Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz FISHER CA-350, co do wymiany ?

26 Sty 2008 15:06 2576 6
  • Poziom 9  
    Witam!
    Mój problem to wzmacniacz jak w temacie jest to model podobny do CA-550 oraz RS-270? czy jakoś tak

    problem opisze za pomocą zdjęć

    http://img255.imageshack.us/img255/6166/dsci0011np9.jpg
    Usunięto przerośniete foto
    Tremolo


    na tym zdjeciu na żółto podkreśliłem napis STAND-BY, który podświetla się po włączeniu zasilania hmm a problem jest taki że po około 3-4 sekundach podświetlanie powinno przeskoczyć na napis classA II podkreślony na czerwono(a Stand-by powinien byc nie podświetlony), ale niestety nie przeskakuje, i z wzmacniacza nic nie wypływa, tzn podłączyłem PC + głosniki i nie ma żadnej reakcji :(, wszystko inne działa, każde podświetlanie, kiedy przekręcam przełączniki słychać jak coś w środku przeskakuje, czyli reaguje na pewne czynności

    czy to może być wina końcówek mocy ? mam Power Amplifier STK 8250 II, znalazłem na necie 8250 za 43 zł ale nie mam pewności czy to taka przyczyna :/ a nie znam nikogo kto by znał się na naprawie takiego sprzętu, kiedyś 2 dni jeździłem z tym i pytałem czy ktoś naprawi ale chętnych nie było :/

    ma ktoś jakieś pomysły ??
    dodam jeszcze jedno zdjęcie
    http://img166.imageshack.us/img166/1715/dsci0007xg5.jpg
    (j/w Tremolo)

    ps: oczywiście bezpieczniki wszystkie sprawdziłem, żarówki, kable etc też i jest ok
  • Poziom 17  
    Na początek napisz w jaki sposób się to zepsuło?


    PS. Tak na przyszłość: fotografie wstawiaj przez opcję "załaduj zdjęcie".
  • Poziom 9  
    zepsuło sie na , tzn braciak poszedł z tym na 18_stke do kumpla, zapewne wszystko było na maxa i tak sie spaliło, narazie jest za granicą tzn wraca z moskwy , bedzie w nocy to go zapytam jak to było dokładnie, ale nie widać żeby cos było spalone, przepalone itp,

    tranzystory, rezystory w okolicach dwóch koncówek mocy sie nagrzewaja, jedne słabiej drugie po 5 minutach juz są "rozpalone", na drugim zdjęciu widać dwie końcówki mocy model juz podałem, nie wiem jak one powinny działać ale są zimne

    ale zastanawia mnie czy to może być winna w przed wzmacniaczu ? albo jak byście dali rade wskazać który tranzystor odpowiada za sterowanie i tu pytanie czym heh układ sterujący końcówką, hmmm jak sprawdzić te końcówki ? czy są ok ? mam sprzet pomiarowy ale go nie używam więc też nie wiem jak co i gdzie :(

    a i jeszcze jedno, czy jeśli wylutuje te końcówki to może zaskoczyć? bo czytałem forum i wiele osób albo polecało albo robiło tak że np: wylutowali tranzystor który im się przegrzewał lub inny element wtedy wzmacniacz działał hmm ale póki co nic nie dotykam
  • Poziom 17  
    Sprawdź napięcia na 9 i 2 nóżce końcówki. Powinno być odpowiednio ok. +38 i -38 względem masy.
  • Poziom 9  
    a takie pytanie to mierzyc przy włączonym czy wyłączonym wzmacniaczu ?

    bo jak teraz mierzyłem na włączonym to nie było stałej skali tylko skakało od 3,4 do nawet 5,0

    a i 9 i 2 nóżka ale od lewej ? czy prawej strony ??

    na wyłączonym, miernik pokazuje 0,32 - 0,36 przy migającym minusie
    gdy wzmiacniacz był włączony minusów nie ma na tych nóżkach, minus jest na 5 nózce od prawej ale juz nie pamietam ile wskazywało

    to samo jest na drugiej końcówce

    aha miernik mam taki jak na zdjeciu i ustawiony był tak jak jest zaznaczona kreska

    http://img514.imageshack.us/my.php?image=m890gad6.jpg

    daje w tym linku bo nie skumałem o jakim kolega ładowaniu zdjęć mówił :/


    aha jak już wcześniej pisałem o tym że po włączeniu , podświtlał sie napis stan-by a po chwili przeskakiwał na classA II, pamiętam że w tym momencie było charakterystyczne pstryknięcie w środku , tak jak jest w tych zapalniczkach naciskanych, jest pstryk to podobny odgłos był własnie w chwili przełącznenia, jaki element w środku może mieć cos co w nim przeskakuje ?

    i jeszcze sprawa bezpieczników, bo mam 4 bezpieczniki, wszystkie na oddzielnej płytce, a czy może być bezpiecnzik gdzies jeszcze? raczej taki hmm ukryty :/
  • Poziom 17  
    Widzę że za bardzo się na tym nie znasz więc lepiej zanieś to do jakiegoś punktu naprawy RTV.

    Na nóżce 9 powinno być +38V a na 2 -38V. Nóżka 2 i 9 patrząc od strony napisów na końcówce.

    A i miernik ustaw na zakres 200V stałego.
  • Poziom 9  
    pisałem już o braku możliwości naprawy w punktach napraw, ale nieważne :P

    ustawiałem też i 200 na stałym i zmiennym i na pewno nie było 38 i -38, ale jutro postaram się o inny miernik bo ten coś mi nie odpowiada, czasami pokazuje inne odczyty hmmm może bateria w nim już pada , ale zobacze na innym

    a tak przy okazji gdzie takie końcówki można zamówić ? bo siedzą Power Amplifier STK 8250 II ja znalazłem STK 8250 ale narazie nie ma odzewu ze strony sklepu wysyłkowego więc moze zna ktoś inny sklep

    ps: dzięki pslosarz za zainteresowanie :D

    Edit:

    Dziś mierzyłem i jest tak, kolejno na nóżkach

    1. 51,1
    2. 51,2
    3. 42,9
    4. 42,9
    5. - 51,2
    6. - 51,2
    7. -46,2
    8. -51,2
    9. 42,3
    10. -48,6
    11. 42,5
    12. 42,5

    Na drugiej końcówce wygląda to podobnie


    http://www.poltronic.eu/go/_search/full_search.php?search_query_words=stk8250

    czy ta końcówka będzie dobra?

    aha i to że końcówki się 'spaliły" to wina ich samych czy coś innego strzeliło i spowodowało że one się "spaliły?"