Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

N73 Phone start-up failed.

28 Sty 2008 14:06 5401 16
  • Poziom 20  
    Tel z Anglii (vodafone). Smoka zrobiłem BB5Boxem, nie powiem że bez kłopotów ale za którymś razem poszło. Przeflashowałem następnie na wyższą wersję (bo nie miałem akurat polaka do oryginalnej. Wszystko sprawdzone działało prawidłowo (sprawdziłem nawet na wszystkich sieciach). Po dwóch dniach klientka przyniosła ten telefon z komunikatem:" Phone start-up failed. Contact the retailer". BB5Box przy odczycie pokazuje prawidłowy Config key. Co może być? Flashowałem na wyższą wersję, nie pomogło.
  • TermopastyTermopasty
  • Admin grupy GSM
    Wszelkie resety trzeba zrobić po fbus i powinno być OK.
  • Poziom 20  
    Niestety resety nie pomogły.
  • TermopastyTermopasty
  • Warunkowo odblokowany
    A czym flashujesz ten telefon? jakim sprzętem?

    Jaką wersje wgrywasz do telefonu?
  • Poziom 20  
    Osobiście wgrywam Tornadkiem+HWK, teraz siedzi wer. 4.0736.3.2.1. Był też flashowany MT u kumpla i to samo. Tornadem nie zaniżę softu do poprzedniej wersji (3.0705.1.0.31) bo się wyłoży. Spróbuję u kumpla na MT, aby później wrzucić backup certyfikatów (zgrane te z niższej wersji), bo nic innego nie przychodzi do głowy. Kulki pod RAP-em i flashem sprawdziłem, na wszelki wypadek trochę przygrzałem hot'em. Wyglądają ładnie, jednak nic to nie dało. Nadal start-up failed.
  • Warunkowo odblokowany
    Ja bym ją przeflashował na wersje V_05wk47v51.7_07-09-07_RM-133_(c)_Nokia (czyli RM-133_EMEA_4.0736.2.0.1_v7.08.exe). MTBox moze by pomógł ale na kablu 10pinowy.

    Jak to nie pomoże to wtedy szukaj kogos z JAF'em. On powinien ją postawić.
  • Poziom 17  
    Sprubój full Pm.
  • Spec od GSM
    Wgraj pm-a najpierw (i zrob selftesty przy okazji).
  • Poziom 20  
    Wszystkie selftesty (Tornado) przechodzi OK. Sprubuję JAF-em u kumpla wrzucić full PM bo trzeba z autoryzacją po SX4. Największy problem tkwi w tym, że trzeba teraz zejść do wersji niższej tak jak pisałem wyżej bo z tej mam backupy certyfikatów. Kumpel niepotrzebnie wsadził wyższą wersję i teraz jest problem z downgrade (próbował MT i JAF-em), tylko że sprzętu to on ma ale nie bardzo wie co robi. Po części ja poczuwam się do obowiązku naprawy tego tela, bo ja robiłem smoka na jego zlecenie.
  • Poziom 18  
    Witam

    Na zfranku był podany sposób żeby zgrać backupy, później potraktować telefon plikami erase i na końcu wgrać backupy i powinno działać.

    Pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Witam ponownie.
    Więc tak. Pokombinowałem trochę i udało się downgradować tę N73 za pomocą Tornado. Aby operacja się powiodła trzeba najpierw odinstalować wszystkie firmware RM-133 i zainstalować tylko to na które chcemy zaniżać (u mnie bylo chyba trzy różne instalowane jedno na drugie). Znalazłem taki opis:

    1. FULL Erase (RAP/CMT+APE)
    2. Re-Flash
    3. Write GOOD PM, skip 308
    4. FULL FACTORY
    5. Rebuild Certificate
    6. SX4, Write GOOD PM
    7. Self test
    8. SX4, Write GOOD PM
    9. Post result.

    Więc zgrałem z telefonu, full PM, field 308, oraz certyfikaty (w Tonrado przycisk RD Cert). Wykonałem operacje od pkt.1 do 4, i tu mam problem bo po tym zabiegu uszkodzony jest Imei telefonu. Mam wątpliwości co do pkt .5. W Tornado nie ma opcji REBUILT CERTIFICATE ale jest WR Cert, czyli wgranie wcześniej odczytanych certyfikatów i po tej operacji IMEI jest OK. Czy REBUILT CERTIFICATE jest to to samo co WR Cert. Mam wątpliwości. Na razie leży serwer u Karwosa i nie mogę sprawdzić zabiegu do końca tzn. od pkt. 6. Jak tylko ruszy to spróbuję. Więc jak to jest z tą odbudową certyfikatów? Przypomnę, że Certyfikaty w moim telefonie wyglądają na dobre (Imei i SimLock).

