Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic tc21b3ee (chasiss M15M) - piszczy zasilacz

brunon 18 Sty 2008 20:04 1716 7
  • #1 18 Sty 2008 20:04
    brunon
    Poziom 9  

    Problem jak w temacie, napięcie systemowe ledwie 4V, wstępnie sprawdzona przetwornica i poziom, bez rezultatu. Ciekawe jest to że przy próbie załączenia raz na jakiś czas, zamiast piszczenia i próby startu głównej przetwornicy, telewizor wchodzi w stan czuwania ale nie ma możliwości jego uruchomienia, wyłączając go w takim stanie wyłącznikiem sieciowym słychać zanikający pisk. Nie startuje także na żarówce, i tu moje dodatkowe pytanie czy przy obciążeniu zastępczym ta przetwornica wogóle startuje.

    0 7
  • Pomocny post
    #2 18 Sty 2008 20:09
    DiZMar
    Poziom 43  

    brunon napisał:
    ... wstępnie sprawdzona przetwornica i poziom, bez rezultatu. ...

    Jeżeli sprawny HOT w poziomie to główny podejrzany to trafopowielacz lub inna gałąź po wtórnej przetwornicy.

    0
  • Pomocny post
    #3 18 Sty 2008 21:01
    bera andrzej
    Poziom 11  

    Wymienić rezystor R841 1.5 Ohm w układzie zasilania +25V.

    0
  • Pomocny post
    #4 18 Sty 2008 21:25
    marek70
    Poziom 24  

    Jak kolega wyżej dobrze sugeruje (ja zakładam 1Ω). Proponuję odłączyć kolektor HOT i wtedy sprawdzić 113V. Tranzystorek HOT nie musi mieć zwarcia tylko np 800Ω na złączu CE. Jeżeli tak to obowiazkowo jest w takim przypadku oblutować całą gałąź sterowania H (a przede wszystkim trafko sterujące).

    0
  • Pomocny post
    #5 18 Sty 2008 23:23
    stanis54
    Poziom 10  

    sprawdz diode imulsowa w zasilaniu 113 V, kondensator 100m/160 i tranzystor Jezeli wszystko sprawne i dalej piszczy moze byc trafo linii

    0
  • Pomocny post
    #6 19 Sty 2008 02:25
    mirex
    Poziom 43  

    Ludzie, opanujcie się! Trafo w M15M ..... zgłaszać mi tu kto kiedykolwiek miał ewidentnie uszkodzone.

    Brunon, ma startować na żarówce - i piszczeć jednocześnie.
    Mam jednak nadzieję, że poprzednie podpowiedzi już pomogły. A jak nie - to setki postów o zasilaczu w M15M już były. Poczytaj.

    0
  • #7 19 Sty 2008 19:29
    brunon
    Poziom 9  

    Wszystkim dzięki za zainteresowanie, niechcący wprowadziłem kolegów w błąd, napisałem że na żarówce nie startuje - nie świeciła się bo była......... spalona . Niepotrzebnie skupiłem się głównie za przetwornicy a pobieżnie na poziomie. Po podłączeniu sprawnej żarówki, żarówka świeci i przetwornica piszczy - tak jak napisał Mirex. Wiadomo że poziom. A przyczyna okazała się banalna d1541, chociaż na przyrządzie sprawny. A tak nawiasem czytałem wiele postów na temat tego staruszka i do konca nie dało sie jednoznacznie powiedziec - przetwornica ma startować w tym modelu na żarówce czy nie. Tu potwierdzam jeszcze raz to co napisał Mirex - STARTUJE I PISZCZY.

    0
  • #8 19 Sty 2008 19:51
    mirex
    Poziom 43  

    Bo widzisz - to jest tak gdy żarówka jest dla was najważniejsza. Świeci to OK!
    Tymczasem żarówka jest tylko elementem pomocniczym - gdybyś jednocześnie mierzył miernikiem +B to by wszystko było jasne i proste.

    0