Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odmowa dostępu w sieci.

19 Sty 2008 16:16 7151 18
  • Poziom 29  
    Podłączyłem 2 komputery (laptop ze stacjonarnym) i skonfigurowałem połączenie w sieć domową kablem skrosowanym RJ-45. Nazwy grupy roboczej są takie same na obu kompach. Pingowanie działa z komputera A na B i odwrotnie. Na każdym komputerze wyświetlają się obie nazwy komputerów w zadaniu: "wyświetl komputery grupy roboczej". Mam włączone na każdym komputerze konto gościa. Na laptopie mogę wejść w swoje foldery udostępnione, a także w foldery udostępnione na komputerze stacjonarnym i mogę je otwierać i kopiować. Niestety komp stacjonarny nie widzi udostępnionych folderów na laptopie i wyświetla błąd:

    "\\xxxxx nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby
    uzyskać uprawnienia dostępu.
    Odmowa dostępu"

    Czy ja coś pominąłem?
  • Admin grupy komputery
    uruchom konfigurator sieci i postępuj zgodnie z twoimi ustawieniami włączając w nim udostępnianie plików po czym go zamknij .
    Ewentualnie w trybie awaryjnym zmień właściciela folderu oraz określ jego prawa dostępu .
  • Poziom 29  
    Niestety problem wystepuje cały czas. Tworzyłem konfigurację automatycznie z kreatorem, a także ręcznie krok po kroku na obu kompach. Otwierałem także nowe połączenia sieciowe na obu maszynach z wyłączoną zupełnie zaporą-cały czas bez efektu. Sam już nie wiem co jeszcze pozostało. Na obu komputerach są konta jednego użytkownika (administratora) na hasło oraz włączone konta gości. Cały czas jest odmowa dostepu do laptopa ze stacjonarnego- odwrotnie wszystko szybko działa. Zmieniałem też na różne kombinacje IP, w jakich zasobach sieciowych jest błąd, gdzie to szukać? Dodam,że ta sieć to mają być tylko te dwa komputery bez dostepu do internetu.
  • Poziom 35  
    Spróbuj znaleźć tego laptopa przez adres IP.

    Start/Uruchom...

    \\192.168.0.X
  • Poziom 29  
    Tak jak kolega wyżej radził zrobiłem i też wywala odmowę dostepu. W jedną stronę idzie, a w drugą już nie. Mam na obu kompach włączone proste udostepnianie plików. Usunąłem nawet hasła logowania użytkowników, włączałem i wyłączałem konta gości- bez efektu. Pewnie coś trzeba poprzestawiać w Narzędziach Administracyjnych, ale tego to już nie wiem. Dodam, że każdy komputer ma po jednym użytkowniku na prawach administratora z pełną kontrolą. Nazwy użytkowników są oczywiście różne. Dodatkowo na laptopie mam zainstalowany Autopatcher XP Full 2007.
  • Admin grupy komputery
    A jak wygląda sprawa Firewall ?
  • Poziom 29  
    Zapora jest zupełnie wyłączona, kompy nie będą podpiete do internetu.
  • Admin grupy komputery
    pozostaje tylko sprawdzić dokładnie kabel - może go odwróć .
    A druga sprawa to prawa własności w trybie awaryjnym.
  • Poziom 23  
    Jakie sa systemy na obu PCtach (przy komunikacji W98-WinXP trzeba modyfikowac rejestr).

    Kabel jest OK, bo pingi 'chodzą'. Czyli warstwa transportowa jest sprawna.
    Potwierdz, ze ustawienia TCP/IP sa zgodne (rozne IP z tej samej grupy). Dla pewnosci zrob ipconfig/renew i flushdns.
    Potwierdz, ze porty sa pootwierane. Np. zainstaluj np VNC i polacz sie, albo wystaw na jednym PC www i polacz sie z poziomu przegladarki.
    Byc moze problem jest z NetBiosem. Sprawdz nazwe grupy roboczej (byc moze problem jest z WIELKIMI literami).
  • Poziom 29  
    Na obu maszynach jest system XP. Nazwa grupy roboczej jest taka sama na obu komputerach. Obydwa komputery wyświetlają się w grupie roboczej na każdym kompie. Pingi działają w dwie strony. Usunąłem nawet proste udostępnianie plików i każdemu przydzieliłem pełną kontrolę- bez efektu. Próbowałem z różnymi IP, np. 192.168.0.1 i 192.168.0.2, ale na pewno nie w tym problem. Nie wiem o co chodzi z prawami własności.
  • Admin grupy komputery
    Co do własności pliku :
    1-Wejdź w opcje folderów , zakładka [Widok].
    2-Zdejmij "fajke" z [Użyj prostego udostępniania plików]
    3-Zatwierdź zmiany
    4-Wejdź w właściwości udostępnianego folderu , zakładka [Zabezpieczenia]
    5-Ustal dostęp do folderu wszystkim - zmień właściciela.
  • Poziom 10  
    Witam. Czy problem został rozwiązany? Bo mam taki sam i za nic nie działa. W każdej konfiguracji.
  • Poziom 20  
    MAJSTER XXL napisał:
    Tak jak kolega wyżej radził zrobiłem i też wywala odmowę dostepu. W jedną stronę idzie, a w drugą już nie. Mam na obu kompach włączone proste udostepnianie plików. Usunąłem nawet hasła logowania użytkowników, włączałem i wyłączałem konta gości- bez efektu. Pewnie coś trzeba poprzestawiać w Narzędziach Administracyjnych, ale tego to już nie wiem. Dodam, że każdy komputer ma po jednym użytkowniku na prawach administratora z pełną kontrolą. Nazwy użytkowników są oczywiście różne. Dodatkowo na laptopie mam zainstalowany Autopatcher XP Full 2007.
    To ostatnie koniecznie wywal. Miałem ten sam problem z Autopatcherem. Nie miałem dostępu do laptopa z sieci :)
  • Poziom 10  
    A u mnie jeszcze taka ciekawostka jest. Jak wybiorę zadania sieciowe -> dodaj nowe miejsce sieciowe i wskaże któryś z udostępnionych folderów na drugim kompie, to lokalizacja zostaje dodana i mam dostęp do plików znajdujących sie w niej. Natomiast cały czas, przy próbie wejścia w ten komp poprzez kliknięcie jego ikony w otoczeniu sieciowym pokazuje się komunikat
    "\\xxxxx nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby
    uzyskać uprawnienia dostępu.
    Odmowa dostępu".
    Już nie mam siły :(
  • Poziom 20  
    Właśnie tak było u mnie, wywalenie autopatchera i przywrócenie systemu z przed instalacji autopatchera pomogło. Sprawdź powinno pomóc.
  • Poziom 29  
    Nie zamierzam usuwać autopatchera, format dysku i ponowna istalacja systemu i sterowników pewnie by sprawę rozwiązała, ale to byłoby za proste. W takim razie pytanie do tęgich głów co ewentualnie w autopatcherze blokuje dostęp do udostepnionych na innym komputerze plików?
  • Poziom 20  
    MAJSTER XXL napisał:
    Nie zamierzam usuwać autopatchera

    W takim razie dalej baw się z problemami. Jak narazie nikt nie każe Ci reinstalować systemu tylko proponuje wywalić źródło Twoich problemów.
  • Poziom 13  
    mi sie wydaje ze masz zamknięty jeden z tych portów tylko nie pamietam który był za to odpowiedzialny:
    135,137,138,139,445 ale chyba od 137 do 139