Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

stuki w przednim kole nexia1.5 16v

Junior25 02 Feb 2008 20:22 8329 30
    Junior25
    Level 11  
    witam, mam pewien problem a mianowicie od kilku dni dobiegają jakieś dziwne stuki z przedniego prawego koła( luz na łożysku skasowany, gałki w dobrym stanie) wszystko dzieje się przy przyspieszaniu, po puszczeniu nogi z gazu jest cisza. Cóż to może być??
    Junior25
    Level 11  
    najbardziej słychać jak się jedzie na wprost i przyspiesza
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przegub najprawdopodobniej, trzeba by pomacać czy luzu nie dostał. Taki sam jak w Astrze i Kadecie, z tego co wieść gminna niesie.
    Junior25
    Level 11  
    z tego co sprawdzałem to nie wyczułem luzu
    ptaszek1975
    Level 30  
    Dla mnie to tulejki na wachaczu,ewentualnie może być przegub od skrzyni biegów albo łożsko na mechanizmie różnicowym!
    robokop
    ptaszek1975 wrote:
    łożsko na mechanizmie różnicowym!

Raczej nie, jeśli tylko stuka i to w prawym kole. Rozjechane łożysko powodowałoby wycie, chrobotanie i inne ciekawe odgłosy ze skrzyni biegów, i to nie tylko w trakcie przyspieszania. Tak czy inaczej, szarpaki na stacji diagnostycznej prawdę powiedzą co do ewentualnych luzów w zawieszeniu. A jak założyciel wątka sprawdzał luz przegubu ?
    goldwinger
    z przegubem prosta sprawa:
    Jeżeli przegub to autor zapomniał dodać że trzeszczy tylko przy skręconych kołach, a takie zachowanie to dwie możliwe usterki:
    niedokręcone koło i przegub
    Junior25
    Level 11  
    wszystko podokręcane, zawieszenie z przodu oprócz mcpersona i przegubu wymienione. Luz na przegubie sprawdzałem ręką bo jak inaczej w garażu można sprawdzić??
    krzych1-b
    Level 21  
    Witam . podpinam się do tematu bo mam podobne objawy w swoim Volvo 460 1,9 .U mnie najbardziej słychać wibracje przy dojeżdżaniu na wierzchołek wzniesienia przy przyspieszaniu. Przy ( w czasie jazdy ) delikatnym zjechaniu w lewo lub w prawo , drgania znikają na jakiś czas .Tak samo się dzieje przy jeździe do tyłu .Mam dwie sugestie .Pierwsza, to sprawdzić łożyska igiełkowe na półosi ,druga łożyska w skrzyni - a to już niestety naprawa .

Dodano po 14 [minuty]:

A co do przegubów , to prawie zawsze wysiadają jak nie mają smarowania a dzieje się to w przypadku pęknięcia osłony przegubu i wycieknięcia smaru , oraz dostania się do łożysk ciał obcych typu woda , piach i wtedy amenus.
    Ewentualnie jeśli właściciel auta zakręca sobie z gracją na obrotach albo rusza z piskiem opon ( w zasadzie dotyczy to młodzieży ). Jeżeli Mac Pherson
    nie był sprawdzany ,a masz możliwość zdemontowania go ( potrzebny specjalny ściągacz do sprężyn , bez niego nie zaczynaj roboty !!!!!!!!! )Warto przesmarować łożyska . Pozdrawiam .

Dodano po 38 [minuty]:

Wracając jeszcze do tematu ,to mam pytanie . Jak zachowuje się auto gdy ma lekki luz na drążku kierowniczym ( na postoju po poruszaniu kierownicą słychać delikatny stuk ) ?
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    krzych1-b wrote:
    Witam . podpinam się do tematu bo mam podobne objawy w swoim Volvo 460 1,9 .U mnie najbardziej słychać wibracje przy dojeżdżaniu na wierzchołek wzniesienia przy przyspieszaniu. Przy ( w czasie jazdy ) delikatnym zjechaniu w lewo lub w prawo , drgania znikają na jakiś czas .Tak samo się dzieje przy jeździe do tyłu .Mam dwie sugestie .Pierwsza, to sprawdzić łożyska igiełkowe na półosi ,druga łożyska w skrzyni - a to już niestety naprawa .

Miałem ten sam problem w Volvo. Po wymianie dolnego sworznia wahacza i górnej poduszki Macpherson, drgania zdecydowanie się zmniejszyły, ale nie ustały - były nadal lekko wyczuwalne pomiędzy 90, a 100 km/h i w specyficznych warunkach - tak jak podałeś. Pomogła dopiero wymiana łączników i gum stabilizatora. Wyglądały niby dobrze, ale pod obciążeniem ciężko jest wychwycić luzy w tym miejscu. Po zdemontowaniu okazały się zużyte.
    krzych1-b
    Level 21  
    Wracając do tematu zgadzam się z tobą .Ja chciałem troszkę oszukać swojego" dziadka" i nałożyłem na drążek stabilizatora tulejki z węża igelitowego bo gumy miały luz . Czyli propozycja dla kolegi od Nexii ,sprawdzić jeszcze w/w podzespoły .Czasami szarpak nie wszystko pokaże.

Dodano po 3 [minuty]:

P.S. Mój patent wytrzymał prawie 1 rok .
    Junior25
    Level 11  
    niechce tutaj odstawiać fuszerki jak robić to porządnie bo to przecież ja tym samochodem śmigam. W sobote skasowałem luz na kole a dzisiaj znowu się pojawił .
    robokop
    Junior25 wrote:
    niechce tutaj odstawiać fuszerki jak robić to porządnie bo to przecież ja tym samochodem śmigam. W sobote skasowałem luz na kole a dzisiaj znowu się pojawił .

Jakim sposobem skasowałeś luz na kole ? Znaczy na łożysku , czy jak?. Napisz koniecznie jak to zrobiłeś, bo z tego co ja wiem to luz na łożysku przedniego koła kasuje się jedynie poprzez jego wymianę.
    Junior25
    Level 11  
    delikatnie dokręcając je, po dokręceniu luzu nie było do dzisiaj
    robokop
    Wiedziałem. Dokręcając nakrętkę ściskasz tylko obie połówki łożyska - jest to łożysko kulkowe, bezluzowe, dzielone (kwestia procesu technologicznego produkcji. Śruba powinna być dokręcona do oporu i zapunktowana, od jej dokręcenia zależy trwałość zarówno łożyska, jak i piasty oraz wieloklinu przegubu. Tak czy inaczej łożyska masz do wymiany.

W PRZEDNICH KOłACH SAMOCHODóW PRZEDNIO NAPęDOWYCH NIE KASUJE SIę LóZóW łOżYSK.
    krzych1-b
    Level 21  
    Chyba że koreańce założyli stożkowe ale wątpię .bo ten samochód jest ściągnięty z Kadeta .Przy stałych łożyskach luzu nie skasujesz choćbyś nie wiem jak dokręcał Po prostu nie da się ich ścisnąć tak jak stożkowe , które po dokręceniu trzeba " odpuścić" i znowu dokręcić z wyczuciem a potem obracając piastą wyczuć czy nie ma oporów . Tak to wygląda mniej więcej przy łożyskach stożkowych jak się nie ma klucza dynamometrycznego .I koniecznie nowa nakrętka zabezpieczająca . Myślę że trochę przybliżyłem temat , a to już nie fuszerka

Dodano po 7 [minuty]:

P.S. Jak byś mógł napisać jakie masz łożyska ?
    robokop
    Ma kulkowe dwurzędowe, Nexia, Lanos, Kadet, Astra, Vectra- praktycznie te same zawieszenie.
    Zresztą jak sobie wyobrażasz łożyska stożkowe i dokręcanie piasty przegubu ?.
    goldwinger
    są stożkowe stosowane z przodu i nawet przy przednionapędowych
    robokop
    goldwinger wrote:
    są stożkowe stosowane z przodu i nawet przy przednionapędowych

Możliwe, chociaż jakoś nie zdarzyło mi sie jeszcze spotkać. W każdym razie Nexia ma kulkowe, dwurzędowe i tu się luzów nie kasuje tylko wymienia łożysko.
    goldwinger
    Np. Hyundai pony
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    Na pewno nie skasowałeś luzu na łożysku, dokręcając je. Jeżeli faktycznie dokręcenie skasowało luz, mogłoby to oznaczać, że łożysko było wcześniej źle dociągnięte i wyrobił się luz na osi piasty, lecz to raczej rzadki przypadek. Jak Koledzy napisali powyżej, jest tam zastosowana dwurzędówka z fabrycznie pasowanym luzem - jak w zdecydowanej większości pojazdów z napędem przednim. Druga sprawa, to fakt, że tej nakrętki nie da się dociągnąć, jeżeli podczas montażu była dobrze dokręcona. Bardzo często ciężko jest ją odkręcić - bywa, że klucz udarowy nie daje rady i trzeba użyć metrowej przedłużki. Jeżeli przy dociągniętej nakrętce występuje luz pomiędzy kołem, a osią piasty, to łożysko jest do wymiany. Jeżeli łożysko jest jednak luźne na osi, to musisz również wymienić piastę.
    Odnośnie stuków podczas przyspieszania, to przyjrzałbym się silentblokom wahacza.
    adam7009

Level 40  
    moment obrotowy piasty przedniego koła nexia1.5 16v to 100 Nm dlatego proponuje sprawdzic dokręcenie przegubu.
    Junior25
    Level 11  
    z odkręceniem nakrętki nie było najmniejszego problemu jedną ręką szło to odkręcić, być moze to będzie wina łożyska że takie stuki słychać(jakby w oponie była wbita śruba i waliła o droge z dużą częstotliwością).Dzięki wszystkim za uwagi pod miom odresem
    Junior25
    Level 11  
    po ciężkich zmaganiach nie udało mi się wyciągnąć przegubu z zawleczką nie było problemu tylko z wyciągnięciem półosi. Czy wie ktoś jak to zrobić garażową metodą??
    piomoto
    Level 19  
    Musisz mieć przyżąd do ściągania segerów. Odginasz seger(zabezpieczenie) i stukasz lekko młotkiem. Najlepiej robić we dwie osoby. Jedna trzyma półośke żeby nie wypadła i młotek żeby przywalić, a druga odgina zabezpieczenie
    Junior25
    Level 11  
    z półosi zabezpieczenie zchodzi bez problemu tylko jest problem że kawałek półosi zostaje jeszcze w przegubie i niewiem jak to ustrojstwo wyciągnąć
    piomoto
    Level 19  
    To niech Ci ktos przytrzyma półośke a Ty walnij młotkiem i wyleci:)
    Junior25
    Level 11  
    w co mam walnąć tym młotkiem??
    mcperson się nie cofnie a półoś dalej niechce wejść w strone skrzyni
    adam7009

Level 40  
    odkręcasz mcperson od dołu [końcówka zwrotnicza]żeby odchylic do siebie ,ewentualnie końcówke przy mcpersonie od układu kierowniczego całośc odchylasz do tyłu imasz pole do popisu