Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wzmacniacz TDA i szumy

Pablos16 22 Gru 2003 17:49 1796 19
  • #1 22 Gru 2003 17:49
    Pablos16
    Poziom 10  

    Witam !

    Właśnie zmontowałem wzmacniacz na TDA 7294. Działa znakomicie ale mam jeden problem. Gdy do układu nie jest podłączone żadne źrudło dźwięku głośnik milczy jak grób, jednk gdy podłącze go do komputera słychać nieprzyjemne szumy. Czym to jest spowodowane ? Jak temu zapobiec ?

    Układ docelowo jest przeznaczony do subwoofera i czy trzeba sie tym zajmować ?

    Zasilanie to troid 200W i kondensatory 2 X 10.000 uF

  • #3 22 Gru 2003 18:04
    Soker
    Poziom 11  

    Cześć, też miałem taki problem. Karta dźwiękowa komputera niestety nie jest idealnym źródłem i jak każde źródło ma swoje szumy, szczególnie jeżeli Twój wzmacniacz ma pracować jako subwoofer. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosować ekranowane przewody najlepiej jak najkrótsze i ustawić maksymalny poziom dźwięku na kompie a regulować we wzmacniaczu. U mnie to się sprawdza.

  • #4 22 Gru 2003 18:33
    DAREK4444
    Poziom 19  

    SOKER: A możesz powiedzieć jaki ma być najlepszy przekrój tych kabli?

  • #5 22 Gru 2003 19:17
    Soker
    Poziom 11  

    Ja mam zwykły kabel, dwie żyły śr.1mm, w oddzielnym ekranie, długość ok 1 metra.

  • #6 22 Gru 2003 19:29
    Jethro
    Poziom 16  

    Mialem tez podobny problem.Podlaczalem wzmacniacz na kostce TDA 1554 najpierw z kompa do wiezy a potem z wiezy na ten wzmacniaczyk i bardzo szumialo az sie dziwilem.Gdy podlaczylem wzmacnacz bezposrednio do kompa to az sie dziwilem czy wzmacnicz jest wlaczony taka cisza.Szumy wprowadzala wieza, ale bardzo wazne jest to co pisza koledzy o ekranowaniu kabli. Dla wiadomosci podlaczone to bylo kabelkiem kupnym jack-chinch 5metrow, a karta SB Live 1024.

  • #7 22 Gru 2003 19:53
    Pablos16
    Poziom 10  

    Dziękuje za zainteresowanie

    Karta dzwiękowa raczej nie szumi(SB Live), ponieważ, gry podłączam inny wzmacniacz (Unitra) to działa bez szumów. Komputer nie jest uziemiony może dlatego wysępują te niepotrzebne dźwięki ?

  • #8 22 Gru 2003 21:51
    CKsrv
    Poziom 32  

    Miedzy mase a wej włącz rezystor 47k

  • #9 22 Gru 2003 22:33
    Pablos16
    Poziom 10  

    Niestety rezystor nie pomógł. Ostatnio stwierdziłem, że ciężko to nazwać szumem, tylko jakiegoś rodzaju pierdzeniem, dochodzącym z głośnika. Zauważyłem, również, że gdy wyłącze zasilanie i układ "ciągnie" na kondensatorach to ta dolegliwość znika ! Więc ma to jakiś związek z zasilaniem ale nie mam pojęcia o co chodzi.

  • #10 22 Gru 2003 22:45
    DAREK4444
    Poziom 19  

    a jakie masz kondy filtrujące? i czy masz jakieś tłumiące?

  • #11 22 Gru 2003 23:50
    Pablos16
    Poziom 10  

    Kondensatory jak napisałem w pierwszym poście mam 2 X 10.000 uF
    Tłumiących żadnych nie mam bo nawet nie wiem po co je sie montuje :D:D:D:D :oops:

    Może ktoś mnie uświadomić ?

