logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czujnik załaczajacy wiatrak hłodnicy w polonezie gle 1.5

Waldekk111 24 Gru 2003 22:51 2179 9
REKLAMA
  • #1 449557
    Waldekk111
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam na ktodko wyszstko chodzi lecz to zle wyjscie z sytuacji moze czujnik ale dzila wiec nie on a moze stycznik (przekaznik) on rowniez jak by zalaczał i teraz niewiem co to moze być
  • REKLAMA
  • #2 449792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 450734
    Bzzz
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    najprawdopodobniej masz uszkodzony wylacznik termiczny znajduje sie na dole chlodnicy i to on wlacza wiatrak przy odpowiedniej temeraturze .przekaznik mozesz znalesc po przewodach idacych od wiatraka najprawdopodobniej kolor fioletowy do przekaznika i czarny idacy od wentylatora do regulatora napiecia przez czujnik i do przekaznika
  • #4 451125
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    On pada tak co 6 lat wiec jak wymienicz to masz te 6 lat spokolu.
    A jak chcesz miec wiecej spokoju to dołącz przekaznik jaka element wykonawczy - (bo raczej go nie masz).
    Teraz w zime to raczej nie zagotujesz plynu w chlodnicy :)
  • #5 452686
    Pieronio
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam
    Czy sprawdzałeś wszystko od strony powiedzmy mechanicznej.
    jeśli termostat zablokuje sie w pozycji zamkniętej to choć byś zmienił milion czujników zawsze będzie.... . Czy chłodnica się nagrzewa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 452952
    Waldekk111
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    witam dzieki za odpowiedzi koledzy odpowiadajac na wasze pytania powiem tak Hłodnica nagzewa sie i to bardzo bo to polonez 93 rocznik do tego czujnik w chlodnicy jest wymieniony po drobnych pzeróbkach (niepytajcie jakich) co do tego czy wozik mi sie rozgzeje to owszem nagzewa sie bo zatkałem wlot powietza bo w zime w polonezach sie tak robi a dokladniej w moim jesli mam otwarty przelot powietza(zimnego ) to temperarura spada newet do 70 i wtedu silnik sie dusi a tak to jedzie i zachowoje sie jak zyleta
  • #7 456122
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Czujnik możesz sprawdzić, czy załącza prawidłowo zanurzając go w gorącej (gotującej) wodzie, gdy się nagrzeje to powinien załączyć.
    Próbę trzeba zrobić pod obciążeniem i ostrożnie, aby nie zrobić zwarcia. Najlepiej na osobnym obwodzie.
  • REKLAMA
  • #8 457255
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Jezeli po wlaczeniu nagrzewnicy i pelnego przeplywu powietrza ci temperatura spada to napewno masz zwalony termostat. Moze jeszcze sie calkowicie nie zablokowal ale nie dziala tak jak powinien. U mnie po wymianie nawet ostatnio przy -10 nic sie z temp. silnika nie dzieje. Gorzej jest z nagrzewnica - im szybciej sie jedzie tym zimniejsze powietrze w srodku ale slyszalem ze polonez tak ma.
  • #9 1158765
    ##FeniX##125***
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    włącznik termiczny w poldolocie często wysiada, ja już miałem dosyć i zrobiłem sobie ręczne włączanie tzn. przełącznik w kabinie :D:D:D:D:D
  • #10 1159864
    Bzzz
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    Nie we wszystkich przypadkach trzeba odrazu wymieniac czujnik wystarczy go tylko przeczyścić a najlepiej cały układ chłodzący ze zbierającego się mułu.O włączniku w kabinie mam odrębne zdanie.Niezbyt wygodne i trzeba pilnować temperatury.Wymiana termostatu jest jak najbardziej wskazana przy szybko nagrzewającym się silniku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z załączaniem wentylatora chłodnicy w Polonezie GLE 1.5. Główne podejrzenia dotyczą uszkodzonego czujnika temperatury lub włącznika termicznego umieszczonego na dole chłodnicy, który załącza wentylator przy określonej temperaturze. Czujnik można przetestować zanurzając go w gorącej wodzie i sprawdzając, czy załącza obwód pod obciążeniem. Zaleca się wymianę włącznika termicznego co około 6 lat, a dla większej niezawodności dodanie przekaźnika jako elementu wykonawczego. Wskazano również na możliwość uszkodzenia termostatu, który może powodować przegrzewanie się silnika lub nieprawidłowe działanie układu chłodzenia. Wymiana termostatu jest rekomendowana przy problemach z temperaturą silnika. Czyszczenie układu chłodzenia i usuwanie mułu może poprawić działanie czujnika i wentylatora. Jeden z użytkowników zastosował ręczne włączanie wentylatora za pomocą przełącznika w kabinie, jednak jest to rozwiązanie mniej wygodne i wymaga kontroli temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA