logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są wasze sprawdzone metody na obudowy do własnych projektów DIY?

asembler 06 Lut 2008 12:43 1170 5
REKLAMA
  • #1 4775861
    asembler
    Poziom 32  
    Ocena: 11
    Na wstępie chciałbym poprosić moderatora żeby nie przenosił tego postu do np. DIV tam sobie radzą:-)

Chciałbym, żeby szanowni koledzy podzielili się swoimi patentami na obudowywanie swoich projektów. Przyznam się szczerze że ja i wiekszość moich znajomych ma z tym duży problem. Ja nawet zacząłem robić urządzenia od odbudowy a potem reszta żeby sie zmobilizować do jakiego takiego wykończenia projektu. Oczywiście nie jest to metoda zbyt dobra.

Bardzo liczymy (ja i oni) na konstruktywne wskazówki w tej sprawie
  • REKLAMA
  • #2 4775990
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Zrobienie urządzenia pod konkretną obudowę jest najprostsze, ale dostępne w handlu obudowy uniwersalne nie urzekają swoim wyglądem no i przeważnie trzeba jeszcze w nich coś wywiercić lub wyciąć. Ja w swoich konstrukcjach stosuję czasem obudowy od zepsutych alarmów samochodowych i tym podobnych sprzętów, ale rzadko udaje się coś ładnie dopasować do projektu.
    Ciekawe jakie są koszta obudów robionych na zamówienie. Może któryś z kolegów ma jakieś informacje na ten temat. Chociaż robienie projektu obudowy raczej nie brzmi zachęcająco.
  • REKLAMA
  • #3 4776053
    Wilku
    Poziom 17  
    Obudowy na zamówienie (domyślam się że plastikowe) są niestety poza naszym zasięgiem. Przygotowanie formy to sumy rzędu kilku-kilkunastu tysięcy złotych. Może dwóch głównych producentów z czasem urozmaici swoją ofertę i będzie możliwe zakupienie bardziej opływowych pudełek. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4776079
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Najczęściej używam obudowy z firmy LC elektronik mają ładne obudowy plastikowe ewentualnie jak masz czas i chęci:) robie obudowe na frezarce...oto przykład poniżej wsadziłem wzmacniacz 2.4GHz do metalowej obudowy...
  • REKLAMA
  • #5 4776452
    wmartinez
    Poziom 11  
    No wlasnie, ktos poruszyl w koncu ten problem z ktorym i ja sie borykam. Raz wykorzystalem pleksi, po prostu posklejalem odpowiednio dociety material i wyszlo calkiem zgrabne pudelko. Docieli mi ja na miejscu w firmie w ktorej ja kupilem.
  • #6 4776725
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Można też zrobić obudowę z laminatu PCB. Dociąć boki na odpowiedni wymiar, porobić różne otwory, następnie polutować wszystko razem z nakrętkami i śrubkami. Na koniec szlifowanie krawędzi, szpachlowanie dziur i malowanie. Z przodu można nakleić kolorowy wydruk i zabezpieczyć go lakierem lub jakąś folią.
REKLAMA