Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ferguson AF-1118 - brak startu

supermach 28 Jan 2008 20:35 3162 23
  • #1
    supermach
    Level 23  
    Witam.
    Trafił do mnie tuner jak w temacie - objaw - brak startu. Wymieniłem 2*C 470uF/16V (były wybrzuszone) i nadal nic :(. Mogę prosić o schemat tego zasilacza, bo nie wiem jak mam pomierzyć napięcia wyjściowe z przetwornicy. Podejrzewam też awarię softu (brak komunikacji). Poradźcie coś.
  • #2
    W_marko
    Level 18  
    Nie patrz tylko na wybrzuszone kondensatory one również wysychają i tracą pojemność. Jeszcze 1000uF wymień .

    Dodano po 2 [minuty]:

    A pierwotną strone sprawdziłeś ?
  • #3
    supermach
    Level 23  
    Czyli powymieniać pozostałe ?
    A co ze stroną pierwotną ? (oprócz wymiany C) - na głównym kondensatorze napięcie jest.
  • #4
    W_marko
    Level 18  
    A po pierweotnej sprawdzić zenerkę, opory, transoptor.
  • #5
    supermach
    Level 23  
    Chciałbym pomierzyć napięcia wyjściowe, tylko że nie jest to taki "typowy" zasilacz (na osobnej płytce). Jak to zrobić ? W/w elementy sprawdzę.
  • #6
    Pieron
    Level 31  
    Jeśli jest to zasilacz na wspólnej płycie (tak to zrozumialem) to napięcia możesz pomierzyć na diodach prostowniczych. Normalnie każde napiecie ma na wtórnej stronie jedna diode prostowniczą
    i tam powinieneś mierzyć. Powinny też być chyba napisy napięć, jak nie od strony elementów to od druku (ale może sie myle). Inaczej szukaj schemat. pozatym jest troche postów na temat tego zasilacza szukaj: AF+1118
    Ewentualnie trzeba będzie wylutować jedną stronę diód aby przy ewentualnym zwarciu w układzie odblokować zasilacz.

    Edit:
    Zalaczam wycinek z jakiegos ferdkowego zasilacza moze pozwoli Ci to sie bardziej zorientowa, chociaz nie musi byc tak jak w tym twoim.
    Ferguson AF-1118 - brak startu
  • #7
    supermach
    Level 23  
    Schematów zasilaczy poszukałem wcześniej (ale dziękuję za odzew). Mam jednak prśbę do posiadaczy fergusonów 1118 - bardzo proszę o dokonanie pomiaru napięć wyjściowych zasilacza (znalazłem tylko 4 diody) i zaznaczenie (najlepiej na zdjęciu) wartości tych napięć (Spróbuję dopasować jakiś inny zasilacz, tak na próbę). Bardzo dziękuję.
  • #8
    supermach
    Level 23  
    Sprawa ma się następująco:
    Wymieniłem elektrolity w zasilaczu, podstawiłem transoptor i niestety bez zmian :(.
    Napięcia wyjściowe z zasilacza (mierzone na 4 diodach):
    18V, a pozostałe w granicach 0,2V do 0,5V. Miał już ktoś podobny przypadek ?
  • #9
    Pieron
    Level 31  
    Jeżeli jest jakieś napięcie tzn. ze zasilacz pracuje.
    Czy mierzyłeś te napięcia tam gdzie masz te 0,2 - 0,5 na wylutowanych jednostronnie diodach ?
    Pomierz bezpośrednio na wtórnej stronie trafo na zakresie prądu zmiennego czy masz jakieś ~ napięcia. Normalnie albo sa wszystkie albo niema nic. Czy diody sprawdzałeś ? Ewentualnie uzwojenia trafo czy nie mają przerwy.
  • #10
    supermach
    Level 23  
    Na podniesionych diodach napięcie bez zmian. Z tym, że czytałem że ta przetwornica może nie pracować przy odłączonych diodach. Spróbuję dokonać pomiaru napięć ~. Do kol Pieron - masz może ferdka 1118 ? Jeśli tak, to proszę o fotkę, gdzie "znajdują się" wyjścia przetwornicy (i jakie tam mają być napięcia).
  • #11
    Pieron
    Level 31  
    Niestety nie posiadam, (gdyby tak było podałbym konkretniejsze informacje) ale może jeszcze się ktoś zgłosi.

