Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Astra F klakson nie działa

22 Sty 2008 09:42 8003 7
  • Poziom 10  
    Witam, mam duży problem. Mianowicie nie działa mi klakson w autku. Dziwne jest to, że na przewodach jest 12V, na kierownicy również. Klakson działa tylko przy bezpośrednim podłączeniu do akumulatora ( testowane na trzech różnych klaksonach). Przeczyściłem już końcówki przewodów i próbowałem dołożyć masę z akumulatora. Niestety nie przyniosło to żadnego efektu. Czy ktoś miał podobną usterkę?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 30  
    czy do klaksonu dochodzi masa i 12V ?
  • Poziom 25  
    czy astra posiada poduszkę powietrzną , jeśli jest poduszka to sprawdż tasmę w środku
    u mnie tez nie działał napięcie było ale taśma poduszki była popsuta , niestety na tej taśmie idą jednocześnie klakson i poduszka
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Nie, Astra nie ma poduszki. A do klaksonu dochodzi masa i 12V ( tak jak wcześniej pisałem, próbowałem dołożyć też masę z akumulatora dodatkowo ale nic to nie dało).
  • Poziom 21  
    A czy po drodze nie ma przekaźnika? Może on nie działa.
  • Poziom 35  
    Zmierz napięcie na klasonie przy podłącznym klaksonie i wciśniętym guziku. Zmierz na samch zaciskach klaksonu, na masie względem minusa akumulatora i na plusie względem plusa akumulatora. Tam gdzie zaobserwujesz napięcie w dwóch ostatnich testach szukaj braku styku w obwodzie.
    Jeżeli to nie ma airbaga to nie ma też przekaźnika. Guzik klaksonu zamyka masę, zasilanie idzie z bezpiecznika F24
  • Poziom 17  
    Sprawdź czy po przekręceniu stacyjki na jednym ze styków przy klaksonie pojawia się + 12v. Klakson jest sterowany masą
  • Poziom 10  
    bartek_j napisał, że guzik klaksonu zamyka masę. więc przy bezpośrednim podłączeniu masy z akumulatora powinien zadziałać-a nie działa, czyli coś jest nie tak z tym napięciem. zmierzę jeszcze raz przy podłączonym klaksonie. ( na stykach bez klaksonu jest 12V).

    Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

    Działa !!!
    Nie wiem jak to zrobiłem :-))))
    Zdjąłem całą klapkę z kierownicy i zwarłem na krótko przewody-odezwał się.
    Później złożyłem wszystko i do tej pory działa. Pewne jest to, że go coś zabolało ( miejmy tylko nadzieję że już go nie zaboli).
    Dziękuję za wszelką pomoc, na razie uważam temat za zamknięty.