Witam
Planuję założyć w miarę porządniejszy <bynajmniej tak myślę> sprzęt car audio. Bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniego okablowania żeby później nie żałować że włożyłem sporo kasy w sprzęt a przez kabelki nie gra to tak jak trzeba.
Wybór padł na:
Wzmak: uDimension µ-Glow 4075
subwoofer: Powerbass S-10 w skrzyni zamkniętej 20L
głośniki przód: PowerBass 2XL-6C podpięte pod wzmacniacz oczywiście
radio: jakiś kenwood - dokładnie jeszcze nie zdecydowałem
1. Jakie dobrać średnice poszczególnych kabli:
a) plus do wzmacniacza (czy 20mm2 wystarczy?) 5m
b) masa od wzmaka też do akumulatora
c) głośnikowy do suba (również te w obudowie wewnątrz suba)
d) głośnikowy do zwrotnic głośnikowych
e) głośnikowy od zwrotnicy do głośnika 165mm
f) głośnikowy od zwrotnicy do tweetera
2. Czy ogólnodostępne w sklepach kable z miedzi beztlenowej (w takiej przezroczystej osłonie) wystarczą czy lepiej stosować jakieś firmowe i jeśli tak to których producentów polecacie? Gdzie można zakupić kabel do wzmaka i czym się kierować przy jego zakupie?
3. Jakie zastosować bezpieczniki (czy trzeba na plusie i na masie czy wystarczy tylko na plusie?) i o jakiś wartościach? W jakiej odległości od akumulatora najlepiej je podłączyć ? Może jakiś producent wyróżnia się czymś lepszym od innych i jeśli tak to który ?
4. Jakie jeszcze kable będę musiał poprowadzić żeby mi to wszystko działało tak jak należy? Obiło mi się o uszy coś o jakimś niebieskim kablu od radia do wzmaka żeby automatycznie startował z autem. Jaką średnicę i z jakigo materiału powinien być wykonany? Czy oprócz niego jeszcze jakieś inne ?
5. Myślę o założeniu jakiś porządnych klem na akumulator. Co sądzicie o takich:
http://sklep.bestaudio.pl/product_info.php?products_id=521
tanie nie są a może tak naprawdę nie wiele warte ?
I czy kupować dwie na plus i minus czy wystarczy jedna tylko na plus?
Sorki za tak dużo pytań ale chciałbym zrobić to już porządnie żeby dwa razy do tej samej rzeczy nie podchodzić.
Myślę że ta wiedza przyda się dla wielu laików z tej dziedziny takich jak ja
Z góry bardzo dziękuję.

Wybór padł na:
Wzmak: uDimension µ-Glow 4075
subwoofer: Powerbass S-10 w skrzyni zamkniętej 20L
głośniki przód: PowerBass 2XL-6C podpięte pod wzmacniacz oczywiście
radio: jakiś kenwood - dokładnie jeszcze nie zdecydowałem
1. Jakie dobrać średnice poszczególnych kabli:
a) plus do wzmacniacza (czy 20mm2 wystarczy?) 5m
b) masa od wzmaka też do akumulatora
c) głośnikowy do suba (również te w obudowie wewnątrz suba)
d) głośnikowy do zwrotnic głośnikowych
e) głośnikowy od zwrotnicy do głośnika 165mm
f) głośnikowy od zwrotnicy do tweetera
2. Czy ogólnodostępne w sklepach kable z miedzi beztlenowej (w takiej przezroczystej osłonie) wystarczą czy lepiej stosować jakieś firmowe i jeśli tak to których producentów polecacie? Gdzie można zakupić kabel do wzmaka i czym się kierować przy jego zakupie?
3. Jakie zastosować bezpieczniki (czy trzeba na plusie i na masie czy wystarczy tylko na plusie?) i o jakiś wartościach? W jakiej odległości od akumulatora najlepiej je podłączyć ? Może jakiś producent wyróżnia się czymś lepszym od innych i jeśli tak to który ?
4. Jakie jeszcze kable będę musiał poprowadzić żeby mi to wszystko działało tak jak należy? Obiło mi się o uszy coś o jakimś niebieskim kablu od radia do wzmaka żeby automatycznie startował z autem. Jaką średnicę i z jakigo materiału powinien być wykonany? Czy oprócz niego jeszcze jakieś inne ?
5. Myślę o założeniu jakiś porządnych klem na akumulator. Co sądzicie o takich:
http://sklep.bestaudio.pl/product_info.php?products_id=521
tanie nie są a może tak naprawdę nie wiele warte ?
I czy kupować dwie na plus i minus czy wystarczy jedna tylko na plus?
Sorki za tak dużo pytań ale chciałbym zrobić to już porządnie żeby dwa razy do tej samej rzeczy nie podchodzić.
Myślę że ta wiedza przyda się dla wielu laików z tej dziedziny takich jak ja