Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny estradowe na EMINENCE + SELENIUM

mati00713 04 Feb 2008 22:05 1371 6
    mati00713
    Level 10  
    Witam!
    Temat jest luźny, w najbliższym czasie planuje zbudowac dwie kolumny 2-way :) . Mają grac na imprezach, głównie na sali, czasem plener.
    Zależy mi na czystym dzwięku, mocnym, szybkim i nie zlewającym się basie, oraz dobrym wokalu. Czytałem wiele postów i postanowiłem wsadzic w nie przetworniki:
    Eminence gamma 15 300W
    Selenium D210Ti
    Obudowa b-r.
    Na razie pracowały by same. Jeśli macie inne propozycje odnośnie przetworników to bardzo proszę o wypowiedzi.
    Cena za głośniki do ok 1100 PLN.
    Michał_wa
    Level 20  
    Weź d220 gra lepiej

Dodano po 34 [sekundy]:

i niżej schodzi
    mati00713
    Level 10  
    Ok. Jeśli chodzi o wygłuszenie to powinienem dac ?
    I jeszcze jeden problem, jaką zwrotnice tam wsadzic?
    W razie postów typu "najlepiej sam zbuduj" pisze odrazu że nie najlepiej znam sie na elektronice i nie bardzo umiem wyliczyc taką zwrotnice.
    deteh
    Level 15  
    nie musisz dawać wygłuszenia... zwrotnice do selenium znajdziesz, było kilka razy, gamme możesz pelnym puścić..
    Marcin Grabarz
    Level 24  
    Gammy lepiej nie puszczać pełnym pasmem bo sie bedzie drzeć niepotrzebnie.Jeśli brałbyś D220ti to producent podaje cięcie jak się nie mylę 1.5kHz.Ale zakładając zapas mógłbyś dać 2k/18dB/okt. A gamme 12dB.
    deteh
    Level 15  
    fakt, gamma na 2khz ma górkę na 103db czyli 5dB więcej od średniej efektywności... przy d210ti uszło by to chyba z gammą na pełnym bo d210 ma tam mały dołek, ale jakościowo na pewno lepiej 220ti i ciąć gammę tak jak Ci Marcin Grabarz napisał ;) i pod kątem na pewno lepiej to będzie brzmieć...
    mati00713
    Level 10  
    A czy może ktoś by mi wyjaśnił konkretnie jaką dac zwrotnice albo z czego ją zlutowac? bo jestem troche zielony w budowaniu zwrotnic.