Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

voip pap2t - tlenofon nie działa router.

24 Sty 2008 19:05 2674 12
  • Poziom 21  
    witam mam taki problemik a mianowicie mam brame linksys pap2t skonfigurowane w tlenofon do dzis dzien bylo wszysko ok ale juz sie skonczylo i nie wiem co sie dzieje niby polaczenie z routerem jest i td dioda pali sie od power i internetu ale od phone 1 nie i nie mam sygnalu w sluchawce jcisza tylko chodzi jak **** menu slysze ina tym koniec co moze byc nie tak czy od mojego polaczenia w tlenofonie cos nie tak czy z brama
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Według statusu konto jest poprawnie zalogowane u operatora.
    Proponuję sprawdzić na innym telefonie lub testowo ustawić je na drugim porcie FXS.
  • Poziom 21  
    juz testowalem na drugim tel to samo ale zauwazylem ze nieraz odcina tam gdzie jest registration state - wywala ze nioe jest polaczony z serwerem ale to po kilku nastu minutach i pozniej po jakims czasie znowu sie zalacza


    przetestowalem na line 2

    a i zalaczam print screny co mi sie po pewnym czasie dzieje 1 zdjecie to co zakreslone tak powinno byc ??
    2 natomiast po kliku minutach moze nawet po 1 min
  • Poziom 25  
    Skonfiguruj to samo połączenie jeszcze na drugiej linii, a jak to nic nie da spróbuj na innym urządzeniu, możesz jeszcze spróbować zresetować całkiem bramkę do defaulta.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    W czasie testu na drugiej linii wyłączyłeś konto na pierwszej ?
  • Poziom 21  
    2 konto wylaczone - tylko tak jak wczesniej pisalem brama dzialala i jednego dnia nie zapalila sie dioda phone1 nic nie bylo przestawiane
    a po 2 to jak konfigurowalem to pierwszy raz przez telefon tylko ustalilem ip voip i maske aby polaczys sie przez strone i w tedy juz mailem swiatelko od phone 1 a przynajmniej jeszcze nie mialem jeszcze skonfigurowana brame pod voip
  • Poziom 11  
    A sprawdzałeś w tlenofonie? Może coś u nich. Może masz konto nieaktywne? Zaloguj się na stronę i sprawdź.
  • Poziom 21  
    konto aktywne logowalem sie i jeszcze pozniej uruchamialem tlenofon na kompie i dzwonilem na niego dziala

    teraz jeszcze sie zastanawiam czy cos nie tak z przekierowaniami niby nic nie robilem na routerze ale port 5060 napewno nie mam przekierowany

    jeszcze raz zalacze printscreeny z ustawien bramy - tym razem wszystko

    aa i jeszcze jedno czy dioda phone 1 pali sie w tedy gdy jest polaczenie nawiazane z operatorem, czy poprostu powinna sie palic gdy mam podpiety telefon?? bo caly czas mysle nad tym jak bylo to pierwszy raz konfigurowane wydaje mi sie ze na poczatku nie bylo sygnalu w sluchawce wszedlem tylko do menu aby skonfigurowac ip i maske i zalogowalem sie na strone i juz byl jakis sygnal i palila sie dioda??
    jak to u was jest w bramach ??
  • Poziom 11  
    Diody na linii1 i linii2 świecą dopiero po poprawnym skonfigurowaniu operatora VOIP. Jeśli nie masz wykonanej konfiguracji te 2 diody nie świecą.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Aktualnie bramka nie może połączyć się z serwerem SIP tlenofonu.

    Co do diody to nie pamiętam już jak było w tej bramce, w moim Draytek'u dioda świeci sie tylko podczas podniesienia słuchawki lub dzwonieniu.
    O ile dobrze pamiętam w WRTP54G było tak samo, a tak w środku siedzi praktycznie to samo co w Twojej bramce.
  • Poziom 11  
    Zrób screen z advanced view, ustaw mu jeszcze aktualny czas i sprawdź hasło. A poza tym skoro masz ustawione Use Auth ID na NO, to nie wpisuj Auth ID: swój login.
  • Poziom 25  
    @mbo, w pap2t dioda LINEX powinna świecić ciągle w momencie zalogowania bramki, natomiast migać przy podniesionej słuchawce.
  • Poziom 21  
    jak mozna ta brame zreserowac ??
    wpisywalem tak:
    Code:
    Reset z telefonu:
    
    1. podnieść słuchawkę,
    2. wcisnąć:**** (wejdziemy w ustawienia),
    3. potem 73738# (wywołamy reset) i musimy zatwierdzić wciskając 1
    4. (teraz powinniśmy dostać komunikat żebyśmy się rozłączyli)

    nie idzie
    wpisywalem tak i tez
    Code:
    z telefonu
    
    ****
    pozniej 73738 lub *73738 i 1 dla potwierdzenia

    czy mozliwe ze brama jest uszkodzona??
    jeszcze chchialem zrobic tak ze chciaem na nowo wprowadzic ip i maske bez resetu ktorego mi sie nie udalo zrobic i tez nie zmienila IP i maski a wpisalem inna dla sprawdzenia czy przyjmie