Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wysokie obroty fiesta 1.4 91

mamuten 14 Jan 2008 15:28 2637 7
    mamuten
    Level 10  
    trochę mnie to zdziwiło jak na rozgrzanym silniku obroty mi sie utrzymują 1500 tak cały czas co to może być może mi ktoś doradzić.
    Anonymous
    Anonymous  
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    Może źle działać silniczek krokowy :), może czujnik położenia przepustnicy, a najczęściej czujnik temperatury silnika. Jakie są inne objawy? Czy silnik zimny/ciepły łatwo się uruchamia? Czy zużywa więcej paliwa, niż zwykle?
    mamuten
    Level 10  
    na zimnym sie troszkę dłużej kreci a na ciepłym tylko na dotyk pali ale spalanie to nie wiem bo muszę sprawdzić
    kamil0610
    Level 11  
    witam mam ten sam problem silnik też 1,4 na wielopunkcie. spalanie mam kosmiczne a raczej silnik nie przepala i paliwo leci do oleju. obroty to też 1500 bez względu czy silnik zimny czy ciepły;/ a i mam problem taki jak falujące obroty jak po jakimś długim czasie spadną do tego 1000 to silnik gubi rytm po odpięciu przepływki silnik ma 900 obr. i chodzi równiuteńko.
    SP8JZ
    Level 33  
    U mnie to samo. Mam drugi silnik Fiesta 1.4 . Stary chodził elegancko ale brał olej, u kresu życia problem jak w temacie. Teraz drugi od pewnego czasu zachowuje się identycznie. Po 10-15 minutach schodzi do normy i tak do następnego dnia. Właściwie nie ma to żadnego wpływu na zachowanie się auta oprócz tego, że trzeba umieć ruszać z miejsca i najprawdopodobniej więcej spala na zimno. Autem jeździ mój staruszek więc nic więcej mi nie wiadomo. Jakieś sugestie? Jakie pomiary zrobić? Czy te silniki 1.4 mają potencjometr w przepustnicy? Proszę kogoś kto jest w temacie o poradę ponieważ mechanicy w naszych stronach nie czają bazy a problem z tymi silnikami jest powszechny,

PS. wstyd pytać, ale czy jest tu jakiś komputer? Znam każdy zakamarek w tym aucie i komputera nie widziałem oprócz czegoś co możnaby nazwać (nie lubię tego określenia) modułem ? Czy można go zdiagnozować, jeśli tak to czym ? Jest tu mikrokontroler (wnioskuję po rezonatorze 4MHz) z naklejką M09LW6 (rozebrałem z ciekawości ale z rozbitka)
    mloodzian
    Level 12  
    ja miałem w escorcie silnik 1.3 i miałem własnie uszkodzony czujnik plożenia przepustnicy,nie wiem jak w fiescie ale u mnie sterownik miałem na prawym slupku przy nogach pasażera
    SP8JZ
    Level 33  
    To może być jedno z dwóch. Dzięki za odpowiedź, bierzemy się za sprawdzanie potencjometru. Może proste głupie pytanie ale nie mam czasu na zajrzenie do swojego auta a post może komuś się przydać. Właściwie to ma sens, bo obroty spadały losowo podczas naciskania na pedał gazu - czasem tak a czasem trza było asfalt dzeć tuż po odpaleniu