Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiobudzik z LM8560 / zasilanie

RuTech 06 Feb 2008 19:18 9253 6
    RuTech
    Level 11  
    Na rynku od wielu lat są radiobudziki z charakterystycznymi czerwonymi (rzadziej zielonymi) wyświetlaczami LED. Są one zasilane z sieci poprzez ohydny, buczący, niedający zasnąć transformator.. ;) Zazwyczaj mają możliwość podtrzymania działania w razie awarii zasilania przez baterię 9V (bez wyświetlania czasu).

Część zegarowa zbudowana jest na układzie LM8560. W dokumentacji przeczytałem, że do zasilania potrzebne jest 7-15V ale nie jest w prost powiedziane, czy AC czy DC... Gdy podłączam 9 lub 12VDC zapala się kilka segmentów ale zegar nie działa.

Czy to możliwe, żeby on nie miał możliwości działania bez pulsacji 50Hz z sieci?!
    oj
    Level 42  
    Stałego -7,5V do -15V mierząc na nogach Vdd/Vss; trzeba dobrać transformator w tych granicach.

Przy zasilaniu z Bat. włączany jest gen. RC
    RuTech
    Level 11  
    [quote="oj"]Stałego -7,5V do -15V mierząc na nogach Vdd/Vss; trzeba dobrać transformator w tych granicach.

Hmm... Przepraszam, ale nie rozumiem. Gdy podłączam stałe to nie działa jak należy. Chciałem zasilać go ze źródła DC gdyby AC nie było potrzebne, zatem transformator nie byłby potrzebny.
    oj
    Level 42  
    Dlatego nie działa bo zdeaktywowany jest wzorzec RC w przypadku zasilania z napięcia sieciowego - w tym przypadku z napięcia DC, w którym nie ma impulsów częstotliwości wzorcowej 50Hz.

Ten zegarek, na tym układzie praktycznie musi być zasilany z transformatora (z napięcia przemiennego), które jest jednocześnie wykorzystywane jako wzorzec.

Wzorzec RC jest bardzo niedokładny.

Kiedyś w erze popularności tych zegarów a dużej niedokładności częstotliwości sieci 220V, stosowało się zewnętrzny wzorzec 50Hz - najczęściej na układzie CEMI MC1210.

Obecnie nie ma takiej potrzeby.
    r2d2004
    Level 31  
    Witam!

Kolega RuTech chyba nie zrozumiał o co chodzi. Układ LM8560, tak jak każdy układ elektroniczny wymaga zasilania napięciem stałym +VDD (do +17V max dla tego scalaka). Noga zasilania układa to pin 20 (+VDD), noga masy to pin 15 (GND). Zasilanie oczywiście z zasilacza sieciowego napięcia stałego. Natomiast napięcie przemienne z transformatorka podawane jest dodatkowo na pin 25, jako sygnał (50/60Hz) taktujący liczniki zegara.

Pozdrawiam
    PS Więc układu tego NIE MOŻNA zasilać wprost z transformatora napięciem przemiennym. Jeżeli układ ma byc zasilany tylko z baterii to trzeba mu dorobić generator 50/60Hz, stabilizowany najlepiej kwarcem o większej częstotliwości (z wielokrotnym podziałem tejże), aby zegarek odmierzał czas dokładnie. Odpowiednikiem LM8560 (National) jest TMS3450 (Texas Instruments). Ach, jeszcze jedna bardzo ważna uwaga. Gdyby Ktoś nabył ten interesujący układ i chciał sobie zrobić zegarek, to może go spotkać niemiła niespodzianka. Zegary te wymagają specjalnie produkowanego DO NICH wyswietlacza LED. Zegarki te nie współpracują ze standardowymi wyświetlaczami LED 7-segmentowymi. Jedyną radą (jeśli nie zdobędziemy tego specjalnego wyświetlacza) jest zrobienie samemu wyświetlacza z diod LED (połączenie diod LED należy wykonać zgodnie ze specyfikacją zawartą w pdfie, opisującym układ tego zegara).
    UlfgaR
    Level 23  
    Czy dobrze zrozumiałem, że nie da się przerobić tego zegarka tylko pod napięcie stałe?

Mam taki radio budzik i muszę go zasilić ze stałego napięcia 12V. Czyli do poprawnego działania, nie wystarczy zwykły zasilacz 12V?
    r2d2004
    Level 31  
    Witam!

Możesz, tylko będziesz musiał dodatkowo dobudować stabilny generator 50 lub 60 Hz (stabilizacja kwarcem). Takie generatory kwarcowe z dzielnikami były wielokrotnie opisywane na "elce" (użyj: szukaj).

Pozdrawiam