Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung SyncMaster 710V problem z inwerterem

04 Lut 2008 10:36 4221 4
  • Poziom 26  
    Witam. Monitorek ma inwerter na jednej płycie razem z zasilaczem. Objaw jest taki jakby coś było nie tak z inwerterem, włączy się na sekundę i wyłączy, treść obrazu widać że jest ale nie pracuje inwerter, w którym siedzi jakiś dziwny układ 0Z960G, nie mogę do tego układu znaleźć aplikacji. Może ktoś pomoże.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 26  
    Dzięki za aplikacje. Okazuje się że na pin 3 idzie napięcie przez opór 10k od napięcia zasilania tego układu 5V i to właśnie napięcie pojawia się tylko przez sekundę a załanczane jest tranzystorkiem. Tranzystorek ten jest załanczany napięciem on/off z procesora. To napięcie on/off jest ok. więc zwarłem tranzystor aby zasilanie było na stałe, no i teraz układ 0z960 jest zasilany i na pin 3 ma 5V, mimo to nadal inwerter startuje tylko na sekundę. Chyba będzie uwalony ten układ.
  • Spec od monitorów
    Ten scalak jest b.trudny do "zabicia"............
    prędzej masz problem z:
    -polowymi sterującymi trafka
    -kondki wysokonap. lub któreś trafko.
    -świetlówki lub brak ..na końc. zimnej lamp

    sprawdz czy masz syg. sterujące polowe ...
    *odł. zasilanie od polowych >> posługując się aplikacją
  • Poziom 26  
    Jednak przyczyna tkwiła w tym właśnie układzie, Mam trochę monitorków na części i w jednym taki właśnie był. Podmieniłem go i monitorek śmiga. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam. Temat zamknięty.