  • #12 23 Gru 2003 00:53
    dymek
    Poziom 27  

    kondy tlumiace montuje sie rownolegle do filtrujacych i pomaga to w dodatkowym wytlumieniu tetnien i wygladzeniu.likwiduje jakies przydzwieki szumy ogolnie ja stosuje 100 lub 200 nf miflex na 250v

  • #13 23 Gru 2003 13:40
    Pablos16
    Poziom 10  

    Zamontowałem kondensatory 2 X 0,47 nF ale nadal to nic nie daje :-(
    Nie mam pojęcia co robić :-( :?

  • #14 23 Gru 2003 14:20
    RB
    Poziom 10  

    A czy jesteś pewien dobrze podłączonej masy. Być możę jakiś niedokładnie zalutowany kabelek sygnałowy?. Jeśłi używasz plastikowego jacka spróbuj z metalowym on się lepiej lutuje.

  • #15 23 Gru 2003 17:37
    makrel
    Poziom 12  

    hmm powiem jak jest u mnie :)
    mam wieze (JVC :P 2x50W) wlaczam AUX podglasniam na mase i ledwo co slysze lekki szum (prawie wcale), wpinam same chinche , podglasniam i slysze juz mocniej ten szum :/(kabelki zachowuja sie jak antena chyba ;P ) ok podlaczam JACKa z chinchy do kompa (wieza z kompem :) komp jest wylaczony , podglasniam wieze i szum jest zajebiscie glosny :( , wlaczam kompa wszystko sie zaladowalo i znow podglasniam wieze no i szum jest ... ale nie tak natarczywy jak przy wylaczonym kompie.
    Widac komp w kij zakluca grrr , ktos probowal bawic sie zasilaczem komputrowym , dokladac mu kondesatory itp ? moze to pomoc ? moze cos w karte muzyczna mozna wmontowac zeby troche obnizyc poziom szumów ? :P mam SB128 PCI

  • #16 24 Gru 2003 09:28
    bartymeusz85
    Poziom 12  

    Układ TDA7294 nie powinien mieć takich wałków, bo jest to jeden z lepszych wzmacniaczy monolitycznych. Sprawdź kabel łączący wzm. z kartą. Wątpie także, żeby to karta, ale lepiej, żebyś pobawił się troche jej opcjami. Taki szum może jeszcze powstać z takiego powodu, że masa może być gdzieś nie podłączona. Sprawdź

  • #17 27 Gru 2003 14:57
    Pablos16
    Poziom 10  

    Sprawdziłem wyszystkie masy i co wyszło ?
    kabelki od gniazdka chinch były odwrotnie podłączone :oops:
    uciążliwe "pierdzenie" znikneło od razu. Teraz natomiast słychać stały (ale bardzo słaby) szum, który znika po odłączeniu wtyczki wejścia od komputera.

    P.S. Dzieki wysztkim którzy się zainetesowali moim problemem !!!!!!!!!

  • #18 26 Lip 2005 21:01
    DUD3K
    Poziom 19  

    ja mialem ten sam problem mam SBPCI 128 4.1 i strasznie szumialo.

    Zrób tak jak to napisal kolega"Soker": Najlepszym rozwiązaniem jest zastosować ekranowane przewody najlepiej jak najkrótsze i ustawić maksymalny poziom dźwięku na kompie a regulować we wzmacniaczu. U mnie to się sprawdza.

    U mnie również się to sprawdza...

  • #19 26 Lip 2005 21:12
    irek2
    Poziom 40  

    TDA7294 niestety lubi sie wzbudzac w czym pomagaja mu zaklucenia z komputera.
    Najpierw do wyjscia TDA i do masy podlacz opornik 10om >0,5W i szeregowo z nim kondensator 100nF. To powinno zminimalizowac wzbudzanie od strony wyjscia.
    Na wejsciu jak bedzie filtr subwoferowy to sprawa sie polepszy a do tej pory wystarczy jak na wejsciu TDA dasz szeregowo rezystor 1kom i kondensator 470pF do masy. Czyli taki prosty filtr dolnoprzepustowy.
    Daj znac czy pomoglo.

  • #20 26 Lip 2005 21:37
    101823
    Usunięty  
 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME