Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Philips 28pt9417 11AK28 - dziwny obraz

blind227 17 Sty 2008 22:39 2699 12
  • #1 17 Sty 2008 22:39
    blind227
    Poziom 17  

    Witam mam mały problem z telewizorem Philips 28PT9417
    1 Kolory wydają się być martwe
    2 jak widać na załączonych obrazkach obraz jest rozmazany

    zdięcia robiłem po podłączeniu do tv konsole ps2 poprzez kabel rgb
    gdzie obraz powinien być perfekcyjny dla porównania podłączyłem konsole do telewizora elemis 21 cali i tam obraz jest o niebo lepszy i kolory żywe
    te same rozmazanie występuje podczas oglądania telewizji
    tak wiec to nie wina przewodu

    TV Philips 28pt9417 11AK28 - dziwny obrazTV Philips 28pt9417 11AK28 - dziwny obrazTV Philips 28pt9417 11AK28 - dziwny obrazTV Philips 28pt9417 11AK28 - dziwny obrazTV Philips 28pt9417 11AK28 - dziwny obraz

    co to może być ?

    bo chyba na kineskop nie przyszła jeszcze pora choć wszystko jest możliwe

    ps Bawiłem się nawet w trybie serwisowym ale nic nie pomaga
    Najdziwniejszy jest fakt iż menu jest wyświetlane prawidłowo i nic się nie rozmazuje tylko zauważyłem w momencie jak robiłem zdięcie
    że jak włancza się menu to w aparacie zaczyna migotać obraz tak jak by nie był już 100hz

    Czekam na pomoc
    Pozdrawiam

  • #2 17 Sty 2008 23:49
    wamp
    Poziom 16  

    Witam.
    Moim zdaniem wygląda to na brak ostrości.
    Możesz spróbować wyregulować focus na powielaczu.

  • #3 18 Sty 2008 00:22
    blind227
    Poziom 17  

    jest jeszcze jeden problem o którym nie pisałem
    jak na przykład na ekranie jest jakiś migający obiekt np z gry to ekran traci na sekundę swoje proporcje - zwęża się po bokach
    a to z trafo dzisiaj sprawdze ale to nie rozwiązuje
    problemu martwych kolorów :(

    [edit]
    tak jak myslałem ustawienia w trafo nic nie zmieniają :(

  • #4 18 Sty 2008 01:15
    mirex
    Poziom 43  

    blind227 napisał:
    Witam mam mały problem z telewizorem Philips 28pt9471


    A nie jest to jednak 28PT9417 - ch.11AK28?

  • #5 18 Sty 2008 01:27
    blind227
    Poziom 17  

    Ups sorki tyle się nawpisywałem w google że już mi sie ten model pomylił
    mój tv to 28PT9417 - ch.11AK28
    Prosze moda o zmiane w temacie :)

    Kolega jeszcze nie zauważył w swoich postach przycisku "zmień"? [Mirek Z.]

  • #7 18 Sty 2008 01:44
    blind227
    Poziom 17  

    Przeczytałem i w trybie serwisowym nic nie naprawie
    a ten nowszy soft to chyba też tu nic nie pomoże

    a no i ten dziwne objawy jak coś jest jasniej na ekranie " jak jest jaśniej obraz się powiększa a jak ciemniej zmniejsza"
    Może jakieś elementy są uszkodzone ?

  • #8 18 Sty 2008 01:58
    mirex
    Poziom 43  

    Jasne, że soft nie pomoże ani tryb.
    Chodziło mi tylko o opis usterki i wpływ włączania/wyłączania filtrów na jakość obrazu.

    Na dobry początek wymień C131 i C220 na dobre 105°.
    C216 być może masz jeszcze 4,7µF - zastąp go 47µ/200V.
    Sprawdź jakie masz +B.
    Wyreguluj optymalnie ostrość pot. na trafopowielaczu.

    Jak powyższe nie pomoże to zaczyna się kłopot:
    - możliwy koniec kineskopu, należało by płytę podstawić do innego, sprawnego
    - możliwa usterka w FBOX, podmienić na próbę
    - należało by się przyjrzeć układowi dynamicznego focusa

  • #9 18 Sty 2008 02:08
    blind227
    Poziom 17  

    Z kondensatorami nie bede miał problemu
    Ale z podmianą elementów to już problem
    Jak bym miał pewność że to kineskop siada
    to wywalił bym to wielkie pudło do śmieci
    jak wymienie te kondensatorki to napisze co i jak
    dzisiaj już mi sie niechce drugi raz go rozbierac :)

    [edit]

