Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

M 9108 - nie gra jeden kanał

molu_15 25 Dec 2003 21:33 1472 3
    molu_15
    Level 11  
    Po wymianie elektrolitów w tym magnetofonie przestał grać jeden kanał. Wcześniej wszystko było ok. Wszystko dokładnie pooglądałem, żadnych zimnych lutów, elki wlutowane poprawnie. Jeden ze wskaźników w ogóle się nie wychyla. Przy nagrywaniu to samo. Nic nie gra. Żaden kabel nie przerwał się, wszystko wygląda ok. Co mogło się stać? Czy przy lutowaniu mogłem coś uszkodzić, jakiś tranzystor, czy coś?? Co mogłoby paść, skoro jeden kanał nie wydaje żdnych dźwięków. Drugi gra poprawnie. Głowica wyregulowana. Od czego zacząc naprawe ??
    KB
    Level 25  
    Naprawę zacznij od podłączenia do wzmaka,włącz PLAY i dotykaj wkrętakiem poszczególne punkty wzmacniacza niegrającego toru od cincha "to tyłu" czyli do głowicy, oczywiście posługując się schematem.
    Jeśli znajdziesz miejsce, gdzie pojawi się brum to zlokalizujesz usterkę.
    zyraf
    Level 26  
    ja polecalbym oscyloskop, miernik i sprawdzac w roznych miejscach gdzie masz elementny np R66L i R66R to mozesz porownac, schemat trudno dorwac... gdzie sie bedzie zmieniac szukaj usterki - sprawdz tez PRki, u mnie byly z nimi problemy. jesli nie masz miernika to generator i sprawdzaj jak napisal KB, zaczynajac od gniazd wyjsciowych, gdzie sygnal zniknie masz errora, sprawdz tez ten przelacznik play/rec na plycie i sygnaly na nich (tam gdzie masz razy dwa czyli L i P), poszukaj moze jakas zwora nie siedz dobrze czy rezystor, mi sie przy przelutowywaniu udalo zewrzec cos tak ze prawie nie bylo widac:D
    pozdrawiam i zycze powodzenia w bojach

p.s. dolaczam sie do sporej grupy poszukujacych schemat....
    molu_15
    Level 11  
    W najbliższym czasie zeskanuje schemat, i sie z nim podziele. Będe sprawdzał, tak jak radzicie :)