Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Compaq V75 - pompowanie obrazu.

24 Gru 2003 02:03 3018 18
  • Poziom 32  
    Płyta prawdopodobnie Samsunga. Na ekranie trafopow. nalepka CKH MP 1.4.0. Przetworniczka zasilająca układ WN pracuje niestabilnie - włącza i wyłacza sie czego efektem jest pompowanie obrazu. Na początku pomagała zmiana prądu kineskopu ( klient kręcił podkówką UG2 na trafopow.) i pompowanie ustepowało. Potem ten sposób zawiódł i monitor trafił do mnie. Podejrzewałem elka i próbowałem podgrzewać płytę suszarką, jednak bez widocznych rezultatow ( co nie wyklucza że to jednak elka). Po odłączeniu sterowania tej przetworniczki mam stabilny obraz ( oczywiście za duży) , jednak nie obserwuję żadnych przebiegów sterujących - przy otwartej pętli układ nie startuje, a przy zamkniętej próbkuje. Wymieniłem układ sterujący TL 494CN. W zasadzie bez zmian, tyle, że po zwiększeniu prądu kineskopu pompowanie zwiększa częstotliwość po czym ustaje i obraz jest stabilny. Przyzmniejszeniu kontrastu i jaskrawości potrafi jednak się wzbudzić. Uszkodzenie jest najprawdopodobniej w układzie stabilizacji rozmiarów obrazu. Nie posiadam dużego doświadczenia w serwisowaniu monitorów. Proszę o jakieś sugestie.
  • Spec od monitorów
    napiecie b+ jest spokrewnione z twoim problemem, sprawdz jego stabilnosc (przed i po regulatorze) - do tego przy zwiekszonym ESR kondensatorow nie beda one reagowac na wygrzewanie
    czasami trzeba przebrac kilka sztuk wspomnianego przez ciebie ukladu by trafic na dzialajacy akurat w tym monitorze model
    z jakis powodow te uklady cierpia na demencje starcza
  • Poziom 21  
    Niedawno miałem dokładnie to samo z tym samym modelem. Nie nazwał bym tego pompowaniem a rytmicznym zmniejszaniem wymiarów pion i poziom o jakieś 1-1.5 cm. do środka. U mnie pomogła wymiana układu TL494, wraz z elkami w jego aplikacji ( chyba dwie )
  • Poziom 32  
    O.K. Powinienem był napisac "pompowanie". U mnie zmiany są nieco większe 2-3cm i zależą od częstotliwości "pompowania" (ale to zrozumiałe). U mnie wymiana tych elek nic nie dała. Probowałem nawet zwiększac pojemnośc, ale bez rezultatu. W poniedziałek wezmę garśc TL-ek i spróbuję. Są szanse bo po wymianie na pierwszy z "brzegu" jest lepiej o tyle, że przy dużym kontraście po kilkunastu "pompowaniach" za każdym razem pracuje stabilnie
  • Poziom 2  
    difficult i cannot read this topic ( poland language ) !!

    problem pumping & also a little bad video

    can you translate the topic

    i have the schematic

    tanks Pierre
  • Poziom 32  
    There is effect of pumping the picture size. If the beam current is low ( low contrast ) the frequency of pumping is also low ( about 0.5 Hz). With high contrast the frequency is about seweral Hz. Owner of this monitor was using it with this malfunkction some time because when he increased beam current by raising UG2 ( screen voltage) the pumping was stop and ewerything was working fine. When this procedure failed he brought Compaq to me. I've replaced the driver of power supply horizontal deflection TL 494CN and two electrolitics connected to this circuit (pumping is because this power supply is changing voltage). The only result is that the procedure the owner used to apply first time works again. I tried the another TL, because Candle wrote that in this monitor some IC' is doesn't work well, but without result. I'm sure that malfunction is in circuit stabilisig picture size. Please send me the schematic viadrus(malpa)poczta.onet.pl. Best regards
  • Poziom 34  
    Cześć.
    Myślę, że schemat przydał by się wielu użytkownikom.
    Co do pompowania to u mnie w przypadku IBM G74 pomagała wymiana trafa.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 2  
    for problem that is exactly the same problem + a little bad video

    for schematic you can search with google :

    samsung ckb5237 cke5507 ckg7507

    best Pierre
  • Poziom 34  
    Cześć.
    Oczywiście trafopowielacza. Objaw u mnie był podobny dodatkowo przy monitor-test (jest tam taka możliwość, że ekran podzielony jest w poziomie na 3 części jedna biała i 2 czarne które zmieniają się z częstotliwością ok 1 Hz) - przy przechodzeniu części czarnej w białą i odwrotnie brzeg ekranu bardzo się wyginał. Po wymianie trafa problem ustępował.
    Pozdrawiam.
    Ps. przepraszam Kolegę FFFFFF, że nie odpisuje po angielsku, ale nie idzie mi to najlepiej (chodzi o gramatykę).
  • Poziom 12  
    Mam dokładnie ten sam problem z monitorem Samtron 5Bi chassis CKB5237L. Płyta jest dokładnie ta sama co u Ciebie.

    Do tej pory nie udało mi się usunąć tej usterki.

    Mam prośbę. Jeśli znalazłeś przyczynę takiego zachowania się w Twoim monitorze to odpisz na adres:

    piotrwyk(malpa)pf.pl

    Wrazie potrzeby mogę przesłać Ci schemat.
  • Poziom 32  
    Więc monitorek wrócił "strzelający" Wyładowania w kineskopie. Stracił próżnię. Nie pytałem jeszcze klienta co robił ( może w desperacji mu przywalił :D ). Dopóki chodził ( jak już się uspokoił) to obraz był OK. A żeby się uspokoił to klient wyprowadził regulację UG2 na zewnątrz za pomocą wężyka gumowego i tak regulował. Doprowadził tym do wytarcia potencjometru. Ale czemu od razu kineskop? Chyba żeby to była przyczyna pompowania, ale w to nie wierzę
  • Spec od monitorów
    czasami pusci klej ktorym kleja czesci ehem.. sory teraz bedzie pieknie po angielsku "envelope" i klopoty ze stabilizacja wn moga byc jak najbardziej spowodowane pogorszeniem prozni
    jesli masz ochote sprawdz w jakim stanie jest getter, chociaz po wyladowaniach to pewnie nie ma co zbierac..
    zapoznaj sie z materialami na stronie philipsa - tam bedziesz mial opisane kroki podejmowane w projekcie odnosnie stabilizacji WN i wyginania sie obrazu przy jasniejszych partiach
    oczywiscie wszystko w god's current language
  • Spec od monitorów
    you can't pick a bit of time but you can get some spare time
  • Poziom 13  
    Miałem taki sam objaw w tym modelu (V75), też szukałem innych przyczyn, ale niestety przyczyna była w trafopowielaczu (o ile dobrze pamiętam, to był FKI-17A001). Sprawdziłem to na 100% podstawiając trafo do drugiego sprawnego monitora.