Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz 2x70W LM3886 + preamp na tl074

tadtal 13 Jan 2008 11:44 19424 62
  • Wzmacniacz 2x70W LM3886 + preamp na tl074Witam! Chciałbym zaprezentować wzmacniacz mojej własnej konstrukcji, oparty na znanych układach LM3886. Na całość składają się:

OBUDOWA
    Obudowa jest wzięta z jakiegoś starego tunera satelitarnego, trochę ciasno, ale jakoś wszystko tam upchnąłem. Wymiary : 36cm x 23cm x 5cm (szerokość, głębokość, wysokość)

PANEL PRZEDNI
    Panel przedni zamówiony w specjalistycznym sklepie KSERO/DRUK (Serdeczne podziękowania dla Marka) :) Jest to plastikowa, przycięta płyta o grubości 1,6mm. Wszelkie ""grawery"", obrysowania, wycięcia i napisy są palone laserowo. W panelu przednim umieściłem skale wysterowania poziomu sygnału LED stereo (na dwóch układach UAA180). Jest to układ wzięty bodajże ze starego magnetofonu UNITRY.

ZASILANIE
    Na zasilacz składają sie: transformator toroidalny 2x25V oraz zasilacz symetryczny. W zasilaczu zastosowałem 4 kondensatory 10 000 uf dwa kondensatory 6800 uf oraz dwa 4700 uf, mostek prostowniczy 400v 25A. Całość jest bardzo ładnie odfiltrowana - nie słychać żadnych brumów, szumów i innych niechcianych rzeczy. Napięcie wyjściowe z zasilacza wynosi 2x 36,4 V

PRZEDWZMACNIACZ
    Przedwzmacniacz jest oparty na podwójnym wzmacniaczu operacyjnym TL074. Posiada 3punktowa regulacje barwy tonu ( BASS MID TREBLE) oraz regulację natężenia sygnału (VOLUME).

KOŃCÓWKI MOCY LM3886
    Całe serce układu :) Dwie końcówki mocy na układach LM3886. Posiadają radiatory, na które w przyszłości zamontuje wentylatory. Musze przyznać ze układu grzeją sie dość mocno.

ZDJĘCIA :

About Author
    tadtal
    Level 11  
    tadtal wrote 59 posts with rating 17, helped 2 times. Live in city Poznań. Been with us since 2005 year.
    mazur123
    Level 11  
    Jedno do czego można by sie było doczepić to kable sygnałowe które idą koło transformatora:?:
    Pozdrawiam
    turek86
    Level 14  
    A to na pewno TL072? Przecież one mają 8 nóżek a ja tam widzę scalaka z 14 ...
    big_foot
    Level 11  
    Gratuluję upchnięcia tam wszystkiego, tylko martwią mnie te kable obok trafa, nie słychać tego?
    Ile wat ma to trafo? Duże jest.
    Sam będę budować podobny wzmacniacz, mam juz zamówione elementy na końcówkę mocy.
    Mógłbyś udostępnić schemat przedwzmacniacza?
    MARTIN-TAZ
    Level 1  
    Omlouvám se, polsky čtu, rozumím ale nepíšu. Snad se domluvíme :D
    Design je pěkný, ale kabeláž se nějak nepovedla a výstupní cívka u LM3886 taky není v pořádku, chtělo by to tak 2W odpor a drát tak alespoň 1mm. Jinak snaha se cení.
    Martin - Ostrava
    badworm
    Level 18  
    Przedni panel bardzo ładny, ile Cię on kosztował? W środku niestety trochę bałaganu z okablowaniem ;) No i ten przewód YLgYp(?) łączący zasilacz z płytkami wzmacniaczy... :D Co to za przekładki są między scalakami a radiatorami?
    tadtal
    Level 11  
    turek86 wrote:
    A to na pewno TL072? Przecież one mają 8 nóżek a ja tam widzę scalaka z 14 ...

Tak racja to nie jest tl072 tylko tl074 (2xtl072) Przepraszam za pomylke

Co do kabli sygnałowych to nie slychac zadnych roznic, czy ida one przy trafo czy gdzies obok, wszystko jest ekranowane i niepotrzebne smieci zbiera ekran. Postaram sie jakos uprzadkowac ten "chaos" kablowy

Transformator ma 250VA, fakt duzy jest ale przynajmniej nie martwie sie o brak mocy.

Pomiedzy ukladami a radioatorem są podkladki silikonowe termoprzewodzace, podobno lepsze od tasmy wiec takowe zastowosowalem.

MARTIN-TAZ wrote:
    Omlouvám se, polsky čtu, rozumím ale nepíšu. Snad se domluvíme
    Design je pěkný, ale kabeláž se nějak nepovedla a výstupní cívka u LM3886 taky není v pořádku, chtělo by to tak 2W odpor a drát tak alespoň 1mm. Jinak snaha se cení.
    Martin - Ostrava

Nic z tego nie kumam :P
    ostry_18
    Level 24  
    Czy tl074 ci nie szumią za bardzo? nie lepiej było dać NE5532, względnie jego wersję poczwórną?
    big_foot
    Level 11  
    tadtal wrote:

Transformator ma 250VA, fakt duzy jest ale przynajmniej nie martwie sie o brak mocy.

