsluchujesz na drugim radiu zbyt blisko to tez wystepuje tlumienie. Pozdrawiam i powodzenia.

  • #5 15 Sty 2008 01:25
    scalak4
    Poziom 17  

    Dzięki. Widzę że tu są jednak specjaliści. Dziękuje wszystkim. Elektroda jest najlepsza:) Sprawdzałem mikrofon i jego obwody tak , ze połaczyłem RX do masy zeby było słychać w głosniku modulacje. Było słychac oki. Więc pewnie to będzie cos za mcz. trafem. Zobacze w środe w pracy.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME