Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dodatkowa klawiatura i problem w zintegrowanej w laptopie

Paweł1000 20 Jan 2008 11:12 27730 9
SterControl
    Paweł1000
    Level 26  
    Kupiłem do mojego laptopa Fujitsu Siemens Amilo Pro V3505 Centrino Duo 1.6 klawiaturę ze stacją dokującą Logitech Alto Cordless http://www.komputronik.pl/Klawiatury/Logitech...wodowe/Logitech_Alto_Cordless/pelny,id,48822/ , Logitech zainstalował się poprawnie (sterowniki są w windows xp innych nie ma nawet na stronie producenta), nowy sprzęt chodzi prawie prawidłowo, mianowicie stacja dokująca posiada hub USB, ustaliłem że nie jest obojętne pod który USB podłączę tuner TV AVerTV Hybrid+FM Volar, (dodam że stacja dokująca ma swoje oddzielne zasilanie) praktycznie w tym przypadku można korzystać tylko z jednego USB mianowicie bocznego, drugi jest tak usytuowany że tuner się nie mieści bo zawadza o wtyczkę zasilacza, a na trzecim USB tuner prawidłowo działa kilkadziesiąt sekund po tym czasie obraz tunera znika, pojawia się komunikat że urządzenie USB wykorzystało czas jaki jest przydzielony na to urządzenie. W dodatku na tym dobrym USB programy telewizyjne można oglądać bez problemów, natomiast nagrywać na VCD i DVD już nie można bo nagrany film jest rwany. W samym laptopie występuje podobny problem też nie ze wszystkich USB można poprawnie nagrywać. Mam jeszcze inny problem powstały po podłączeniu dodatkowej klawiatury ze stacją dokującą, nowa klawiatura działa jak należy, natomiast zintegrowana zaczęła głupieć tzn jak wciskam klawisz P to zamiast klawisza P mam znak *, zamiast O mam 6, zamiast I mam 5, zamiast U mam 4, zamiast L mam 3, zamiast K mam 2, zamiast M mam 0, zamiast J mam 1. Co prawda na klawiaturze laptopa właśnie te znaki znajdują się obok znaków standardowych.
    Moje pytanie -
    1 - jak dokonać aby P było P, O było O itp.
    2. - dla czego w laptopie nie jest obojętne pod który USB podłączę tuner TV (chyba że jest to kwestia USB 1 a USB 2)
    3. dla czego w stacji dokującej nie jest obojętne pod który USB podłączę tuner TV (chyba że rozdzielany jest tam USB na USB 1 a USB 2)
  • SterControl
  • Helpful post
    thrower
    Level 23  
    Jeśli chodzi o rozwiązanie problemu z literkami zamienionymi na cyferki. Problem polega na tym że system widzi obie klawiatury jako jedno fizyczne urządzenie, nie rozróżnia ich.
    Domyślam się że po podłączeniu tej zewnętrznej klawiatury automatycznie uaktywnia się funkcja "NumLock", po której uaktywnieniu właśnie podane przez Ciebie klawisze odpowiadają klawiaturze numerycznej. W pełnowymiarowej klawiaturze jest ona wydzielona więc nie ma tego problemu.
    Spróbuj po prostu wyłączyć funkcję "NumLock" i powinno być wszystko normalnie. (na klawiaturze zewnętrznej funkcjonalność tej wydzielonej klawiatury numerycznej wtedy się zmieni, i będzie działać jako klawisze strzałek)
    Paweł1000
    Level 26  
    Wielkie dzięki za podpowiedź, faktycznie Fn + Num pomogło. Może ktoś pomoże mi rozwiązać te następne problemy. Jeszcze raz wielkie dzięki.
  • SterControl
    rafau8
    Level 12  
    witam
    podpinam się pod temat bo poszukuję rozwiązania w tych samych okolicznościach co przedmówca

Otóż mam laptopa FujitsuSiemensAmiloPro i dokupiłem sobie do niego zewnętrzną klawiaturę numeryczną (Tracer TRK-17NUM - tania ale całkiem sensowna). Po włączeniu NumLock na tej dodatkowej klawiaturze, w tryb numeryczny przełączają się również klawisze na klawiaturze laptopa. Pracuję na programie handlowym w firmie i potrzbuję mieć możliwość używania jednocześnie klawiszy literowych z podstawowej klawiatury i cyfr z numerycznych - po prostu inaczej program nie akceptuje wpisanych liczb z klawiszy 1,2,3... ze zwykłej klawiatury. Ciągłe włączanie NumLocka i wyłączanie go jest upierdliwe i właśnie tego chciałem uniknąć kupując dodatkową klawiaturkę.

Czy ktoś zna jakiś sposób aby NumLock był cały czas włączony ale dotyczył tylko klawiszy z tej dodatkowej klawiatury a podstawowa działała normalnie ??

pozdrawiam
    Rafał
    PaPrYcZaK
    Level 13  
    rafau8: a jakbyś tak podłączył po prostu klawiaturę na USB taka zwykła... to nie byłoby taniej?? :) np do pracy używałbyś właśnie tej dodatkowej klawiatury. co prawda więcej miejsca by było potrzebne do tego ale o wiele jednak wygodniejsze chyba :)

pozdrawiam
    rafau8
    Level 12  
    no niby takie rozwiązanie jest realne ale ja jednak upierałbym się przy wersji z małą klawiaturą numeryczną
    nie mam za dużo miejsca na biurku a poza tym w końcu specjalnie po to ją kupiłem

to musi się dać jakoś skonfigurować - w końcu mamy XXI wiek...
    User removed account
    User removed account  
    gruniu
    Level 18  
    ja tez zakupilem dodatkowa klawiature numeryczna i zalczenie jej powoduje wlaczenie klawiatury numerycznej w laptopie

pojechalem do sklepu gdzie kupilem aby ja oddac i gosc podlacza sie pod swoj laptop i u niego dziala tak jak ja chcem, czyli: wlaczenie dodatkowej klawiatury numerycznej nie wlacza klawiatury numerycznej w laptopie

wlaczenie odbywa sie przez numlock
    PaPrYcZaK
    Level 13  
    hmm...a może to dlatego, że u niektórych trzeba włączyć klawiaturę numeryczną za pomocą klawisza FN, a u ciebie jest to zwykły numlock...
    oczywiście nie jestem przekonany co do tego co napisałem, trzeba by skonsultować się odnośnie tego ze sprzedawcą, od tego urządzenia, może to jakiś sterownik takowy jest?:|