Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zegar cyfrowy z sekundnikiem led - problem z wyświetlaczem

misiupan 15 Sty 2008 21:41 6012 2
  • #1 15 Sty 2008 21:41
    misiupan
    Poziom 35  

    Witam zbudowałem zegar na podstawie projektu ,,mlynek14'' -post znajduje się tu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4695125#4695125

    jak się doczytałem jest to przeróbka kitu avt-5002 , ja znowu zmodyfikowałem ten projekt montując duże wyświetlacze 5,5cm ,resztę zmontowałem wg schematu .Niestety napotkałem na kilka problemów z płytką ,którą kolega ,,mlynek14 ''źle narysował i kilka błędów w schemacie, ale poprawiłem wszystkie opierając się na notach katalogowych .Po zmontowaniu całości i zaprogramowaniu procesora włączyłem zasilanie , układ zresetował się i sekundnik zaczął odmierzać sekundy , przy pierwszym obrocie sekundnika co kilka diod zapalają się dwie diody naraz , przy następnych minutach jest już ok , każda dioda zapala się pojedynczo .Większy problem mam z wyświetlaczem godzin i minut , po włączeniu zasilania i zresetowaniu się układu na wyświetlaczu pojawia się ,,0000'' , gdy próbuję nastawić czas układ blokuje się czasami -doczytałem się że to kwestia poprawienia jednej linijki we wsadzie do procesora , ale nie w tym kłopot , chodzi o to że wyświetlacz ma za dużo zapalonych segmentów( w zasadzie wszystkie) i w dodatku wszystkie 4 wyświetlacze działają jak jeden -jak nastawiam czas to zmieniają się cyfry na wszystkich jednocześnie.Segmenty wyświetlacza ,jedne świecą się mocniej -te właściwe , a te co nie powinny być w danej chwili wygaszone świecą nieco słabiej , po wyjęciu procesora z gniazda i podaniu na anody wyświetlacza napięcia ,wyświetlacz pozostaje wygaszony , wnioskuję z tego iż to procesor jest przyczyną nie prawidłowej pracy układu. Moje pytanie jest następujące : czy ktoś z forumowiczów posiada poprawiony wsad do procesora kit avt-5002 ?, czy częściową przyczyną złego działania wyświetlacza jest fakt zasilania go z 10v zamiast
    5v jak na schemacie -napięcie 10v jest potrzebne do zaświecenia danego segmentu , bo zawiera on kilka diod na segment,a w oryginale na segment wyświetlacza przypada jedna dioda i zasilanie wtedy może wynosić 5v . Za moment dodam zdjęcie gotowego zegara , w razie potrzeby mogę zamieścić też wsad i schemat tego zegara -można też pobrać go z linku znajdującego się wyżej (projekt mlynek14).Za wszelką pomoc będę wdzięczny.Zapomniałem dodać iż w mojej konstrukcji sekundnik obraca się w przeciwną stronę , a czas na wyświetlaczu biegnie natomiast normalnie .


    zdjęcie zmontowanego zegara

    Zegar cyfrowy z sekundnikiem led - problem z wyświetlaczem

    zdjęcie wyświetlaczy
    Zegar cyfrowy z sekundnikiem led - problem z wyświetlaczem
    zdjęcie programatora do procesora
    Zegar cyfrowy z sekundnikiem led - problem z wyświetlaczem

    0 2
  • #2 16 Sty 2008 00:04
    oj
    Poziom 42  

    Zakładając, ze tranzystory sterowania cyfr 1---4 są dobrze wlutowane, (Emiter do plusa, Kolektor do Anod poszczególnych cyfr), do Emiterów nie można doprowadzić napięcia wyższego (10V zamiast 5V) niż napięcie z jakiego sterowane są bazy tych tranzystorów.

    W takim przypadku pojawi sie takie zjawisko (nie jest to wina mikrokontrolera) - świeca wszystkie cyfry; można też uszkodzić port mikrokontrolera

    0
  • #3 16 Sty 2008 01:38
    misiupan
    Poziom 35  

    Witam, domyślałem się że to właśnie przez napięcie takie zjawisko powstaje , podstawiłem normalne małe wyświetlacze i cyferki wyglądają jak należy , problem teraz w tym jak dostosować taki wyświetlacz do istniejącego układu ?

    0