Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha RX-V359 + sub WH-210 - brak basów

28 Jan 2008 20:33 1307 2
  • Level 17  
    Witam ma oto takie pytanie: po ustawieniu w ampli odtwarzania basów jedynie poprzez subwoofer, basy przez suba nie są odtwarzane, dopiero po ustawieniu opcji BOTH (kolumny + sub) basy z suba się wydobywają. Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak się dzieje? Dodatkowo pytanie: jak na oko powinno się ustawić crossover w subie bo wydaje mi się, że ładny efekt pojawia się dopiero po ustawieniu pokrętła maxymalnie na prawo - dodam, że mam kiepskie kolumny Prism - czy jeśli tak ustawiam to odecięcie to oznacza to, że basy z szerszego zakresu idą na suba a coraz mniej z kolumn czy na odwrót czyli basy na suba z bardzo wąskiego zakresu?
    Z góry dzięki za odpowiedź i przepraszam za laickie pytania, ale dopiero zaczynam się edukowac w tej materii.
  • Level 17  
    Nikt nie pomoże? Dodatkowo mam jeszcze dwa pytania: co trzeba ustawić, by subwoofer załączał się przy małej głośności (sub włącza się dopiero jak na amplitunerze głośność jest mniejsza lub równa 42dB) a może nie da się tego zmienić? Dlaczego sub nie załącza się jeżeli leci radio (tzn. tuner)?
  • Helpful post
    Level 28  
    fenol wrote:
    po ustawieniu w ampli odtwarzania basów jedynie poprzez subwoofer, basy przez suba nie są odtwarzane, dopiero po ustawieniu opcji BOTH (kolumny + sub) basy z suba się wydobywają

    Jeżeli jest to przy muzyce to nic dziwnego.Przy odtwarzaniu dvd pojawia się sygnał (chyba) LFE zawierający info o niskich częstotliwościach i wtedy z suba słychać bas.Przy muzyce tego nie ma i sub dlatego nie gra.