    Witam ponownie.
    Jako, że nie znalazł się nikt kto pomógłby mi opiszę jak wybrnąłem z tego problemu. Otóż po wyczerpaniu wszelkich możliwości software'owych, czyli flashowanie na różne wersje, wgrywanie PM'a oczywiście z autoryzacją SX4, wszelkie resety na różnym sprzęcie (Tornado, MT, JAF), które nie przyniosły rezultatów, zamówiłem przeliczenie Ask/Rpl. Po wgraniu Rpl'a, PM'a z autoryzacją nadal to samo (Phone startup failed. Contact the retailer). W tym momencie postanowiłem wziąć się za hardware. Po rozebraniu telefonu zauważyłem zwęglony element przy gnieździe systemowym. Był to dławik doprowadzający napięcie VPP. Po krótkiej analizie wybór padł na układ BETTY. Po wymianie i wykonaniu Self Testu przy pozycji Security pokazało Failed. Wgrałem ponownie PM'a z autoryzacją i Nokia ożyła. Przy odbiorze klientka przyznała się, że telefon uszkodził się w momencie odłączania kabla DKU-2 (próbowała przerzucić zdjęcia do PC). Tak oto mogą potoczyć się wypadki. Mnóstwo straconego czasu, nerwów, niemiłych słów od klienta (dobrze, że wycedziła przez zęby przynajmniej zwykłe przepraszam, chyba za te joby które posłała pod moim adresem). Ciekawe czy pojawi się u mnie kiedykolwiek.
  • Poziom 13  
    witam wszystkich serdecznie.
    na allegro kupiłem "uszkodzoną n73" miała nie czytać karty sim. Przed rozkręceniem telefonu włączyłem go normalnie w trybie offline (mogłem robić fotki i słuchać mp3). po rozkreceniu zobaczyłem ze ktoś juz wygrzewał ją HOTEM. po wymianie cewki zasilającej SIM telefon ruszył:)
    na telefonie zobaczyłem zasieg swojego operatora:) postanowiłem złozyć komurkę no i niestety po założeniu wszystkich taśm i przykręceniu śrubek pojawił się komunikat "phone start-up failed.Contact retailer". Pierwsze moje pytanie: dlaczego pojawił się ten komunikat, minutę temu działał bez problemu. I jeszcze jest dziwny problem, poniewarz kiedy się naciśnie przycisk on/off to wcześniej zapalały się diody podświetlenia klawiatury i wyświetlacza chwile po tym napis NOKIA, a teraz po włączeniu pojawia się napis NOKIA ale bez podświetlenia, LEDy się zapalają 1 sekunde (około) po komunikacie "phone start-up failed.Contact retailer". po przeczytaniu tego postu postanowiłem zmieżyć napięcia i się okazało że zamiast 2.8V jest 2.5V na kondesatorze (załączam fotke)
    proszę o jakieś rady:)
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/36_1215937772.jpg]
  • Poziom 13  
    witam ponownie. nie posiadam boxów ani nigdy nie wgrywałem symbiana co najwyżej NSU. byłem dziś w lombardzie i powiedział ze nie mógł wgrać softa, bo coś jest nagrzebane przy płycie. Więc licze na jakąś pomoc. Wygrzałem wszystkie układy, przed pujsciem do lombardu (oprucz D6502 i D2800 poniewarz zauwarzyłem że jeden na drugim sa przylutowane i nie chciałem ryzykować). Czy ktokolwiek może mi coś na ten temat powiedzieć, lub poradzić. jak pisałem wyżej jest ta różnica napieć na kondesatorze powinno być 2,8V a jest 2,5V, obok jest układ N2200 ściągnełęm go i postawiłem na nowo i dalej to samo.
    N73 Phone start-up failed.
  • Poziom 26  
    Miałem taki przypadek w e61, wypróbowałem wszystkie porady znalezione na forach, nic nie pomogło. Zabrałem się za hw zaczynając od rapa i leżące nad nim combo memory. Chwyciłem samą płytę z lcd podłączone pod zasilanie, docisnąłem trochę pamięć z rapem i odpaliłem fona. Chwilę później pokazały się rączki powitalne i nastąpiło uruchomienie telefonu. Podlałem to miejsce topnikiem, wygrzałem i po bólu. Ułatwieniem było to że wcześniej ktoś kombinował przy simloku, dokończyłem robote zdejmując jeszcze loka. Luż pod prockiem powodował taki właśnie komunikat, flesze szły bez problemu.
  • Poziom 13  
    rapa i lżące nad nim combo memory wygrzane. jest jeszcze jeden mankament i to chyba jest źrudłem całego problemu. od płyty jakiś inteligent nie odlutował tylko wyrwał na rzywca wibrator i jest zerwana warstwa do której był przylutowany (masa), działało wczesniej ok dlatego ze nie założyłem wibratora po jego założeniu uszkodziłem scieżkę której wcześniej nie zauwarzyłem (są bardzo delikatne), a wczoraj bo zdemontowaniu wibratora zauwarzyłem przerwaną ścieżke, po jej prowizorycznym połączeniu telefon nie wywalił komunikatu "start-up failed..." po dłuższym wyświetlaniu napisu NOKIA mrygnął szybko chyba 3 lub 4 razy podświetlaniem i zgasł. po ponownym włączeniu to samo i tak na okrągło.
    płyta raczej na części pujdzie:( a mam panel w bdb+ stanie i dobry wyświetlacz więc raczej poszukam płyty. szkoda "a miało być tak pięknie". pozdrawiam wszystkich fanów bb5. Orzel27 wielkie dzięki za radę.
  • Poziom 16  
    ponawiam temat,mam identyczny przypadek z contac the retailer.wgrywalem juz wszystko full flash,erase,pm backupy certyfikatow i ciagle ten komunikat.nie ma go tylko wtedy jak wgram full pm i mam pozamykane wszystkie locki.po uruchomieniu fonu bez karty pojawiaja sie raczki i fon uruchamia sie idealnie.po naprawie certyfikatow lub certyfikatu 308 znow te przykry komunikat i tak w kolka.mial ktos podobny przypadek.dodam ze telefon updeatowal ktos nokii updaterem do wersji 4.0812.4.0.1,ja natomiast wszystkie operacje robie co najwyzej na wersji 4.0750xxx z prostej przyczyny ze nie moge nigdzie znalezc tej 4.0812xxx,gdyby ktos byl uprzejmy zalaczyc