    Quote:
    Z tym, że czytałem że ta przetwornica może nie pracować przy odłączonych diodach

    A jeśli bedzie gdzieś zwarcie w układzie (np.zwarta dioda, tranzystor lub przebita dioda zenera na którymś z napięć zasilających ) to też przetwornica nie bedzie pracować bo ją bedzie blokować dopuki zwarcie nie zostanie usuniete.
  • #12
    supermach
    Level 23  
    Czy to normalne, że oporność uzwojeń transformatora względem masy po stronie wtórnej wynosi 0 Ohm ? Po stronie pierwotnej oporność ta wynosi ok 560 Ohm.
  • #13
    supermach
    Level 23  
    Po odłączeniu stabilizatora 7805 pokazało się napięcie 30V. Podstawiłem stabilizator i klapa :(. Wydaje mi się, że zasilacz przy jakimkolwiek obciążeniu blokuje się. Co jeszcze sprawdzić ? Jak mierzyć napięcia ~na wyjściu trafo ? Mój miernik pokazuje 0V.
  • #14
    MrokDuszy
    Level 17  
    jesli mozesz to zrob fpoto zasilacza calego z wejsciem na plyte glowna aby fota byla wyrazna , sproboje z schematow Arion dopasowac cos pod ten model , dawno go nie mialem to nie pamietam co i jak w nim jest
  • #16
    MrokDuszy
    Level 17  
    zmien kondona na 400V za prostownikiem i pojdzie ( ma byc okolo 300V aby poszlo)
  • #17
    supermach
    Level 23  
    Wszystkie elektrolity wymieniłem wcześniej.
  • #18
    MrokDuszy
    Level 17  
    supermach wrote:
    Wszystkie elektrolity wymieniłem wcześniej.
    posprawdzaj dokladnie ktorys zwarles i zle trzyma ze nie podaje poprawnego napiecia , pomierz jeszcze raz
  • #19
    supermach
    Level 23  
    Elektrolity stawiam poza podejrzeniem (sprawdziłem i żaden nie ma zwarcia). Czy mogę prosić o schemat TEGO zasilacza ?
  • #20
    byk
    Level 19  
    piszesz że jak odłaczyłeś stabilizator na 5V pojawiło się napięcie, jeżeli tak to powinne się pojawic napięcia ok 30 V ,24V,12V, 3,3V i przed stabilizatorem ok7-8V, jeżeli te napięcia są a po wlutowaniu stabilizatora ich niema to musisz szukać zwarcia na układach zasilanych napięciem 5V, to jest np max(st)232 , jeżeli jest układ 4053 (nie pamiętam czy video jest oparte na 4053 czy tranzystorach w tym modelu) część tranzystorów w jednym i drugim przypadku jest zasilana 5V
    ewentualnie przetwornica 1117 przy głowicy- wszystko to może robić zwarcie na 5V i zasilacz nie rusza
  • #21
    supermach
    Level 23  
    Tylko że po odlutowaniu wyjścia 7805 zasilacz też nie rusza :(. 30V pojawia się po odlutowaniu wejścia.
  • #22
    pakeross
    Level 13  
    supermach wrote:
    Tylko że po odlutowaniu wyjścia 7805 zasilacz też nie rusza :(. 30V pojawia się po odlutowaniu wejścia.


    Z Twojego opisu wynika, że uszkodzony jest właśnie stabilizator LM 7805(wewnętrzne zwarcie między wejściem a masą,lub między masą a wyjściem).Tak więc miernik w dłoń i Działaj.

    Pozdrawiam
  • #23
    supermach
    Level 23  
    Pisałem już wcześniej, że po podstawieniu 7805 dzieje się to samo. Zasilacz zachowuje się tak, jakby w momencie startu podał napięcie i natychmiast się blokował (18V pochodzi z jakiegoś naładowanego kondensatora). Po stronie wtórnej transformatora brak jakichkolwiek napięć ~.
  • #24
    milosz47
    Level 14  
    supermach masz jeszcze ten tuner a jeżeli nie, to czy poradziłeś sobie z naprawą