Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jabel J-267 Pierwszy Test

_Karek_ 07 Feb 2008 07:55 11764 8
    _Karek_
    Level 15  
    Witam wczoraj zmontowałem kit jabla j-267.
    Wszystko robiłem wg podanej instrukcji.
    Wszystko działa tylko mam pytanie dałem cewkę prowizoryczną tak na szybko zobaczyć czy wogóle działa.Jak wyregulowałem urządzenie za pomocą Vr1 i P1 to komputer brał z 20cm a cewka miała średnicę 8cm.
    Czy jest to jakieś odniesienie z którego można wywnioskować czy ten jabel będzie wykrywał cos np łopatę z np 1,8m?? albo puszkę po piwie z 60zm?
    a jak nie to z jakiej odległości co będzie łapał przy cewce o średnicy 26cm?

Pozdrawiam _Karek_
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Nie zawsze to co piszą sprzedawcy jest do końca prawdą. Takie proste konstrukcje mają zazwyczaj zawyżone parametry. Aby sie o tym przekonać, przeczytaj TO i TO
    Pozdrawiam.
    _Karek_
    Level 15  
    no oki ale nie odpowiedziałeś jakie osiągi prawdziwe mozna wycisnąc z jabla a jak jest on tak słaby to czemu tak kłamią w instrukcji i na allegro.pl
    jakie osiągi można miec z cewką 26cm

Dodano po 14 [minuty]:

ja już nie wiem już mi się miesza jedni piszą "
    Wykrywacz ten jest typu PI (Pulse Induction)

Umożliwia wykrycie (w przybliżeniu) monety 2gr z odległości 20 cm, puszki od piwa z ok. 60cm, a przedmiotów o większej powierzchni z odległości powyżej 2 m. Jest on zabezpieczony przed wpływem wilgoci "mgła , deszcz itp. "."
    to był kawałek akucji z allegro
    jedni piszą tak inni inaczej co jest tu grane??
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Z samego zdjęcia trudno coś wywnioskować (nie znalazłem schematu). Ale w opisie jest "Układ prototypowy współpracował z cewką o średnicy 25 cm i umożliwiał wykrycie (w powietrzu) monety 2zł z odległości 20 cm, puszki od piwa z ok. 50 cm, a przedmiotów o większej powierzchni z odległości powyżej 1 metra" i jak mniemam są to parametry graniczne jakie dało się osiągnąć tym wykrywaczem. W gruncie te parametry na pewno będą mniejsze.
    Pozdrawiam.
    _Karek_
    Level 15  
    co ja za gówno kupiłem i 90 zł w plecy a może jednak da sie wycisną te np 1,8m w grunccie z np blachą 50cmX50cm ??

Dodano po 3 [minuty]:

no to ja mam inną instrukcję u mnie :Z cewką o srenicy 25cm urządzenie wykrywało metalową puszkę z odległosci 1,6m a monetę 5 gr z 10 cm "

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

dobra trochę namonatłem czy ten jablem można wykryc np Mosina bądz Kar98k ??? z odległości np 1m ?? oczywiście w ziemi
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Za 90 zł chciałbyś profesjonalny sprzęt. Zobacz TU, TU i TU ile takie urządzenia kosztują a i tak maksymalny zasięg (w powietrzu) mają niecałe 2m.
    Pozdrawiam.
    _Karek_
    Level 15  
    no dobra inaczej co i na jakie odległosci wykrywa jabel?
    i może znacie jakieś tunningi do Jabla?
    JmL(TM)
    Level 24  
    Poczytaj troche o falach elektromagnetycznych i tlumieniu sygnalu przez rozne materialy np. ziemie. Nawet w profesjonalnych wykrywaczach max zasieg to 2-3m ale tylko jesli pod ziemia jest obiekt wielkosci czolgu!