    Kurcze ja to mam pecha jeszcze go nie rozbierałem wstałem rano
    włanczam tv a tu brak obrazu tylko 3 linie u góry ekranu
    z tego co mi się wydaje to chyba układ odchylenia czy jakoś tak
    Prosił bym o w skazówki od czego zacząć bo miałem podobny obiaw w starym elemisie i tam padł scalak i pare oporników

    a tu za bardzo niewiem :(

    No i rozebrałem to pudło

    o dziwo to nie jest 11AK28 tylko 11AK18
    i pasuje tutaj schemat

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/file/11ak18.rar

    na początek spuchnięty kondensator C625 47uf/250v
    pytanie spuchł z użycia czy coś jest nie tak ?
    ale wymienie wszystkie co są na 11hv18-9 tak dla pewności
    na C915 jest 4,7 uf/250v czyli tego zamienic na 47uf/250v ?

    spalony całkowicie dłąwik L607 150 uh i L606 4.3 uh jaki powinien byc pomiar zwykłym miernikiem dla prawidłowego działania ?
    gdyz mam pare ale nie opisanych i niewiem za bardzo jak sprawdzic wartość
    ale wymienie wszystkie co są na 11hv18-9 tak dla pewności
    na C915 jest 4,7 uf/250v czyli tego zamienic na 47uf/250v ?

    i pozostaje jeszcze ten problem z brakiem obrazu sprawdzałem wszystko
    do okoła tego tda6111q i jest git przelutuje tylko wszystko
    i zobaczymy co będzie dalej

    {edit}

    No i wymieniłem kondensatory i dławiki tylko że nie miałem 150uh
    tylko 100uh
    no i tv się włancza ale obrazu niema jest tylko dzwięk
    i niema nawet tych linni

    i teraz mam zagadkę może to wina tego dławika ? ale poprzedni miał zglejowane zwoje wiec to chyba nie to

    i już niewiem gdzie szukać

    prosił bym podpowiedz co do napięcia na b+ nie wiem za bardzo gdzie podpiąć miernik

  • Pomocny post
    #10 18 Sty 2008 22:02
    mirex
    Poziom 43  

    Moja propozycja dotyczyła 11AK28. teraz sytuacja sie zmienia.
    C625 oczywiście wymieniasz, w związku z nim również C822 - 47/250.
    Wypinasz złącze cewek H, do C822 podłączasz żarówkę i sprawdzasz zasilacz. Ma być ok. 150V.

    Odpinasz żarówkę, podpinasz cewki, uruchamiasz Tv i sprawdzasz napięcia na prostownikach za trafopowielaczem, czyli 200V, 14V i 50V.

    C915 zostaw w spokoju.

    P.S.
    Napisałem to zanim przeczytałem ostatni edit.
    Posprawdzaj jak napisałem - zobaczymy co dalej. Wymiana dławików była zbędna.

  • #11 18 Sty 2008 23:38
    blind227
    Poziom 17  

    na c822 jes 145v
    reszta ok

    obraz już jest :)
    ale taki sam jak był na początku

    i jak biore jasność na maxa to się zwęża po pogach
    jak łuk

    poza tym obraz sam robi sie raz jasny raz ciemny

    oraz kolejne spostrzezenie kineskop sam sie namagnesowuje
    co widac podczas oglądania tv jak jest np w lewym górnym rogu trójkącik z cyferką to zmienia kolory
    i tu niespodzianka jak staram sie rozmagnesować ekran w tym miejscu za pomoca małego magnesiku ten trójkącik który był nie wyrazny
    gdy przykładam do niego magnesik jest wyrażny i ma żywe kolory

    czy to już koniec tego kineskopu ?

  • #12 19 Sty 2008 00:43
    mirex
    Poziom 43  

    Zacznij od podstaw - wyreguluj napięcie +B /140V dla kineskopu Videocolor, 148V dla Philipsa przy min. jaskrawości/.
    Wymień elektrolity na 200V - C623, C923. Sprawdź czy powyższe napięcia są stabilne przy regulacji jaskrawości.
    Może jest coś uszkodzone w EHT, np dioda D616, 617 i moduł DDP otrzymuje nieprawdziwą informację i głupieje. Jest wiele innych możliwości które sukcesywne pomiary pozwoliły by wykluczyć lub nie. Skoro z wymiarami obrazu też masz problem to gdzieś się to da "namierzyć" prawdopodobnie. No ale to już trochę inna bajka.

  • #13 19 Sty 2008 02:16
    blind227
    Poziom 17  

    co do kondensatorów na samym początku wymieniłem wszystkie od 35v w góre :)
    diody sa ok
    napiiecia ok
    czasami skacze o 1v

    z tego co wyczytałem to takie zwariowania obrazu nazywa się obrazem poduszkowym
    czytałem tutaj na forum że ktoś miał taki problem i wymienił dławik
    i problem znikł ja wymieniłem prawie wszystkie poza tym największym 4.3 czy to może być jego wina bo to ostro dokucza :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME