Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odkurzacz zelmer, co to za część? Gdzie ją kupię?

stereo52 02 Lut 2008 14:23 1775 11
  • #1 02 Lut 2008 14:23
    stereo52
    Poziom 10  

    Witam!
    jak nazywa się ta część z odkurzacza przy silniku i gdzie to mogę dostać
    mam takie pytanie jeszcze czy jak wysadziło ten "kondensator" czy wszystko będzie ok z silnikiem ?

    0 11
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #2 02 Lut 2008 14:31
    Dido230
    Poziom 22  

    Jest to kondensator przeciwzakłóceniowy, silnik jeśli sprawny powinien działać także bez niego. Kupić można w sklepie z częściami do AGD.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #3 02 Lut 2008 14:46
    slawek1111
    Poziom 26  

    Smiało możesz podłączyć odkurzacz bez tego kondesatora przeciwzakłuceniowego.Nic się odkurzaczowi nie stanie.

    0
  • #4 02 Lut 2008 14:49
    stereo52
    Poziom 10  

    tylko się właśnie zastanawiam jak to podłączyć bez niego bo silnik powinien być sprawny.
    od niego wychodzi 1 kabelek do silnika i 2 są od prądu . czy jak połącze 1 od prądu do tego od silnika czy nic sie nie stanie ?

    0
  • #5 02 Lut 2008 15:54
    slawek1111
    Poziom 26  

    Wyrzucasz kondensator a dwoma przewodami podłączasz się pod zasilanie i powinno działać.

    0
  • #6 02 Lut 2008 16:10
    stereo52
    Poziom 10  

    a możesz mi na rysunku pokazać bo nie bardzo rozumiem. przypatrz sie dokładniej na zdjęcie a zobaczysz że do silnika wchodzą 2 kable zasilania(faza i 0) i 1 kabelek od tego kondensatora 2 pozostałe to kabelki od ustawiania mocy ssącej ;)
    podłączyłem ten brązowy do jednego kabelka zasilania i nic do drugiego też nic :(
    myśle że silnik jednak padł

    0
  • #7 02 Lut 2008 18:20
    slawek1111
    Poziom 26  

    Przy okazji sprawdź sobie szczotki czy czasami nie masz już zjechanych.Ten silnik jest z regulacją?Bo modelu odkurzacza nie podałeś.

    0
  • #8 02 Lut 2008 18:38
    stereo52
    Poziom 10  

    tak z regulacją , teraz podłączyłem omijając wszytko sam silnik chwile chodził teraz nie chodzi wogóle :p czyżbym spalił go na amen ?

    dokładnie to zelmer meteor

    0
  • #9 02 Lut 2008 18:57
    slawek1111
    Poziom 26  

    Jaka praca była tego silnika.Ogniem z komutatora nie dawał?Tak jak pisałem wcześniej sprawdź szczotki.

    0
  • #10 02 Lut 2008 19:02
    stereo52
    Poziom 10  

    no szczotki wporządku
    to było tak podłączyłem sam silnik bez układu od regulacji - działa . Za chwile podłączyłem jeszcze raz i nic 0 reakcji. Żadnego dymu czy ognia ;)

    0
  • #11 02 Lut 2008 19:16
    slawek1111
    Poziom 26  

    Cudów nie ma jeźeli silnik puszczasz na kródko bezpośrednio z sieci i szczotki są dobre to musi wystartować.Komutator wizualnie jak wygląda.Nie jest zabrudzony?Sprawdź miernikiem czy mają przejścia cewki na stojanie.Pokręć silnikiem lekko w prawo i włącz go do sieci.Napisz co się dzieje.

    0
  • #12 02 Lut 2008 19:23
    stereo52
    Poziom 10  

    no właśnie udało mi sie uruchomić, kabel był jakiś felerny z przebiciem (jak pech to pech) . zostawie bez tych regulacji i powinno być dobrze. pozdr

    0