Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nice spin problem ze sterownikiem

dargu 04 Feb 2008 13:12 8262 14
  • #1
    dargu
    Level 11  
    Witam wszystkich zainteresowanych.Sprawa dotyczy siłownika do bramy uchylnej firmy NICE SPIN 10/11KCE. Otóz mój problem wygląda następująco.
    Chwila nieuwagi i dziecko dobrało się do pilota, po chwili brama garażowa zaczęła wykonywać dziwne ruch, mianowicie jeden krótki ruch do góry potem taki sam na dół, następnie znów do góry. I tak to już wszystko zostało. Moje próby zaprogramowania wszystkiego od nowa zakończyło się fiaskiem. Cały czas ten sam objaw.
    Na centralce status led wygląda następująco
    D OK. miga wg instrukcji wporządku
    D STOP świeci się ciągłym znaczy dobrze
    D L2 i L3 migają co wskazuje na niezaprogramowany sterownik
    D L1 na razie pomijam bo to radia
    Mam prośbę może któryś z szanownych forumowiczów zetkną się z takim problemem i potrafi go rozwiązać.
  • #2
    pmirkowicz
    Level 18  
    Nie spotkałem nigdy się z taką usterką ale na pewno Pański syn za pomocą pilota tego nie rozprogramował . Radzę poprosić o pomoc instalatora.
  • #3
    dargu
    Level 11  
    W tym sęk, że ja to sam instalowałem. Ale prawdopodobnie siadł układ odpowiadający za sterowanie przeciążeniem silnika na LM358. cena jego to ok. 1PLN także nie zaszkodzi sprawdzić. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to bardzo proszę.

    Niestety wymiana LM358 nic nie dała, sprawdziłem jeszcze rezystor 1om i elektrolit 10u na tym torze i nic.
  • #4
    dargu
    Level 11  
    Po długiej walce problem rozwiązany.
    Mianowicie podł czujnik obrotów, a konkretnie czujnik pola magnetycznego (halla), który mierzył obroty silnika.
    Właściwi nie wiem po co ja to piszę i tak nie było zainteresowania tym tematem.
    Temat zamknięty.
  • #5
    r3di
    Level 2  
    Moze nikt nie pisze ale pewnie wiele osob czyta- tak jak ja do tej pory, jednak od jakiegos czasu sam mam problem z brama ( mechanizm nice spin ) brama sie nie chce zamykac zatrzymuje sie w roznych momentach w czasie zamykania. Jak ciagne brame lekko lub srednio mocno to sie zamyka ale bez pomocy nie daje juz rady. Na pocztaku raz na czas sie tak dzialo teraz juz rak sie nasililo ze bez pomocy wogole sie nie zamknie. Czy ma ktos jakies sugestie ? Programowalem tryb automatyczny -niby sie sama ustawiła ale jednka pozniej nie chce chodzic. Wyglada jakby byl jakis duzy opor - ale recznie chodzi lekko wiec nei wiem o co chodzi.
  • #6
    erstan24
    Level 12  
    Stary temat ale pewnie dla niektórych aktualny. Miałem ten sam problem ale po ponownym zaprogramowaniu tak jak podaje instrukcja napęd działa OK.Czyli naciskamy "set" i "PP" przy otwartej bramie i z chwilą gdy brama ruszy zwalniamy przyciski. Czekamy aż brama zamknie się i otworzy i ponownie zamknie. Następnie przyciskamy PP aby otworzyć bramę następnie po jej otwarciu przyciskamy PP aby zamknąć i to wszystko.
  • #7
    erstan24
    Level 12  
    Witam, minęło pół roku i problem o którym pisałem wyżej i zdawał się rozwiązany powrócił. Próbowałem ponownie resetować ustawienia jak pisałem poprzednio. Przez jakiś czas działa OK a potem problem powraca. Tzn. brama zamyka się i 15 cm nad posadzką zatrzymuje się i samoczynnie otwiera się ponownie i zatrzymuje 30cm nad posadzką. Chciałem zlecić problem serwisowi ale niestety tu gdzie mieszkam nie ma serwisu Nice. Czy może ktoś wie jak rozwiązać problem?
  • #8
    PrzyjaznyDom
    Level 13  
    Witam,

    w niektórych partiach SPIN były uszkodzone enkodery na płycie elektroniki. Objawiało się to właśnie gubieniem położeń krańcowych.
    Wymiana płytki enkodera powinna pomóc - nie jest to duży koszt.
  • #9
    vex4
    Level 2  
    Jak to naprawić ??? tylko serwis ? mam podobny problem :(
  • #10
    erstan24
    Level 12  
    Niestety mi mo porad kolegow z elektrody i kontaktu z Nice mój problem dalej istnieje, czyli brama przy zamykaniu zatrzymuje się ok 20cm nad posadzką i wraca do góry na ok.50cm i zatrzymuje się. Co jakiś czas robię reset ustawień i ponownie działa przez jakis czas OK.
  • #11
    pablo1521
    Oil burners specialist
    Powyższe objawy to głównie wina encodera ale nie zawsze. Czasem jest problem ze złym rozpoznawaniem siły ciągu (bramie wydaje się, że jest przeciążona, a to nie koniecznie musi być prawda).
    Każdy przypadek może być inny i wymaga indywidualnego rozpatrzenia.

    Panowie, jeśli ktoś ma problem ze spinem - pisać na pw. lub zadawać pytania na forum, postaram się pomóc.

    Pozdrawiam. pablo
  • #12
    krzynol
    Level 12  
    No i niestety mnie to dopadło.
    Problem jest podobny.
    Brama się zamyka, ale zaraz odbija na 15cm
    Przy otwieraniu, nie dochodzi do końca i odbija 15cm
    Z rok temu wymieniłem magnesiki neodymowe w kółku enkodera i kólko, bo jakby były popękane gniazda magnesów i było ok.
    Po roku problem powrócił. Myślicie, że znowu to samo?
    Czy wymiana enkodera razem z zespołem kółka z magnesami tym razem?
    Jak myślisz @pablo1521
  • #13
    krzynol
    Level 12  
    Wymieniłem to kółko z magnesami i nic się nie polepszyło, a nawet pogorszyło.
    Central zna tylko ruch zamykania! Co bym nie robił to chce zamykać, ruch otwierania czasami wykona, ale przez sekundę.
    Nie da się zadaptować krańcowych położeń.
    Enkoder działa, bo jak go odłączę czy odsunę od magnesów to jest ruch awaryjny przód tył i stop
    Nie mam pomysłów.... help
  • #15
    pablo1521
    Oil burners specialist
    krzynol Daj info na pw. Spina na kanał i trzeba wybadać co go boli.
    Przyczyn może być kilka, od luźnych śrub silnika przez słaby encoder..... po uszkodzoną centralę.