Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Curtis 2102 VT - wyłącza się po 3 sekundach

01 Lut 2008 00:54 1260 8
  • Poziom 11  
    Witam!

    Wydawało by się, że na temat tego odbiornika wszystko zostało powiedziane, lecz jednak takiej usterki na tym forum nie znalazłem. Mianowicie:

    TV początkowo miał zwężony obraz w pionie (na to "przyszedł") i tu wiadomo był 4,7 uF 50v przy pionie rozwiązał problem, lecz aby "mieć" obraz musiałem trzymać wciśnięty przycisk "power" (stand by) zwarty, bo gdy puszczę to przechodzi właśnie po około 3 sekundach do stand-by. Podejrzewam uszkodzenie w obrębie układu stand by ale nie znalazłem tam żadnych uszkodzonych tranzystorów (w powietrzu też") Tak poza tym odbiornik nie chce się załączyć pilotem. Gdy "trzymam" mu ten stand by to reaguje na pilota i wszystko działa (oczywiście bez wyłączenia do st-by) czyli ewidentnie układ stand by uszkodzony.

    Jeśli ktoś miał podobną usterkę byłbym wdzięczny za naprowadzenie na właściwy trop.

    Pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Wymień C 804S , 715 , sprawdź Q 801S , 704 , 705 , 706 ,
  • Poziom 24  
    Najlepiej komplet elek na pierwotnej a do tego jak kol Aluś pisał-C804S. Choć ja zawsze do tego 47µ/160V i 100µ przy pionie i dobrych kilka lat go nie widzisz (na serwisie)
  • Poziom 10  
    Sprawdz kondensatory 1000 m/16 i 25v po stronie wtórnej ,znajdują sie obok transformatora niskiego napięcia , zazwyczaj kolor zielony
  • Poziom 11  
    Dzięki panowie!

    "Komplet elek na pierwotnej" to jak wiemy podstawowa sprawa. Od tego się zaczyna naprawę TV z tej serii ale dzięki za dobre intencje :) Tak właściwie to tylko tego jednego kondensatora (C804S) nie wymieniłem jeszcze.

    Wymiana przywróciła poprawną pracę stand-by, zdalne sterowanie pracuje prawidłowo ale fonia pojawia się po około 1-2 minutach.

    Szukam dalej...
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    wymień ok 0,22-047µ przy generatorze linii.
  • Poziom 11  
    Witam
    Tak jak pisał marek70 wymień C409 0,22uF/50V i będzie po kłopocie.
  • Poziom 36  
    C 409 możesz wstawić 1µF
  • Poziom 11  
    Wymiana C409 na 1µF/63V przywróciła prawidłowe działanie fonii.

    Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam