Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polonez caro nie gaśnie, 970 mA

30 Sty 2008 20:46 2364 10
  • Poziom 14  
    Witam wszystkich.

    Mam problem z polonezem caro 94r. 1,6 gli Abimex. Już dawno temu w samochodzie uległa uszkodzeniu pompa paliwa w taki sposób, że podaje tylko pierwszą dawkę paliwa do rozruchu a potem już nic.
    Samochód posiada instalację gazową brc (bez elektronicznego sterownika) dlatego odpalany był w ten sposób, że gdy spalił podaną dawkę benzyny przełączany był na gaz.

    Problem polega na tym, że niekiedy podczas przełączania na gaz w przełączniku (benzyna-gaz) słychać cykanie jakby między stykami przeskakiwały iskry.
    Kilka dni temu pojawił się problem ze zgaszeniem auta. Po wyjęciu kluczyków dalej chodzi. Nie pomaga włączanie świateł i innych odbiorników.
    Wymieniłem już żaróweczkę podświetlania regulacji wysokości świateł i nic. Zauważyłem jeszcze zwiększony pobór prądu - 970mA na wyłączonych odbiornikach i silniku. Poza tym bez kluczyka mogę włączyć nawiew wnętrza kabiny, migacze i wycieraczki.

    Analizowałem posty, schematy nie znalazłem rozwiązania problemu.
    Sprawdziłem bezpieczniki - OK.
    Wymieniłem elektrozawór gazu - bez efektów.

    Czytałem o wlutowaniu diody i rezystora ale czy to rozwiąże problem poboru prądu?
    Proszę o pomoc.
    Z góry dzięki.
  • Poziom 31  
    dioda rozwiąże problem gaszenia.
  • Poziom 23  
    oczywiście wiesz gdzie wlutować tą diodę.. i w jakim kierunku??
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    sprawdź kostke stacyjki.
  • Poziom 14  
    Stacyjka jest ok.
    Dioda rozwiąże problem gaszenia - ale co z poborem prądu.
    Zależy mi na diagnozie uszkodzenia ... mam rozumieć, że uszkodził się alternator?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Po wyjęciu kluczyków świeci się tylko kontrolka ciśnienia oleju i ładowania . To by miało sens ale czy mogło by spowodować, że bez kluczyka mogę włączać wycieraczki,migacze itp...? Jakieś przebicie - to możliwe. Tylko czy gdyby mostek prostowniczy byłby uszkodzony to czy kontrolka ładowania nie powinna się świecić również podczas jazdy, w końcu nie ładuje obiema połówkami.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    odłącz kontrolkę przy alternatorze i sprawdź czy zgasły kontrolki jeżeli nie wygasły po wyłączeniu kluczyka rozbierz obudowę stacyjki odkręć kostkę od stacyjki i będą ta 3 plastikowe "przyciski" sprawdź czy przestały świecić kontrolki jak nie to rozłącz kostke i pacz czy zgaśnie...
  • Poziom 14  
    Pod odłączeniu jakiegokolwiek przewodu od alternatora ( poza stabilizatorem) wszystko się rozłącza - więc chyba wszystko ok z alternatorem. Stacyjkę sprawdzę dopiero po weekendzie, ale dzięki za sugestię. Chciałbym żeby to byłą jej sprawka, choć wątpię bo nic w jej pracy się nie zmieniło.
  • Poziom 14  
    A jednak sprawcą była stacyjka...dzięki wszystkim za pomoc, a do tych co trafili powędrowały punkciki. Zamykam temat.