Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z uruchomieniem systemu po resecie BIOS'u...

buh 15 Sty 2008 18:34 1320 3
  • #1 15 Sty 2008 18:34
    buh
    Poziom 22  

    Na poczatek wybaczcie brak polskich znakow, ale siedze na Antixie, ktory ich nie obsluguje ;/.

    Dzis rano cos nie tak ustawilem w BIOS'ie no i komputer zaraz po uruchomieniu wydawal z siebie jeden dlugi pisk co 3 sekundy. Wylaczylem go (na zasilaczu) i przelozylem zworke Clear CMOS, aby zrobic reset BIOS'u. Wszystko poszlo OK, komputer sie wlaczyl, idzie wejsc do BIOS'u. Niestety zaraz po bootowaniu Windowsa wszystko staje, tak jakby dysk sie zatrzymywal, komputer na nic nie reaguje. Najdalej jak udalo mu sie dojsc to bylo przy skanowaniu dysku C: (zostalo 8 sekund), wtedy koniec. BIOS wykrywa dysk prawidlowo, napedy i stacje dyskietek rowniez. Przed ta usterka dysk przed bootowaniem wydawal z siebie takie mruczenie i robil tak przed kazdym bootowaniem Windowsa (za kazdym razem taki sam sygnal), teraz juz to zaniklo. Raz udalo mi sie dostac do trybu awaryjnego ale zaraz po tym zwiecha ;/. Na klawiaturze nawet nie dalo sie wlaczyc Caps Locka czy innej diody.

    Czeka mnie reinstalacja systemu czy pojdzie jakos to ominac? Nie chcialbym robic teraz reinstalacji, bo za kilka dni dostane nowe czesci i wtedy planuje ja wykonac, a potrzebuje przez te kilka dni komputer, zostal mi ewentualnie ten Antix.

    Dodam tylko takie male info, moze sie okazac pomocne, ze gdy ustawiam w BIOS'ie wszystko tak jak mialem przed jego resetem (tj. zmniejszenie timingow pamieci, zwiekszenie taktowania procesora, ustawienia pierwszenstwa bootowania itp.) komputer zatrzymuje sie jeszcze przed bootowaniem Windowsa.

    Moja konfiguracja:
    plyta glowna: Matsonic MS9107C+
    procesor: Celeron 2,4 GHz
    pamieci 2x 256 MB
    dysk twardy: Samsung 60 GB

    no i reszta, ale co ma do rzeczy np. karta graficzna :P.

    Dzieki wielkie za pomoc, nagroda: 20 pkt :).

    0 3
  • #2 15 Sty 2008 19:41
    kamilk21
    Poziom 13  

    Mógłbyś napisać coś więcej o swoim komputerze. Na przykład jaki masz zasilacz? A jeśli chodzi o jakąś poradę to na początek proponowałbym wystartować na ustawieniach fabrycznych bez overclockingu. Może zasilacz niedomaga. Na razie proponuje ponowny reset Biosu i bez zmian koniecznych uruchomić komputer.

    0
  • #3 15 Sty 2008 20:45
    buh
    Poziom 22  

    Caly czas odpalam go na standardowych ustawieniach i dziala az do ekranu skanowania dyskow, pozniej zwiecha. Na wlasnych ustawieniach zacina sie jeszcze przed bootowaniem Windowsa.

    Zasilacz wyrabia. Z reszta zostal kupiony z mysla o nowych czesciach. Model to 400 watowy Amacrox Warrior ;).

    0
  • #4 15 Sty 2008 21:46
    K!lleR
    Poziom 39  

    Czy kondensatory na płycie głównej są całe? Tzn... czy nie są spuchniętele lub wylane.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo