Mam antene Hustler IC 100 moje pytanie brzmi następująco: Czy można skrócić kabel antenowy bo jest on dość długi i zwinięty może powodować dodatkowe zakłucenia.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therewielki1980 wrote:Mam antene Hustler IC 100 moje pytanie brzmi następująco:
(1) Czy można skrócić kabel antenowy bo jest on dość długi
(2) i zwinięty może powodować dodatkowe zakłucenia.
atrix55 wrote:... Ale ostatnio kolega miał problem , zwinął w petle przewód od IC 100 (właściwie Wilson), no miał problem . SWR około 5 , antena nie słyszała i nie nadawała . "Rezonans gdzieś poszedł ". Po wyprostowaniu kabla , wszystko powróciło do normy . Dziwnie te anteny reagują .Pozdrawiam
radiosystem wrote:Tak niestety właśnie jest w zastępczych instalacjach antenowych "na magnes".atrix55 wrote:... No chyba , że ten kabel koncentryczny jest linią promieniującą... Ale ostatnio kolega miał problem , zwinął w petle przewód od IC 100
(właściwie Wilson), no miał problem . SWR około 5 , antena nie słyszała i nie nadawała .
"Rezonans gdzieś poszedł ". Po wyprostowaniu kabla , wszystko powróciło do normy .
Dziwnie te anteny reagują .Pozdrawiam
gregorio27 wrote:Bardzo dziękuję za przypomnienie, to jest potrzebne wszystkimKol. Kondensator zastanów się co piszesz.
gregorio27 wrote:Z tego samego powodu co pseudoanteny "ze wzmacniaczem",Skoro anteny na magnes są tak niebezpieczne to po co je produkują?
Kto dopuścił do sprzedaży?
gregorio27 wrote:Czyli niby-antena nawet nie usiłuje udawać że jestJeśli chodzi anteny z podstawą magnetyczną to dopasowanie anteny
do lini mamy indukcyjno-pojemnościowe i pojemność własna kabla
również ma znaczenie więc nie powinno się go skracać, chodzi również
o dopasowanie fazowe by to tylko i wyłącznie antena była promiennikiem.
W przypadku anteny mocowanej na stałe większy udział w rezonansie
i dopasowaniu bierze indukcyjność i reaktancja anteny dlatego tym drugim
parametrem (poprzez zmianę kąta pochylenia anteny) możemy
skorygować dopasowanie anteny do zmienionej w pewnym zakresie
długości lini.
gregorio27 wrote:Akurat nie zależy to od mocy - przypominam o zasadzieCo do pętli na przewodach nie te moce
nie te częstotliwości
by to miało znaczenie:) no chyba że przewód dziurawy jak sito.
gregorio27 wrote:Co prawda związek tego stwierdzenia z pytaniem jest zagadkowy,A wracając do pytania zadanego w tym poście to może należałoby określić
jakie radio i jaki samochód i tam szukać przyczyny w szumach a nie w
antenie. Hustler się stroi wyśmienicie, obetnij 1 cm bata, przy używanej
lub często nieumiejętnie ściąganym bacie urywa się w niej cewka.
Wawrzyniec wrote:Acha, i nie sprawdzaj już później dopasowania bo SWR-miarka będzie ci głupoty pokazywała.
green33 wrote:no raczej w Hustlerze bym nie skracał... tam jest zestaw - "kabel antena" ... co innego poprawnie zamontowane anteny na stałe w nadwoziu ... co do długości .. to z powodu trochę za długiego kabla żadne zakłócenia nie mają miejsca... rozłóż kabel gdzieś pod tapicerką... nie zwijaj w pętlę - tam jest dość tani kabel i nie ma za dobrego pokrycia ekranem.
marcin