Ja w swoim protonie mam możliwość wstawek z ASM , mam wygenerowanego asma do wglądu, i wiele innych plików jak chociażby ten poniżej:
16C505,84,9,
Warning! Line [3] In file [PRZYKŁ~1.BAS] *** No analogue ports on this device. ALL_DIGITAL Command ignored! ***
PROGRAM COMPILED WITH WARNINGS. 84 Words used
9 Variables used in the 16C505 from a possible 72
THERE ARE WARNINGS!
który mówi że niepotrzebnie wyłączałem różne cudeńka takie jak "adc" bo ten procek ich nie ma....
Ja piszą głównie wcelach zarobkowych, kidyś była to zabawa , hobby, ale byłem na garnuszku u mamusi i mogłem nawet trzy miesiące siedzieć nad ASM. Ale teraz jest inaczej, jest zapotrzebowanie na oprogramowanie ? siadam i zanim ty wypijesz kawę to ja mam gotowy wstępny programik którego wystarczy wbić do procka i sprawdzić.Nie ważne jest jak bardzo jest on skomplikowany... Czy ma LCD czy ma transmisję szeregową... Czy mnożysz lub dzielisz liczby 32 bitowe przez 32 bitowe. Jest mi to wszystko jedno, a ty w asemblerze musisz się nieźle napocić zanim to osiągniesz zwłaszcza ,że program twój będzie coraz dłuższy i dłuższy i w pewnym momencie sam zaczniesz się w nim gubić...i popełniać błędy.
Reasumując:
Mam zaufanie do ludzi którzy swoją wiedzę o procesorach wykorzystali do napisania oprogramowania do tworzenia nowego oprogramowania (dziś buduje się samochody przy pomocy oprogramowania a nie jak przed laty "empirycznie " i dlaczego jeżeli cały świat idzie w tym kierunku to ja mam się cofać do alfabetu morsa?)
zrobili to naprawdę porządnie, zadbali o wszystko i napewno nie zajęło im to mało czasu. Wyciskając z procesora wszystko to o czym wielu z nas nie marzyło. Są oczywiście i słabsze narzędzia, to jak wiertarka firmy "Toya" i "Bosch" kupisz tą pierwszą to zaraz powiesz że wszystkie wiertarki są do dupy...
Wiem że post mój wywoła następną wojnę która nigdy nie wyjaśni i nie rozstrzygnie kto ma rację a już napewno człowiek proszący o pomoc dostanie zawrotu głowy. Dam Ci radę kolego który pytałeś o pomoc:
Spróbuj wszystkiego i sam oceń gdzie pływasz najlepiej i co jest twoim zdaniem dla ciebie najlepsze i nie słuchaj innych że... " tu bity ustawisz lepiej" a tam to "masz kontrolę nad kodem"
Ważne jest abyś poznał mikrokontroler od strony jego budowy i możliwości. Asm sam do ciebie przyjdzie i poznasz go nie pisząc w nim specjalnie (trafią ci się wstawki w asemblerze)
Zacznij od asm i po pewnym czasie weź się za basica lub C
sam ocenisz różnicę , a swoją opinię podaj wtedy tu na forum
To co ja polecam ci na początek znajdziesz na stronie:
http://www.picbasic.org/
pozdrawiam