Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Robimy podświetlenie do LCD i nie tylko

mi_ma 24 Jan 2008 09:45 14853 9
  • Robimy podświetlenie do LCD i nie tylko

Poniżej przedstawiam prosty sposób zrobienia dowolnego podświetlenia do ekranu LCD. Można go wykorzystać do podświetlania różnych innych urządzeń, jak w przypadku analogowego woltomierza przedstawionego na samym końcu artykułu. Poniżej instrukcja krok po kroku jak wykonać takie podświetlenie wraz ze zdjęciami.

=====================================

Na potrzeby tego projektu należy przygotować przezroczysty plastik, diody LED, parę rezystorów i trochę przewodów

Następnie trzeba rozłożyć na czynniki pierwsze, czyli osobno ramka, obwód drukowany i sam ekran ciekłokrystaliczny

Tylna ścianka LCD jest pokryta cienka folia, którą należy usunąć.

Należy pamiętać, aby nie usuwać folii razem z filtrem polaryzacyjnym. Jeżeli coś takiego się przytrafi należy po prostu odseparować folię od filtra.

Następnie należy w plastiku wyciąć kwadratowe szczeliny na diody. Całość należy przetrzeć papierem ściernym, aby lepiej rozpraszać światło.

Ciepłym klejem mocujemy diody na miejscu

Można wypróbować podświetlenie, aby zobaczyć jak mniej więcej wygląda.

Następnie całość należy złożyć do kupy.
    W przypadku zabrudzenia pól kontaktowych lub taśmy, należy przemyć je alkoholem i dobrze połączyć, inaczej pojawią się brakujące linie.

Pamiętajmy o właściwym doborze rezystorów do diod, które stosujemy. Diody możemy zasilać na dwa sposoby. alo bezpośrednio z płytki pcb lub zasilać je osobnego źródła.

A tu przykład podobnej techniki ale zastosowanej w analogowym woltomierzu.

Źródło http://www.instructables.com/id/DIY-LCD-backlight/

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
    lord_blaha
    Level 33  
    Obcy1111 wrote:
    Coś jakieś błędy występują na glównej stronie Elektrody. Nie mieści się w ramce Twój post.
    A co do projektu jeżeli można to tak nazwać to praktycznie wcale się nie postarałeś. Ani to nie jest żadna konstrukcja a do tego jeszcze nie wymyśliłeś tego sam tylko podajesz źródło ze strony. Lekka porażka.

Kiedy ludzie nauczą się czytać opisy działów?? Kolego Obcy, przeczytaj sobie uważnie jakie tematy zakładamy w dziale DIY Pozostałe i Newsy!
    wikingc1
    Level 18  
    Witam.
    Co prawda Ameryki nikt tu nie odkrył ale temat może komuś się przydać. A co do podświetlania na niebiesko to ja jestem sceptycznie do tego koloru nastawiony, według mnie utrudnia on odczyt (nie mówie tu o przypadku albo podswietlanie niebieskie albo wcale ale według mnie lepszy jest np. zielony.
    Pozdrawiam.
    ogr_ogrowicz
    Level 11  
    Tak troszkę obok głównego tematu.

Usunięcie z miernika analogowego lustra i wstawienie w to miejsce podświetlanego tełka to objaw conajmniej nieznajomości zasad odczytu z mierników wychyłowych. To lusterko służy do poprawnego odczytu mierzonych wartości.
    TheWiktus
    Level 18  
    To prawdopodobnie nie będzie już służyło jako woltomierz, a jakaś zabawka (kto normalny dodałby takie podświetlenie do miernika).
    Bastek206p
    Level 12  
    Jak już wyżej wspomniane kto by takie coś do miernika włożył?? A ja zadam takie pytanie po co wkładać jak coś robimy to przy pełnym oświetleniu żeby widać co się robi.
    matelektronik
    Level 17  
    Lusterko służy do wyeliminowania błędu paralaksy. W wielu miernikach jest potrzebne ale jeśli np ustrój ma służyć jako miernik wysterowania to dlaczego by nie podświetlić... fajny bajer.
    manekinen
    Level 29  
    A kombinował może ktoś z Was jak by tu zrobić sobie podświetlenie RGB? Przykładowo mamy zwykły wyświetlacz, ma już podświetlenie, jakiś tam kolor. Chodzi o to żeby wymienić diody na rgb i dać dodatkowe wyprowadzenia.

Z ciekawości rozebrałem jeden taki wyświetlacz 16*2. Pod szybką znajdujemy białą osłonkę podświetlenia, po jej odklejeniu widać szereg diód smd zalanych jakims silikonem(?). Całość jest na dodatkowej płytce, którą można odkleić od płytki głównej. Więc niby nic nie stoi na przeszkodzie wymienić diody, ale nasuwają się pytania...

-czym to z powrotem zalać żeby był dobry efekt
    -skąd wziąć diody rgb smd w rozsądnej cenie? na allegro nie znalazłem. Czy może lepiej dać więcej diód, ale zwykłych, po kilka każdego koloru?
    -czy to się opłaca?

pozdro :)
    konstruktor212
    Level 9  
    Witam wszystkich, myślałem nad podświetleniem wyświetlacza w tanim multimetrze, znalazłem ten temat i postanowiłem spróbować
    Udało mi się osiągnąć taki efekt:

Przed:

Po:

Ten filtr polaryzacyjny jest bardzo ważny, bez niego nie widać cyfr
    U mnie wyszły pęcherzyki powietrza po ponownej próbie przyklejenia filtra więc trzeba pamiętać żeby ostrożnie zdjąć wyłącznie białą folię z lustrem

Chcę się tym podzielić i dodać do tematu przykład podświetlenia wyświetlacza numerycznego
    JARO.PL1
    Level 9  
    Witam, czy w podobny sposób mogę zrobić podświetlenie w bomboxie? Z tym że bez rezystorów bo nie jestem elektronikiem więc nie wiem jak się to stosuje, poprostu chcę zastąpić jedną z diud led w bumboxie i podświetlić wyświetlacz.