Na pierwszy rzut oka wyglądało na przynajmniej 300-350.

tadtal wrote:

Pomiedzy ukladami a radioatorem są podkladki silikonowe termoprzewodzace, podobno lepsze od tasmy wiec takowe zastowosowalem.

A te podkładki izolują elektrycznie? Jeśli tak to gdzie je można dostać?
    dowodca_armii
    Level 30  
    big_foot wrote:
    [quote/]

A te podkładki izolują elektrycznie? Jeśli tak to gdzie je można dostać?

To zwykła podkładka pod scalak.

Trafo wydaje sie duży, lecz jest niski, dlatego też ma mniejszą moc.
    Jak już zostalo powiedziane - straszy bałagan w śrdoku. Nie będzie ŻADNEJ różnicy, jesli do 40 000uF dodasz więcej kondensatorow !
    Te LM NIGDY nie dadzą 70W 4R !! Chyba, że w impulsie.
    Ogólnie całkiem przyzwoicie wygląda, popraw przewody wewnątrz.

Pozdrawiam.
    tadtal
    Level 11  
    podkladki mozna dostac w kazdym elektronicznym sklepie, przynajmniej w poznaniu. Izoluja elektrycznie ale trzeba tez zamontowac izolacje na srubke, ja nie posiadam ale radiatory mam odizolowane od reszty.
    Quote:
    Nie będzie ŻADNEJ różnicy, jesli do 40 000uF dodasz więcej kondensatorow !

Nie ma roznicy przy zasilaniu dwoch koncowek mocy, przedwzmacniacza, układu ledów i w przyszlosci wentylatorow? Na prawidlowe odfiltrowanie wystarczy 10 000uf a nawet 4700uf ale mi chodzilo o zapas mocy.

Co do balagnu to postaram sie to jakos uporzadkowac[/quote]

Dodano po 5 [minuty]:

A te zwoje na rezystorze to jest dlawik, który zabezpiecza caly uklad przed wzbudzaniem od strony wejscia.
    Anonymous
    Anonymous  
    UlfgaR
    Level 23  
    Gdyby tak jeszcze autor dał namiary na schematy. Głównie chodzi mi o przedwzmacniacz.

Ogólnie konstrukcja fajnie wykonana. "plątanina kabli..." przecież nikt nie będzie zaglądać do środka...
    :)
    electro_Nick
    Level 33  
    Skoro nie masz izolacji na śrubki to po co próbujesz izolować scalaka? To tylko stratę mocy na podkładce daje...
    tadtal
    Level 11  
    nie proboje izolowac scalaka tylko zwiekszyc przewodnictwo ciepla, o wiele lepiej przewodzi z podkladka silikonowa niz bez niej. Jak juz mowilem radiatory mam odizolowane od calosci i nie zalezy mi na izolacji scalaka.

Do dj-MatyAS:
    Konstrukcja ma byc do domu, jest to moj jeden z pierwszych takich projektow. Tak jak gra teraz mi sie podoba i osobiscie jestem zadowolony z tego co zrobilem. Jezeli chodzi o diody na panelu przednim to "tak sobie migają" fajnie to wyglada i na tym mi zalezalo. Jezeli chodzi o balagan z kablami to racja jest chaos. Mimo wszystko dzieki za slowa krytyki, bede wiedzial na co zwrocic uwage w nastepnych projektach.
    rafx205
    Level 18  
    a mozesz dac schemat wskaznika wysterowania??

Moderated By androot:

A szukać Ci się nie chce??

BOOM i ZONK
    Level 21  
    Witam!!

Zewnętrznie bardzo mi się podoba 5/6. Ale w środku nie doś że bałagan to jeszcze żyła od kabla sieciowego nawinięta na rezystor jako cewka, przecież on się może przypalić :!::!::!:

""''\_PoZdRo_/''""
    Anonymous
    Anonymous  
    mariusz.o
    Level 19  
    Nawet fajny wzmacniaczyk :D na trafie nie oszczędzałeś podobnie jak i na kondach - to sie chwali.

Jakie podkładki są lepsze silikonowe czy mikowe? Czy może są jeszcze jakieś inne jeszcze lepsze, ja słyszałem coś o podkładkach z tlenku aluminium czy coś podobnego ?
    Anonymous
    Anonymous  
    moon09
    Level 15  
    wzmak ladnie wykonany, ale mam kilka zastrzeżeń:

1. Po co aż tak duża filtracja? do tej mocy to dużo za dużo
    2. Małe radiatory do tej mocy
    3. Tak jak przedmówcy mysle ze 2x70W z tych kostek to marzenie ściętej głowy. 2x50 to max a może i mniej
    4. Szkoda trafka 250W - marnuje sie :)
    Anonymous
    Anonymous  
    tadtal
    Level 11  
    To w takim razie zmienię te podkładki na pastę, chyba ze całkowite odizolowanie scalaka ( poprzez izolacje śruby) wpłynie jakoś pozytywnie na szumy?
    Co do kondensatorów to tak jak pisałem wcześniej, jest ich tyle ze względu na zapas mocy, a nawet jak jest zdecydowana górka to lepiej niż by miało byc za malo. To samo tyczy sie trafo, przynajmniej sie grzać nie będzie, a kupując korzystniej było mi kupić takie trafo.
    Jutro postaram się zmienić okablowanie wewnętrzne na bardziej estetyczne.
    Jeżeli chodzi o włącznik sieciowy to jest ale z tyłu.
    pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous