Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wzmacniacz TDA1516Q BRAK MOCY czy to wina zasilacza???

paziaq 24 Sty 2008 00:44 3524 15
  • #1 24 Sty 2008 00:44
    paziaq
    Poziom 12  

    jestem początkującym elektronikiem i postanowiłem stworzyć swój pierwszy wzmacniacz na scalaku TDA1516Q podjąłem się tego ze względu na prostotę budowy znalazłem schemat

    http://www.elektroda.net/audio/uklady/TDA/TDA1516Q%202X11W.gif

    wziąłem się do pracy jednak po ukończeniu wzmacniacz nie działał poprawnie zamiast wzmacniać osłabiał tylko moc źródła a więc znalazłem kolejny shemat z takim samym układem i elementami jednak różnił się nieco od poprzedniego (dodałem w załączniku )poprawiłem konstrukcje jednak efekt jest taki sam wzmacniacz wydobywa z siebie dźwięk wielokrotnie słabszy od źródłowego a do tego brak w nim basu i od czasu do czasu pojawiają się trzaski
    dodam jeszcze że wszystkie elementy układu są fabrycznie nowe zasilacz ma 12.4v [/url]

    0 15
  • #2 24 Sty 2008 08:21
    saly
    Poziom 32  

    Wejdź na www.elenota.pl poszukaj aplikacji i porównaj, widać że układ ze wzmacniacza jest raczej poprawny, jeśli zmontowałeś to poprawnie zasilania ok to powinien ruszyć, być może końcówka uwalona, to podwójna końcówka spróbuj przez kondensator względem masy jeden kanał i drugi z osobna to się przekonasz czy oba wewnętrzne wzmacniacze są sprawne, oczywiście stand-by jest włączony, pin 11.
    To klasyczny wzmacniacz i można zmontować to na pająku w parę minut i zwykle działa bez problemu, poszukaj w EDW rocznik koło 2002 2003 roku nie pamiętam lub schemacik jakiego kitu avt.
    Czy wydajność zasilacza jest odpowiednia, producent podaje że ze wzmacniacza można wycisnąć 24W więc przy 12V zasilacz powinien mieć minimum 30W, może coś z głośnikiem sprawdź na innym głośniku.

    0
  • #3 24 Sty 2008 16:20
    paziaq
    Poziom 12  

    głośnik jest sprawny koncówka też bo jest prosto ze sklepu ale sprawdze osobno kanały ale zastanawia mnie jeszcze jedno dlaczego schematy takiego samego wzmacniacza są różne......??

    Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

    przerobiłem to na stereo ale problem jest taki sam czy może być to wina zbyt mało wydajnego zasilacza???

    0
  • #4 24 Sty 2008 21:42
    Skunks
    Poziom 12  

    Opisz troche co to za zasilacz.Moc trafa szczególnie ale też jakie tam masz pozostałe elementy.

    0
  • #5 24 Sty 2008 22:14
    adams987
    Poziom 35  

    Przy zasilaczu 12,4V (jeśli jest bez stabilizatora) napięcie podniesie się na kondensatorach do prawie 18V blisko max napięcia zasilania.
    Czy mase sygnały podłączyłeś do nr3?

    0
  • #7 24 Sty 2008 23:21
    paziaq
    Poziom 12  

    adams987 napisał:
    Przy zasilaczu 12,4V (jeśli jest bez stabilizatora) napięcie podniesie się na kondensatorach do prawie 18V blisko max napięcia zasilania.
    zasilasz jest stabilizowany jest to zasilacz z tv taki do anteny siatkowej
    adams987 napisał:
    Czy mase sygnały podłączyłeś do nr3?

    pin 3 jest połączony z masą

    zasilacz z tego powodu ze jest od anteny i jest słaby to wypróbowałem inny (ze starego radia) 12.9V [/quote]

    Dodano po 42 [sekundy]:

    adams987 napisał:
    Przy zasilaczu 12,4V (jeśli jest bez stabilizatora) napięcie podniesie się na kondensatorach do prawie 18V blisko max napięcia zasilania.
    zasilasz jest stabilizowany jest to zasilacz z tv taki do anteny siatkowej
    adams987 napisał:
    Czy mase sygnały podłączyłeś do nr3?

    pin 3 jest połączony z masą

    zasilacz z tego powodu ze jest od anteny i jest słaby to wypróbowałem inny (ze starego radia) 12.9V

    0
  • #8 24 Sty 2008 23:31
    adams987
    Poziom 35  

    Od anteny siatkowej ma wydajność około 100mA czyli moc około 1,2W.
    Ten drugi będzie miał na pewno większą moc , tylko jeśli nie jest stabilizowany to napięcie zasilania przy niskim sygnale wejściowym (cisza miedzy piosenkami) wyniesie 12,9V*√2=18,2V co może spowodować uszkodzenie kości.

    0
  • #9 24 Sty 2008 23:34
    paziaq
    Poziom 12  

    a więc ......
    jestem początkujący
    czy mógłbyś podać mi jakieś linki z tym jak zrobić stabilizator do takiego zasilacza???

    0
  • #10 24 Sty 2008 23:35
    adams987
    Poziom 35  

    Mi chodzi o to czy pin 3 jest połaczony z masą przewodu którym biegnie sygnał wejściowy, bo z Twojego sformułowania na 100% nie wiem.

    LM350 z 12,9V zrobi Ci max 15V . Do sprawdzenia wystarczy Ci ten zasilacz z radio połączyć przez diody prostownicze na których będzie spadek około 0,7V na jednej , 1,4V na dwóch.
    Wpisz w wyszukiwarkę zasilacz na LM350.
    Akumulator jak napisał kolega niżej do prób bardzo dobry.

    0
  • #11 24 Sty 2008 23:36
    Skunks
    Poziom 12  

    No na takim do anteny ani do jakiegoś tam radia pierdołkowatego to nie ma szans na działanie.MUSISZ DAĆ POŻĄDNY ZASILACZ.

    22W*1,7=33,7W

    czyli 35 W zasilacz

    a 35W/14,4V=2,43A

    czyli 2,5 A jak nic
    inaczej nie uzyskasz pełnej mocy.
    Jasne że do prób możesz użyć słabszego ale przy próbach ciężko tak dobrać poziom sygnału sterującego żeby nie wymusić tej maksymalnej mocy i wtedy zacznie się urocze charczenie a Ty nadal nie bedziesz wiedział co jest, nomen omen, grane.Jak możesz to pobaw się akumulatorem samochodowym ale uważaj na zwarcia i do prób daj w szereg z zasilaniem opornik powiedzmy 1 ohm albo wspomnianą wcześniej żarówkę 21W/12V

    0
  • #12 24 Sty 2008 23:43
    paziaq
    Poziom 12  

    adams987 napisał:
    Mi chodzi o to czy pin 3 jest połaczony z masą przewodu którym biegnie sygnał wejściowy, bo z Twojego sformułowania na 100% nie wiem.
    pin 3,7 oraz kondensatory są podłączone do obudowy tak samo jak i masa sygnału oraz zasilanie

    0
  • #14 25 Sty 2008 17:29
    paziaq
    Poziom 12  

    pamiętam o tym
    ale dobbrze ze przypomniałes bo jak podłączałem do słabszego zasilacza to układ nie wydzielał z soebie żadnego ciepła i to był dla mnie zastanawiające

    Dodano po 15 [minuty]:

    po podłaczeniu do mocniejszego zasilacza (bez stabilizatora)12.4 v w głośniku słychać głośne buu tak jak po podłączeniu zasilacza bezpośrednio pod głośnik ,
    koncówka lekko się nagrzewa
    czyżbym spalił końcówke ????
    konstrukcje sprawdzałem kilkukrotnie i dalej nie mam pojęcia co z tym zrobić :/

    przy rozłączonym "stan by" to charakterystyczne buuu jest ale ciche

    0
  • #15 25 Sty 2008 17:48
    Skunks
    Poziom 12  

    Jeśli pamiętam to na wyjściu nie ma kondensatora elaktrolitycznego bo to jest w Twoim przypadku układ mostkowy.Jeśli przy tym membrana głośnika jest po włączeniu zasilania wciągnięta albo wypchnięta a po podaniu sygnału na wejście na wyjściu nie przebija się przez to buczenie prawie wcale sygnał to prawdopodobnie końcówka jest spalona.Zwarcia dostała jedna z gałęzi na wyjsciu bo jak pisałeś robiłeś próby z napięciem w okolicy 18 V i to czasem wystarczy jeśli to jest graniczne dla tego scalaka.Aha.Jest to układ mostkowy i zasilany z napięcia niesymetrycznego i w przypadku zwarcia jednej gałęzi w jednej połówce może nie być efektu wciągania membrany ale nawet wtedy jeśli nie ma sygnału użytecznego i buczenie jest takie jak opisałeś to uszkodzenie jest bardzo prawdopodobne.No niestety:/ Ale mogę się mylić.

    0
  • #16 29 Sty 2008 19:22
    paziaq
    Poziom 12  

    wzmacniacz nadal mi nie działa pogrzebałem trochę wymieniłem scalak

    podłączałem pod akumulator (12V 43Ah) ale w tym przypadku kondensator 2200uF 16v (zalecany)zaczął brzęczeć a więc odłączyłem zasilanie w strachu przed wybuchem wymieniłem go na większy (3000uF 40V )
    a nawet sam wykonałem do niego płytke

    dźwięk jest nadal ledwie co słyszalny bez różnicy na położenie włącznika "stan by" słychać "go" jedynie przy max sygnale a do tego scalak wraz z radiatorem w ciągu kilku sekund nagrzewa się do takiego stopnia żę nie można utrzymać go w rękach wiem żę to oznaka tego że koncówka jest spalona ale to nowy element

    do tego wszystkiego dodam że w google znalazłem kolejny schemat do tego typu wzmacniaczy inny od poprzednich

    nie wiem do czego się mam już przyczepić przgrzebałem wiele postów na podobne tematy ale to nic nie dało:( :( :(;(

    wzmacniacz TDA1516Q BRAK MOCY czy to wina zasilacza???
    wzmacniacz TDA1516Q BRAK MOCY czy to wina zasilacza???

    0